Du får själv göra din bygglovsritning. Kravet är dock att den utförs på ett fackmannamässigt sätt.
Vi råder dig att anlita en fackman, som kan hjälpa dig med mycket mer än bara ritningar. Om ritningen inte uppfyller minimikraven när den lämnas in förlängs bygglovsprocessen genom att vi kommer att kräva in en ny ritning.
Minimikravet är att ritningarna ska vara:
Det ska även tydligt framgå vad som ska byggas och vad som är befintligt. Utritade byggnader ska vara lägesbestämda mot tomtgräns. De ska alltså ha två vinkelräta mått mot tomtgräns så att minsta avstånd till granne eller tomtgräns framgår. Det ska finnas markeringar på planerna var detaljer är placerade samt var sektionerna är tagna, var snittet går.
Det är bra om det finns en ritningsruta med information om fastighetsbeteckning, skala, datum samt ritningsnummer. Informationen som finns på ritningen ska vara aktuell så om ritningen baseras på en äldre ritning från ett tidigare bygglov eller liknande får inga gamla stämplar eller liknande finnas kvar.
Detaljnivån ska vara så noggrann att handläggaren kan skapa sig en verklighetstrogen bild av hur det som ska byggas kommer att se ut. Det räcker till exempel inte att presentera vindskivor, fönster och så vidare med ett enkelt streck.
Byggnadsförslaget ska vara genomprojekterat. Det innebär att bland annat att takfötter (gränsen mellan tak och yttervägg) och andra konstruktiva detaljer måste ha en viss tjocklek för att kunna byggas, och marklinjer ska redovisas - befintliga och nya. Linjerna ska möta varandra för att kunna säkerställa att lutningar blir genomförbara och att utformningen kan bedömas.
Anledningen till att det krävs detaljerade och tydliga ritningar även vid en mindre byggnation är att:
Om du söker ritningar på din fastighet, kan du kontakta oss. Då tittar vi i vårt arkiv och ser om vi har några. Skriv gärna vilka ritningar det är du vill ha, och om du vill ha dem skickade till din mejl eller utskrivna och skickade per post.
.