När du handlar i butik , går på café eller äter på restaurang ska du kunna lita på att hygienen är god och att livsmedel hanteras som de ska. Du vill ju inte riskera att bli sjuk av det du äter.
Livsmedel är allt vi äter och dricker, inklusive tuggummi och snus, med undantag för läkemedel. Livsmedelsverket har utarbetat normer för hur kontrollen över livsmedel skall gå till. Kommunen har sedan den direkta kontrollen över de verksamheter som hanterar livsmedel i kommunen.
Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera. Det finns många saker som du som privatperson kan göra för att hantera din mat säkrare i hemmet.
Det finns många bakterier i vår omgivning son är nyttiga för oss men en del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer. Det är därför viktigt att
OBS! Om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.
Offentlig kontroll görs för att kontrollera hur livsmedelsföretagaren uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. Livsmedelsverket har utarbetat en vägledning för offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar och kontrollen kan genomföras som revision, inspektion, provtagning eller granskning.
Kontrollen bedrivs fortlöpande och innefattar bland annat inspektion, revision, granskning av system för egenkontroll och provtagning. Här kan du läsa de senaste rapporterna efter kontroll på olika livsmedelsanläggningar i kommunen.
Här kan du läsa mer om den offentliga kontrollen och vilka krav som ställs på livsmedelsföretagaren
.