Avfall från företag
Avfallet från ditt företag delas upp i två kategorier - verksamhetsavfall och hushållsavfall. På denna sida får du reda på vad som gäller och vilka abbonnemang du kan välja till företaget.

Hushållsavfall
Precis som i ett hushåll uppstår det i företag så kallat hushållsavfall. Det är avfall som uppstår i till exempel personalutrymmen och kontor. Det avfallet är ditt företag skyldigt att lämna till oss.
Du kan ha fyrfackskärl, kärl för rest- eller matavfall eller container.
Du betalar ett styckpris per behållare, beroende på vilken behållare du vill ha och hur ofta du vill få den tömd. Du kan blanda olika typer av kärl och behållare, till exempel fyrfackskärl med extra kärl för restavfall, för att skapa ett abonnemang som passar ditt företag så bra som möjligt.
Kontakta oss så hjälper vi dig att upprätta ett abonnemang.
Verksamhetsavfall
Verksamhetsavfall är det avfall som uppstår till följd av den verksamhet ditt företag driver, till exempel vid produktion. Det avfallet har du själv ansvar för att transportera bort. Du kan beställa hämtning av grovsopor eller container av företag som tillhandahåller de tjänserna.
Du kan även lämna företagsavfall till Moga Returen mot en kostnad, se taxa.
Besök på Moga Returen
Om du ska lämna avfall på Moga Returen behöver du ett Returkort. Kortet beställer du av kundtjänst. Varje besök kostar 335 kr inkl. moms och debiteras på er nästa faktura.
Du får lämna högst 3m³ och 10 kg farligt avfall utan extra kostnad. Avfall med producentansvar, till exempel förpackningar och elavfall, kan du lämna helt kostnadsfritt.
Farligt avfall
Mindre mängder farligt avfall kan du lämna på Moga Returen mot en kostnad, se taxa. Vi har en skyldighet att redovisa varifrån vi får in vårt farliga avfall, därför behöver du fylla i en blankett med vad du lämnar. Vår taxa och blanketten finns under "Blanketter, e-tjänster och övrig information" längst ner på sidan.
För större mängder farligt avfall behöver du anlita en transportör. Transporten måste du även anmäla till Länsstyrelsen.
Rapportera in farligt avfall till Naturvårdsverket
Från och med 1 november 2020 ska alla verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om avfallet till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
Det betyder att alla verksamheter
- där det uppstår (produceras) farligt avfall,
samt alla verksamheter som
- transporterar farligt avfall,
- samlar in farligt avfall,
- behandlar farligt avfall,
- mäklar eller handlar med farligt avfall
ska rapportera in uppgifter till avfallsregistret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Naturvårdsverket har samlat vanliga frågor och svar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och informationsmaterial om att rapportera farligt avfall
Länk till annan webbplats..
Uppdaterad: