Den som driver eller arbetar i en livsmedelsverksamhet så som restaurang, café eller offentligt tillagningskök arbetar förmodligen dagligen med att minimera matsvinn, både av ekonomiska skäl och för att spara på miljön. På den här sidan finns länkar till livsmedelsverkets hemsida om just matsvinn. Där kan det finnas ytterligare tips eller bara påminnelser om vad man kan tänka på. Här kommer även 13st tips på vad man kan göra.
Du kan använda matvaror efter att deras ”Bäst före”-datumet har passerats så länge du är säker på att matvaran fortfarande är okej att äta. Du kan avgöra detta via att titta-lukta-smaka-metoden.
Tänk på att rester som stått framme på buffé eller liknande inte är lämpligt att återanvända till kund då det finns risk för att maten inte hanterats hygieniskt av gäster. Det kan även finnas risk för att allergena ingredienser har spillts över mellan maträtterna samt att kvaliteten på maten inte längre är sådan som förväntas av kunden.
Om du är osäker på vad som är lämpligt när det gäller matsäkerhet är du välkommen att höra av dig till kommunens livsmedelsinspektör.
.