Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Korttidsboende

Korttidsboende är för dig som tillfälligt inte kan bo i ditt hem trots omfattande hjälp från hemtjänst och hemsjukvård. Här får du reda mer om vad det innebär och hur du eller din anhörig kan få korttidsboende.

Grön växt i förgrunden, i bakgrunden står en säng.

Vad innebär korttidsboende?

På korttidsboendet får du stöd, hjälp och träning för att du ska kunna återgå till ditt hem med eller utan hjälp av hemtjänst och hemsjukvård.

Här finns tillgång till omvårdnadspersonal och sjuksköterska dygnet runt. Läkare, fysioterapeut och arbetsterapeut gör regelbundna besök till de som behöver det.

Korttidsboende finns både för dig med demenssjukdom och för dig med fysiska funktionsnedsättningar.

Kan jag eller min anhörig få korttidsboende?

Om du på grund av sjukdom eller annat skäl behöver vård, omsorg eller rehabilitering som gör att du tillfälligt inte kan bo hemma; finns det möjlighet att under en kort period få bo på en korttidsplats.

Hur tar jag mig till och från korttiden?

Du som har färdtjänst kan åka med den om du inte har anhöriga som kan hjälpa dig.

Även inom LSS har vi korttidsboende. Du som är i behov av hjälp i din dagliga livsföring och när det inte är möjligt att lösa det i den egna bostaden eller att anhöriga behöver avlösning. Korttidsboende inom LSS är till för att föräldrar till barn och ungdomar med funktionsnedsättningar ska kunna få avlösning. Här kan du läsa mer om var det finns korttid inom LSS. Öppnas i nytt fönster.

Du ansöker om korttid hos våra biståndshandläggare. Du kan ansöka skriftligen på en blankett eller muntligen genom att ringa och biståndshandläggaren utreder därefter ditt behov.

Ansökan om bistånd till korttidsplats LSS prövas enligt LSS lagen. Ansökan eller begäran gör du till våra LSS-handläggare som utreder och beslutar. Om du får ett avslag på din ansökan eller begäran, kan du överklaga beslutet.

Kontakta oss om du behöver hjälp eller vill ändra något i hjälpen du redan har.

Du kan ansöka skriftigen på en ansökningsblankett eller muntligen genom att ringa.

Under E-tjänster hittar du blanketten för att ansöka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här ser du vilken biståndshandläggare som är ansvarig för det område där du bor.
Telefontid: helgfria vardagar mellan klockan 08.30-09.30

  • Bor du i Sexdrega, Roasjö eller Hillared?
  • Bor du i Östra Frölunda, Kalv, Håcksvik, Mårdaklev, Överlida, Mjöbäck eller Holsljunga?
  • Bor du i Svenljunga tätort, Axelfors, Strömsfors, Örsås, Revesjö, Redslared eller Ringestena?

Om du vill lämna en synpunkt är du välkommen att kontakta oss! Öppnas i nytt fönster.

Hur lång tid tar det tills jag får beslut på min ansökan?

Hur lång tid det tar att utreda ditt ärende beror på en mängd olika faktorer. Det beror bland annat på hur omfattande dina behov är, vilken grad av hjälp du behöver eller om du behöver särskilt boende. Det kan ta mellan 1-5 veckor från ansökan till beslut.

Överklagan

Om biståndshandläggaren beslutar att du inte har rätt till den hjälpen som du har ansökt om kan du överklaga. Information om hur du gör det kommer du att få avhandläggaren tillsammans med beslutet. Du kan även kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp.

Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

LSS-handlägare

Du får betala en avgift per dygn för korttidsplatsen. Kostnaden ändras varje år efter beslut i Kommunfullmäktige. Du som inte har så hög inkomst kan ha rätt till reducerad avgift.

Information om vad det kostar kan du läsa på sidan om Avgifter. Öppnas i nytt fönster.

Under E-tjänster hittar du blanketten för att lämna uppgifter till avgiftshandläggaren. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du får beslut på att du har rätt till ett korttidsboende kommer vi kontakta dig och informera om när du kan komma och annat praktiskt runt vistelsen.

Om du får beslut på att du inte har rätt till korttid kan du överklaga till förvaltningsrätten. Information om hur du gör det kommer du få tillsammans med beslutet.

Du kan kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp.

Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

Korttidsenheten är centralt beläget på Klockaregården i Svenljunga.

På korttidsenheten kan du få hjälp med rehabilitering, vård i livets slutskede, avlastning eller medicinska utredningar.

Vård, rehabilitering och omsorg anpassas efter ditt individuella behov. De flesta vistelserna är planerade och kommer ofta som följd av lasarettsvård då du kan vara i behov av ytterligare träning innan du återvänder till ditt hem.

Enhetschef är Petra Ojala 0325-181 03
Besöksadress: Brogatan 13, 512 54 Svenljunga

Korttidsboendet Lambo ligger centralt i Svenljunga. Lambo ligger i en enplansvilla, trevligt beläget i ett villaområde, med närhet till naturen.

För att föräldrar till barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar ska kunna få avlastning finns Lambo. På Lambo är personalen  inriktad på habilitering och stöttar barnen/ungdomarna med allt från matlagning och vård till aktiviteter och utflykter efter var och ens behov.

På korttidsboendet finns både lägenheter och rum. Det finns också ett gemensamt kök och vardagsrum med soffgrupp och TV. Lambo har en trädgård med staket runt och i trädgården finns bland annat en stor sandlåda med tak.

Enhetschef är Marie Nilsson 0325-180 98
Besöksadress: Hedegatan 3, 512 54 Svenljunga

.

Uppdaterad: