Tillbaka till startsidan

Du är här:

Fiske

I vår kommun finns runt 300 sjöar och tusentals mil vattendrag och åar. Våra vatten möjligör att det finns goda förutsättningar för fiskeupplevelser. På denna sida får du reda på var du kan fiska och vilka regler du måste följa.

Beskriver min bild

Fiske, regler och allemansrätt

Fiske ingår inte i allemansrätten därför behöver du alltid lösa fiskekort för att få lov att fiska. I vissa sjöar kan du inte lösa fiskekort, dessa sjöar har markägarna valt att de ska vara privata och då är fiske förbjudet.

Det finns däremot andra saker i allemansrätten som påverkar dig när du är ute i naturen för att fiska. Allemansrätten ger dig möjlighet att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov. Du får gå över någon annans mark när du ska till ditt fiskevatten och du kan tillfälligt använda en brygga som ligger utanför en tomt. Om den som äger bryggan själv behöver använda bryggan måste du självklart flytta på dig. Det är alltid bra att läsa på lite extra vad som gäller när du ska gå ut i naturen.

Gå gärna in på naturvårdsverkets hemsida och läs mer om allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regler för fisket

Regler för fisket finns i Fiskelagen, Fiskeförordningen och i Fiskeriverkets författningssamling (FIFS). De innehåller en mängd bestämmelser, exempelvis om redskap för fritidsfisket. Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som har ansvar för frågor om fiske. Det är ditt egna ansvar att ta reda på regler och information vad som gäller

Svenska fiskeregler - Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fiskekort

I broschyen Fiska i Svenljunga & Tranemo (sv/eng) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du vart du köper fiskekort till respektive fiskesjö. Till flera av sjöarna kan du köpa fiskekort direkt online på hemsidan ifiske.se Länk till annan webbplats.

Hitta din fiskesjö, vattendrag eller fiskeguide

På vår besökshemsida svenljungatranemo.se har vi sammanställt alla fiskevårdsområden (FVO) i Svenljunga och Tranemo kommuner. Ett FVO är en förening som ansvarar och äger fiskevatten. De är också dom som bestämmer fiskereglerna. På samma sida hittar du också ädelfiskevatten och företag som specialiserat sig på att erbjuda fiskeupplevelser.

Här hittar fiskevatten och fiskeupplevelser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Fiskebroschyr

Tillsammans med Tranemo kommun ger vi ut en fiskebroschyr regelbundet. I denna broschyr hittar du priser och kartor till sjöar i våra kommuner. Broschyren finns att hämta på kommunhuset eller någon av våra turistinformationer. Dessutom kan du läsa den online.

Ladda ner Fiska i Svenljunga & Tranemo (sv/eng) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt
Emelie Romland, Kommunutvecklare, 0325-183 07

Uppdaterad: