logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 44

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Aprikoser med vispad grädde

Ost och broccolisoppa med hembakat bröd

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med potatis och kall sås

Hallonkräm med mjölk

Grönsaksplättar med lingonsylt

Onsdag

Taco gratäng med tillbehör

Vinbärskräm med mjölk

Bondomelett serveras med sallad och dressing

Torsdag

Gratinerad kassler serveras med kokt potatis och kall sås

Katrinplommonkräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Köttfärsgratäng med sallad

Lördag

Lax med dillslungad potatis och romsås

Ingefärspäron med vispad grädde

Janssons frestelse

Söndag

Fylld kättfärslimpa med gräddsås och potatis

Vaniljpudding med chokladsås

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 45

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ajvarkorv serveras med potatismos

Aprikoskäm med mjölk

Potatisbullar med lingon

Tisdag

Mandelfisk serveras med morotsmos

Jordgubbskräm med mjölk

Sheapards paj

Onsdag

Burgundisk gryta med kokt potatis

Ananaskräm med mjölk

Crepes med stuvning

Torsdag

Dragon kyckling serveras med kokt potatis eller ris

Bärkaka med vaniljglass

Kockens val

Fredag

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Skinkgratäng med sallad och dressing

Lördag

Sillbiffar med dillsås och potatismos

Cheasekake med hallon

Omelett med stuvning

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Bakelse

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 46

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Baconlindad köttfärslimpa med gräddsås och kokt potatis

Vinbärskräm med mjölk

Omelett med stuvning

Tisdag

Panerad fisk med kall sås och potatis

Toscapäron serveras med vispad grädde

Pytt Bellman

Onsdag

Höstgryta serveras med kokt persiljepotatis och rödbetor

Ananaskompott

Broccoligratäng

Torsdag

Köttkorv serveras med senapssås och rotmos

Äpplepaj serveras med vaniljsås

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Stuvad blomkål serveras med köttbullar

Lördag

Vitvinspocherad alaskafilé med brynt smör och potatismos

Citronfromage med smulad maräng

Halv special

Söndag

Mormors söndagsstek med gräddsos och kokt potatis

Hemgjord sockerkaka med bär och vispad grädde

 Risgrynsgröt

Text

Matsedel vecka 47

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Bostonkorv serveras med potatismos

Peronhalvor serveras med mandelgrädde

Sparrissoppa

Tisdag

Hemgjorda köttbullar i krämig tomatsås och kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Onsdag

Stekt strömming med skirat smör potatispure och lingon

Soppa surprice

Makaronipudding med sallad

Torsdag

Chicken a la King serveras med kokt potatis eller ris

Vaniljpudding med bärsås

Kockens Val

Fredag

Ängamatssoppa med topping och hembakat bröd

Ostkaka serveras med sylt och grädde

Ägg och sillsmörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng med kokt potatis och ärtor

Chokldpudding med apelsin

Krämig spenatlasange

Söndag

Ugnsbakade tjocka revben serveras med potatisgratäng

After Eight päron med vispad grädde

Hamburgare med tillbehör

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Chef kost o lokalvård, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Måltidschef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Måltidschef, 073-909 50 14

Uppdaterad: