Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Avfall från företag

Avfallet från din verksamhet delas upp i två kategorier - verksamhetsavfall och kommunalt avfall. På denna sida får du reda på vad som gäller och vilka abbonnemang du kan välja till verksamheten.

plastkärl står uppradade på en väg

Kommunalt avfall

Precis som i ett hushåll uppstår det i en verksamhet så kallat kommunalt avfall. Det är avfall som liknar det som uppstår i ett hushåll, till exempel i personalutrymmen och kontor. Det avfallet är ditt företag skyldigt att lämna till oss.

Du kan ha fyrfackskärl, kärl för rest- och matavfall eller container. Det är obligatoriskt att ha utsortering av både restavfall och matavfall.

Om det inte uppstår något matavfall kan du ansöka om dispens genom blankett, se "Blanketter, e-tjänster och övrig information" nedan.

Du kan blanda olika typer av kärl och behållare, till exempel fyrfackskärl med extra kärl för restavfall, för att skapa ett abonnemang som passar ditt företag så bra som möjligt.

Kontakta oss så hjälper vi dig att upprätta ett abonnemang.

Verksamhetsavfall

Verksamhetsavfall är det avfall som uppstår till följd av den verksamhet du driver, till exempel vid produktion. Det avfallet har du själv ansvar för att transportera bort. Du kan beställa hämtning av grovsopor eller container av företag som tillhandahåller de tjänserna.

Du kan även lämna företagsavfall till Moga Returen mot en kostnad, läs mer nedan.

Förpackningar

De förpackningar som uppstår i verksamheten ska du lämna till återvinning på en mottagningsplats. Mottagningsplatserna drivs av Näringslivets producentansvar och du kan läsa mer om olika sätt att lämna ditt förpackningsavfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det finns minst en mottagningsplats i varje län. Förpackningar har producentansvar, vilket innebär att de som producerar förpackningarna ansvarar för att de transporteras vidare från mottagningsplatsen och återvinns.

Besök på Moga Returen

Om du ska lämna avfall på Moga Returen behöver du ett Returkort. Kortet beställer du av kundtjänst. Varje besök debiteras enligt gällande taxa och debiteras på din nästa faktura.

Du får lämna högst 3m³ och 10 kg farligt avfall utan extra kostnad. Avfall med producentansvar, till exempel förpackningar och elavfall, kan du lämna helt kostnadsfritt.

Farligt avfall

Mindre mängder farligt avfall kan du lämna på Moga Returen mot en kostnad, se taxa. Vi har en skyldighet att redovisa varifrån vi får in vårt farliga avfall, därför behöver du fylla i en blankett med vad du lämnar. Vår taxa och blanketten finns under "Blanketter, e-tjänster och övrig information" längst ner på sidan.

För större mängder farligt avfall behöver du anlita en transportör. Transporten måste du även anmäla till Länsstyrelsen.

Rapportera in farligt avfall till Naturvårdsverket

Alla verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om avfallet till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Det betyder att alla verksamheter

  • där det uppstår (produceras) farligt avfall,

samt alla verksamheter som

  • transporterar farligt avfall,
  • samlar in farligt avfall,
  • behandlar farligt avfall,
  • mäklar eller handlar med farligt avfall

ska rapportera in uppgifter till avfallsregistret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturvårdsverket har samlat vanliga frågor och svar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och informationsmaterial om att rapportera farligt avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

.

Kundtjänst Avfall och VA, Mailkonto, 0325-183 35

Uppdaterad: