Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Specialkost

Alla barn och elever ska kunna äta sig mätta och belåtna. Den som inte kan äta den vanliga maten av medicinska skäl kan få specialkost. På denna sida får du reda på hur du gör för att ditt barn ska få specialkost.

Mat som är upplagt på en tallrik som en blomma

Specialkost av medicinska skäl

Ansöker du om specialkost av medicinska skäl krävs också ett journalutdrag eller läkarintyg från sjukvården tillsammans med din ansökan (gäller inte laktosfri kost). Vid lindrig överkänslighet, exempelvis att barnet blir rött kring munnen av tomat eller liknande, behövs ingen medicinsk anteckning. Gör istället en anteckning om det i rutan "Övrig information" på ansökningsblanketten.

Vad är specialkost?

Specialkost kan vara mat som är anpassad efter religion, vegetarisk kost och laktosintolerans. Det kan även finnas en medicinsk grund till att behöva specialkost. Ditt barn kan ha olika allergier eller sjukdomar som ställer särskilda krav på maten som serveras.

För att vi ska kunna servera rätt mat för just ditt barn behöver du ansöka om specialkost. Detta ska göras inför varje ny höstterminsstart. Vi serverar ingen specialkost om du inte har lämnat in ansökan och eventuella intyg.

Ansökan ska lämnas in till köket på skolan eller förskolan eller till barnets klassföreståndare.

Blankett för ansökan om specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan och intyg förvaras säkert i aktuellt kök i en pärm. Personuppgifterna behandlas i enlighet med GDPR.

Om ditt barn inte längre är i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar oss detta så vi inte lagar specialmat i onödan.

Specialkost kräver extra insatser!

Vid sjukdom eller ledighet, ring köket före klockan 08.00 för att undvika att specialkost tillagas och slängs. Samt tala om när barnet räknas vara tillbaka.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Kostansvarig, 073-909 50 14

Uppdaterad: