Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Ansvarsfull alkoholservering

De som arbetar på restaurang har ansvar för att skapa en god krogmiljö där alkoholserveringen sker utifrån lagar och regler. Genom kunskap blir man mer professionell i sin yrkesutövning.

person häller upp ett glas rött vin på ett trädäck

Från och med den 1 november 2023 samverkar vi med Marks kommun gällande alkohol, tobak, tobaksfria nikotinprodukter och folköl. Ansvaret ligger fortfarande på samhällsbyggnadsnämnden i Svenljunga kommun men det är tjänstepersoner hos Marks kommun som utreder ansökningar och genomför tillsyn för Svenljunga kommun.

Handlingarna ska fortsättningsvis skickas till Svenljunga kommun som hanterar och har ansvar för arkiveringen av samtliga handlingar.

Vad är ansvarsfull alkoholservering?

Genom att inte servera alkohol till onyktra och minderårig gäster, minskar riskerna för alkoholrelaterade skador. På så sätt får vi en säkrare, tryggare och trevligare restaurangmiljö.

Alkohollagen styr hur servering av alkoholdrycker får bedrivas och är en del av den svenska alkoholpolitiken. Reglerna är till för att bengränsa den alkoholkonsumtion som kan vara skadlig. Den som serverar drycker ska försäkra sig om att beställaren är 18 år inte är för berusad eller är påverkad av narkotika. Om så är fallet ska personen avvisas från restaurangen.

Läs mer om Ansvarsfull alkoholservering på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utbildning

Kommunen rekommenderar dig att gå en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. För serveringstider efter klockan 01.00 är det dessutom ett krav, enligt våra riktlinjer för alkoholservering, att nyckelpersoner på krogen, såsom tillståndshavare och serveringsansvarig personal ska ha gått en sådan utbildning.

Folkhälsomyndigheten har ett utbildningsmaterial om ansvarsfull alkoholservering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och det finns företag som erbjuder särskilda utbildningar för serveringspersonal.

Kontaktuppgifter

Therese Skydlberg, Alkohol- och tobakshandläggare
E-post: Therese.Skyldberg@svenljunga.se
Telefon: 0320-217695

Martin Sila Lindberg, Alkohol- och tobakshandläggare
E-post: Martin.Lindberg@svenljunga.se
Telefon: 0320-217130

.

Therese Skyldberg, Alkohol- och tobakshandläggare, 0325-180 00
Martin Lindberg, Alkohol- och tobakshandläggare, 0325-180 00

Uppdaterad: