Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Rökfria miljöer

Den som inte röker ska ha rätt till rökfria miljöer enligt tobakslagen. Därför är det bland annat inte tillåtet att röka på restauranger, skolgårdar och på daghem.

Beskriver min bild

Tobakslagen begränsar rökning i vissa lokaler samt på vissa områden utomhus. Rökning är förbjuden i:

 

  • lokaler för barnomsorg, skolor och liknande, även på skolgårdar
  • lokaler för hälso- och sjukvård, inklusive väntrum
  • gemensamhetslokaler som till exempel gallerior/inomhustorg, butiker, lokaler för sammankomster som teatrar och konsertlokaler, gemensamma utrymmen i hotell, pensionat och liknande, vid idrottsevenemang inomhus samt på kollektivtrafik
  • serveringar och restauranger.

 

I vissa fall kan särskilda rökrum anordnas, under förutsättning att röken inte påverkar de utrymmen som ska vara rökfria. För rökrum i restauranger finns särskilda regler, bland annat så får ingen servering ske i rökrummen, man får inte ens äta eller dricka där.

Störs du av någon annans rökning?

Störs du av rökning i en lokal som ska vara rökfri ska du ta upp det med innehavaren. Om det inte blir någon förändring kan du vända dig till kommunen.

 

Det är den som äger eller på annat sätt ansvarar över en lokal eller område som omfattas av rökfria miljöer som är ansvarig för att reglerna om rökfria miljöer följs.

Utökat rökförbud från den 1 juli 2019

Riksdagen har röstat igenom en ny tobakslag, lag om tobak och liknande produkter. I den lagen har man beslutat om ett flertal nya platser utomhus som omfattas av rökförbudet. Till exempel blir det förbjudet att röka på uteserveringar till restauranger och caféer. Andra platser där rökförbud kommer att råda är utomhusplatser för inrikes kollektivtrafik, inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning, lekplatser dit allmänheten har tillträde och entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde.


Rökförbudet omfattar även fler produkter. Utöver tobak är det också förbjudet att använda elektroniska cigaretter, röka örtprodukter och användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak, till exempel så kallade rökstenar. Förbudet gäller även inhalering av förångad eller på annat sätt upphettad tobak.


Du kan läsa mer om den nya lagen på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 14 mars 2019

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

 

Svenljunga kommun

512 80 Svenljunga

 

Besöksadress: Boråsvägen 13, Svenljunga

 

Telefon: 0325-180 00

E-post: kommun@svenljunga.se

 

Organisationsnummer 212000-1512

Följ Svenljunga