logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 34

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Lasange serveras med sallad och dressing

Persikor med vispad grädde

Stekt prinskorv serveras med äggröra

Tisdag

Panerad fisk serveras med kapriskräm och kokt potatis

Blåbärskräm med mjölk

Morotssoppa med tillbehör

Onsdag

Stekt fläsk serveras med löksås och kokt potatis

Glass med bärsås

Omelett med stuvning

Torsdag

Ostgrationerad falukorv serveras med potatismos

Äpplekräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ängamatsoppa serveras med hembakat bröd

Päronkaka med kardemummagrädde

Makaronipudding med sallad

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med skirat smör och potatispuré

Kladdkaka med vispad grädde

Potatissallad med rökt skinka och sallad

Söndag

Skinkstek serveras med kokt potatis gräddås och gelé

Bakelse

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 35

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler serveras med kokt potatis och sås

Päronhalvor serveras med kanelgrädde

Risgrynsplättar med sylt

Tisdag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis

Blåbärsgott

Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med brunsås och kokt potatis

Jordgubbskräm med mjölk

Grön ärtsoppa serveras med creme fraich

Torsdag

Kycklinglårfile file serveras med kokt potatis gräddsås och gelé

Stekta äpplen med glass

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med grädde och sylt

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Lördag

Fisk Björkeby serveras med dillmos

Mandelkaka med bärsås och vispad grädde

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Färsbiffar med semapssås och timjan serveras med kokt potatis

Chokladpudding med vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 33

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Fylld köttfärslimpa serveras med gräddsås och kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Spenatsoppa med creme fraich

Tisdag

Ugnsbakad fisk med ägg och persiljesås, kokt potatis

Fruktsallad med glasskräm

Risgrynspudding med sylt

Onsdag

Köttkorv med potmos och senapssås

Soppa surprice

Ägg fryed rice med kyckling

Torsdag

Kyckling med curry serveras med ris eller potatis

Vaniljkeso med bär

Kockens val

Fredag

Krämig köttfärssoppa med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Ägg och sill smörgås

Lördag

Fiskgratäng med räkor och dill serveras med potatismos

Toscapäron med grädde

Potatisgratäng med fetaost och spenat

Söndag

Portergryta serveras med potatis

Äpplepaj med vaniljsås

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 34

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Lasange serveras med sallad och dressing

Persikor med grädde

Stekt prinskorv med äggröra

Tisdag

Panerad stekt fisk serveras med kapriskräm och kokt potatis

Blåbärskräm med mjölk

Morotssoppa serveras med tillbehör

Onsdag

Stekt fläsk med löksås och kokt potatis

Glass med bärssås

Omelett med skinkstuvning och sallad

Torsdag

Ostgratinerad falukorv med potatismos

Äpple kräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ängamat serveras med hembakat bröd

Peronkaka med kardemumma grädde

Makaronilåda med sallad

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med skirat smör oc potatis puré

Kladdkaka med vispad grädde

Potatissallad med skinka och sallad

Söndag

Skinkstek serveras med gräddsås, kokt potatis och gelé

Bakelse

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Kostchef, 0325-180 00

Uppdaterad: