Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 38

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Mild kebabgryta serveras med kokt potatis

Soppa Suprise

Upp och nedpå vänd broccoli paj

Tisdag

Italiensk fisk serveras med potatismos

Körsbärskräm serveras med mjölk

Stekt potatis och ägg serveras med korv

Onsdag

Kålpudding serveras med brunsås, kokt potatis och lingon

Hallonkräm med mjölk

Blodpudding med bacon och lingonsylt

Torsdag

Köttkorv serveras med rotmos

Äpplekräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Nikkalouktasoppa serveras med hembakat bröd

Hallon och persikokaka

Tomatpizza med basilika och vitlök









Lördag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Belgisk våffla med grädde och sylt

Kassler med mimosasallad och kokt potatis

Söndag

Persiljejärpar serveras med brunsås, potatis och inlagd gurka

Krusbärspaj med vaniljsås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 39

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis och brunsås

Rabarberkräm med mjölk

Ugnspannkaka serveras med äpple och kanelkeso

Tisdag

Currypanerad fisk med kall ananassås och potatis

Ingefärspäron serveras med grädde

Pytt i panna serveras med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Hannas apelsinkyckling serveras med potatis

Fruktkräm serveras med mjölk

Stuvad spenat med ägghalva

Torsdag

Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis

Fruktsoppa serveras med kex

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Halv special

Lördag

Fisk med frasigt täcke serveras med potaitsmos

Fruktkaka med grädde

Goda Lådan

Söndag

Rimmad bog serveras med kokt potatis och pepparrotssås

Björnbärskräm med mjölk

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 40

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos

Skogsbärskrräm med mjölk

Stekt potatis serveras med kalvsylta

Tisdag

Fiskpudding serveras med Sandefjordssås och potatis

Ananaskräm serveras med mjölk

Morotssoppa med tillbehör

Onsdag

Hemgjorda köttbullar med brunsås och potatis

Persika under mandeltäcke serveras med lättvispad grädde

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Torsdag

Köttgryta serveras med potatis, gelé och gurka

Blåbärskräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Minestronesoppa serveras med hembakat bröd

Hallonpaj serveras med vaniljglass

Ägg och sill smörgås

Lördag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras med kokt potatis

Kladdkaka med vispad grädde

Gubbröra serveras på en kavringssmörgås

Söndag


Stekt kycklinglårfilé serveras med potatisgratäng

Stekta äpplen serveras med glass

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 41

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Korvstroganoff serveras med kokt potatis eller ris

Toscapäron med grädde

Crepes serveras med stuvning

Tisdag

Fiskgryta serveras med kokt potatis

Krusbärskräm med mjölk

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Onsdag

Biff a la Lindström serveras med gräddsås och kokt potatis

Hallonsoppa serveras med kardemumma skorpor

Risgrynspudding serveras med sylt

Torsdag

Köttkorv med rotmos

Äpplekräm med mjölk

Kockens val

Fredag

Ost och broccolisoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakaor med sylt och grädde

Persiljestuvade morötter med korv

Lördag

Smarriga fisken serveras med potatismos

Knäckig rabarberpaj med vispad grädde

Janssons frestelse

Söndag

Plommonspäckad fläskkarré serveras med gräddsås och potatis

Apelsin pannakotta

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: