Du som fastighetsägare hyr sopkärlet av oss. Du ansvarar för att din soptunna står på ett smidigt ställe vid hämtning och för att hålla tunnan rent. Att dra kärl är ett tungt arbete, våra renhållningsarbetare drar upp till 300 kärl per dag. Genom att du ställer dina kärl på en bra plats underlättar du deras arbetsmiljö.
Kärlet och vägen till kärlet är renhållningsarbetarens arbetsplats. Se därför till att kärlet placeras där det är tillgängligt när det ska hämtas.
Du ansvarar själv för att hålla kärlen rena. Är något trasigt kontaktar du kundtjänst så hjälper vi dig.
Är avfallet felsorterat tömmer vi inte kärlet. Var noga med att sortera rätt i de olika facken. Är avfallet vid upprepade tillfällen felsorterat har vi rätt att byta till ett abonnemang för restavfall.
Kärlet ska stå vid en väg där sopbilen kan passera, vanligen vid din tomtgräns ut mot vägen. Vägen måste vara farbar och det ska finnas god möjligheter att vända vid behov. Genom att du ställer dina kärl på en bra plats underlättar du för våra renhållningsarbetare när de ska hämta kärlen.
Ytan som kärlen står på och dragvägen mellan kärl och sopbil ska vara hårdgjord. Det kan till exempel vara asfalt, plattor eller hårt packad jord där kärlen är lätta att rulla.
På tömningsdagen ska det vara lätt för renhållningsarbetarena att hämta kärlet. Ser till att kärlet står med handtaget utåt när det ska tömmas.
Vägen fram till kärlen och platsen där kärlen står ska vara fri från hinder. Det innebär:
Träd, buskar och annan växtlighet ska inte störa hämtningen av kärlen. Står något i vägen eller om det vintertid inte är skottat eller halbekämpat kan vi inte hämta kärlen..
Kärlen ska stå så nära vägen där sopbilen passerar som möjligt. Dragvägen för får vara maximalt 5 meter. Dragvägen mäts mellan tomtgräns och kärl, alternativt mellan sopbilen och kärl om kärlen inte står vid tomtgränsen. Står kärlen längre bort än så blir det en extra kostnad per hämtningstillfälle. Kärlen ställer vi tillbaka på samma plats som vi hämtade dem på.
Att vägen är farbar innebär att vägen:
Om sopbilen, som är ungefär 11 meter lång, behöver vända ska det finnas en bra vändplats. Av arbetsmiljöskäl och trafiksäkerhetsskäl ska chaufförerna backa så lite som möjligt och enbart om det behövs vid vändning. Diametern på vändplatsen ska vara minst 18 meter. Om vändningen sker på en T-formad yta ska det finnas en svängradie på minst 15 meter.
.
Kundtjänst avfall, vatten och avlopp
Ordinarie telefontider: måndag, onsdag och fredag 08.00-12.00, tisdag och torsdag 13.00-16.00
Telefontider juni, juli och augusti: måndag-fredag 08.00-12.00
Telefon: 0325-183 35