Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende kallas ibland även för särskilt boende. Det är en lägenhet eller ett rum i ett hus där det finns omsorgspersonal i tjänst dygnet runt. Vård- och omsorgsboende finns både för dig med demenssjukdom och för dig som har fysiska nedsättningar.

Händer ovanför en träyta håller litet trähus i handflatorna. 

Boenden finns på Östrabo i Östra Frölunda, på Klockaregården i Svenljunga och på Lysjölid i Sexdrega och här kan du läsa mer om våra boenden, hur du ansöker om en plats, vad det kostar och annan viktig information.

I Östra Frölunda finns äldreboendet Östrabo Solsidan som är centralt beläget nära kyrkan och grönområde. Solsidan är ett boende för dig med fysiska funktionsnedsättningar.

Här finns 8 rymliga rum med toalett och dusch och du möblerar din lägenhet med egna möbler förutom sängen som redan finns i lägenheten. Du har också tillgång till gemensamma utrymmen, såsom kök och vardagsrum och där finns även TV tillgänglig för alla. Matsalen och dagcentralen på Östrabo är möblerade med gamla, fina möbler där man kan träffas för en kopp kaffe och småprata.

Solsidan har flera uteplatser som kan erbjuda både sol och skugga. Den lummiga omgivningen ger möjlighet till fina promenader.

Dagcentralen ordnar olika aktiviteter såsom lättare gymnastik, bingo och samlingar. Svenska kyrkan kommer regelbundet och erbjuder andakt med sång och kyrkkaffe. Korta utflykter och grillkvällar anordnas också ibland. Vi försöker ordna aktiviteterna utifrån önskemål och behov.

Om du behöver fotvård kommer en fotvårdsspecialist regelbundet och personalen kan hjälpa dig att boka tid.

All mat lagas på plats av Östrabos köks kokerskor och det serveras klassisk husmanskost.

På Östrabo har all personal som mål att ständigt arbeta med kvalitet och uppföljningar. Vi gör genomförandeplaner och följer upp dem när behovet förändras. Vi försöker alltid att skapa en lugn och trygg boendemiljö med respekt för individen och hens självbestämmande.

Telefonnummer till Solsidan: 0325-181 13

Enhetschef Camilla Samuelsson 0325-181 11
Besöksadress: Hagavägen 1A, 512 63 Östra Frölunda

I Svenljunga på Klockaregården finns äldreboendet Gullviva som är centralt beläget med närhet till centrum och grönområden. Gullviva är ett boende för dig med fysiska funktionsnedsättningar.

Gullviva har 15 tvårumslägenheter där varje lägenhet har eget kök samt dusch och toalett. Du möblerar din lägenhet med egna möbler förutom sängen som redan finns i lägenheten.

Du har också tillgång till gemensamma utrymmen såsom matsal och vardagsrum där det även finns TV som är tillgänglig för alla. Samlingssalen som finns i mitten på Klockaregården är också en mötesplats där man kan träffas för en kopp kaffe och småprata.

Dagcentralen Knuten ordnar olika aktiviteter och träffpunkter såsom lättare gymnastik, bingo och samlingar. Svenska kyrkan kommer regelbundet och erbjuder andakt med sång och kyrkkaffe. Korta utflykter och grillkvällar anordnas också ibland. Vi försöker ordna aktiviteterna utifrån önskemål och behov.

Om du behöver fotvård kan vi hjälpa dig att boka tid och då kommer en fotvårdsspecialist hem till dig.

Maten som serveras tillagas i Klockaregårdens tillagningskök.

Telefonnummer till Gullviva: 0325- 181 34

Enhetschef är Iman Mohamsson 0325-181 84
Besöksadress: Brogatan 13, 512 54 Svenljunga

I Sexdrega på Lysjölid ligger Svalan som är boende för dig med fysiska funktionsnedsättningar. Svalan ligger centralt beläget nära kyrka, affär och grönområde.

Här finns 7 lägenheter med toalett och dusch. Våra boende möblerar själva sina lägenheter med egna möbler, förutom sängen som finns i lägenheten. Du har som boende tillgång till våra gemensamma utrymmen, såsom kök, vardagsrum och allrum för större aktiviteter. I våra gemensamma utrymmen finns det exempelvis tillgång till TV, piano och projektor för våra boende. Den gemensamma samlingssalen på Lysjölid är möblerad med gamla, fina möbler där boende tillsammans med anhöriga kan träffas för en kopp kaffe och småprata.

Det finns en stor uteplats som kan erbjuda både sol och skugga. Den lummiga omgivningen ger möjlighet till fina promenader.

Vår personal ordnar olika aktiviteter såsom lättare gymnastik, kortspel, bingo, högläsning och socialt umgänge. Svenska kyrkan kommer regelbundet och erbjuder andakt med sång och kyrkkaffe. Musikuppträdande från lokala talanger sker fortlöpande under året i samarbete med kulturverksamheter och volontärer.
Korta utflykter och grillkvällar anordnas också ibland. Vi försöker ordna aktiviteterna utifrån önskemål och behov. Viss verksamhet anordnas av frivilliga krafter.

På Svalan arbetar vi aktivt med kvalitetsarbete och kompetenshöjande insatser för att skapa förutsättningar att kunna erbjuda vård och omsorg som inte bara involverar men även är anpassad för våra boende.

Om du behöver fotvård kommer en fotvårdsspecialist regelbundet och personalen kan hjälpa dig att boka tid.

Maten som serveras är klassisk husmanskost.

Telefonnummer till Svalan: 0325-185 12

Enhetschef är Jerry Lopresti Hammarberg 0325-185 14
Besöksadress: Lysjövägen 1, 512 77 Sexdrega

Du ansöker hos våra biståndshandläggare som därefter utreder ditt behov.

För att få beviljat ett vård och omsorgsboende ska dina behov av att få hjälp vara omfattande.

Information om parboende Pdf, 41 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss om du behöver hjälp eller vill ändra något i hjälpen du redan har.

Du kan ansöka skriftigen på en ansökningsblankett eller muntligen genom att ringa.

Under E-tjänster hittar du blanketten för att ansöka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här ser du vilken biståndshandläggare som är ansvarig för det område där du bor.
Telefontid: helgfria vardagar mellan klockan 08.30-09.30

  • Bor du i Sexdrega, Roasjö eller Hillared?
  • Bor du i Östra Frölunda, Kalv, Håcksvik, Mårdaklev, Överlida, Mjöbäck eller Holsljunga?
  • Bor du i Svenljunga tätort, Axelfors, Strömsfors, Örsås, Revesjö, Redslared eller Ringestena?

Om du vill lämna en synpunkt är du välkommen att kontakta oss! Öppnas i nytt fönster.

Hur lång tid tar det tills jag får beslut på min ansökan?

Hur lång tid det tar att utreda ditt ärende beror på en mängd olika faktorer. Det beror bland annat på hur omfattande dina behov är, vilken grad av hjälp du behöver eller om du behöver särskilt boende. Det kan ta mellan 1-5 veckor från ansökan till beslut.

Överklagan

Om biståndshandläggaren beslutar att du inte har rätt till den hjälpen som du har ansökt om kan du överklaga. Information om hur du gör det kommer du att få avhandläggaren tillsammans med beslutet. Du kan även kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp.

Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du får beslut på att du har rätt till ett vård- och omsorgsboende kommer ärendet lämnas till vår boendesamordnare. Boendesamordnaren fördelar platserna efter behoven. När det finns en ledig plats kommer boendesamordnaren ringa till dig och erbjuda dig den.

Du kommer få möjlighet att titta på lägenheten/rummet innan du bestämmer dig om du vill flytta dit eller inte.

På boendet får du månadsvis betala hyra, kostnad för omvårdnaden du behöver, service som städ och tvätt, förbrukningsmaterial och mat.

Kostnaderna för detta ändras varje år efter beslut i Kommunfullmäktige. Du som inte har så hög inkomst kan ha rätt till en lägre avgift. Avgiftshandläggaren räknar då på vilka inkomster och utgifter du har.

Information om vad det kostar kan du läsa på sidan om Avgifter. Öppnas i nytt fönster.

Under E-tjänster hittar du blanketten för att lämna uppgifter till avgiftshandläggaren. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om maten på boende

Om biståndshandläggaren fattar beslut på att du inte har rätt till ett vård- och omsorgsboende kan du överklaga det till förvaltningsrätten. Information om hur du gör det kommer du att få tillsammans med beslutet. Du kan kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp att överklaga.

Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

.

Uppdaterad: