Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Skräpplockardagar

Varje år deltar våra förskolor och skolor i den nationella kampanjen Vi Håller Rent. Det är för att öka medvetenheten kring nedskräpning, framförallt hos våra unga.

Tack alla skräpplockare!

Skräpplockardagarna är över för 2019, du är välkommen att delta nästa år. Ett stort tack till alla skräpplockare för en fin insats för miljön. Ett stort tack även till alla pedagoger för ert engagemang i att minska nedskräpning.

Delta på Skräpplockardagar 2019!

Det är inte bara i Svenljunga vi gör vår närmiljö finare och visar att nedskräpning inte är accepterat - runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp. 2018 deltog 676 366 miljöhjältar runt om i landet, över 1 000 av dem var från Svenljunga!

Varför Skräpplockardagar?

Vi Håller Rent är ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. Det öppnar upp för temadagar och att involvera elever i avfallsorteringen på förskolor och skolor. Det är en praktisk aktivitet där unga lär sig om avfall, hur avfall kan vara en resurs och vad som händer vid nedskräpning. Genom att ge våra unga den kunskapen har vi möjlighet att ge dem redskap för att skapa en renare framtid åt sig.

Annordna Skräpplockardagar - Skräpvecka, vecka 20

Alla förskolor och skolor i kommunen kan vara med på Skräpplockardagar. Det enda som behövs är en anmälan via länken nedan för att få material. Skräpplockardagar annordnas i första hand på valfri dag under vår Skräpvecka, vecka 20. Ungefär en timma är lagom tid till skräpplockning. Kombinera gärna med en tipspromenad och korvgrillning eller liknande.


Passa gärna på att lyfta ämnet skräp och nerskräpning även innan och efter Skräpplockardagen. Håll Sverige Rent har mycket pedagogiskt och roligt materiallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som handlar om avfall och återvinning som är fritt att använda. Här finns till exempel spel, affischer och tipspromenad.

Anmäl din skola 2019

Var med i kampen mot skräpet och anmäl dig senast 24 mars. Anmälan öppnar 6 februari på Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och klistermärken. Materialet kommer att levereras under vecka 14-15 till kommunen och därefter köras ut till förskolor och skolor.

Efter skräpplockningen

Insamlat skräp källsorteras på en återvinningstation eller på återvinningscentralen Änglarp. Restavfall lämnas i eller vid de vanliga sopkärlen och hämtas vid ordinarie sophämtning. Skulle ordinarie sophämtning inte räcka kan ni ringa angiven kontaktperson för extra hämtning.

Var med du också i kampen mot skräpet!

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 02 juli 2019