logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 23

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Rabarberkompott med mjölk

Skinkfrestelse

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Krusbärskräm med mjölk

Stuvad vitkål med stekt potatis

Onsdag

Isterband serveras med stuvad potatis

Persikor med grädde

Risgrynspudding serveras med grädde och sylt

Torsdag

Asiatisk fläskköttsgryta serveras med potatis

Hallonkräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Matjesill serveras med kokt potatis och gräddfil

Bakelse

Räksmörgås

Lördag

Fiskgratäng med räkor i vitvinssås serveras med kokt potatis

Kolakräm med hallon

Gnocci

Söndag

Persiljejärpar serveras med kokt potatis och gräddsås

Marinerad fruktsallad med grädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 24

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Fylld falukorv serveras med kokt potatis

Aprikoser med grädde

Raggmunk med lingon och tärnat bacon

Tisdag

Kokt fisk sreveras med äggsås och kokt potatis

Päronkräm med mjölk

Potatis och purjolökssoppa

Onsdag

Moussaka

Lingongrädde

Blodpudding med lingonsylt

Torsdag

Stekt strömming med potatismos och rårörda lingon

Vaniljpudding med bärsås

Kockens val

Fredag

Överlidas ostsoppa serveras med hembakat bröd

Fattiga riddare

Köttfärsgratäng med sallad och dressing

Lördag

Panerad fisk serveras med potatismos och Sandefjordssås

Apelsinkaka med grädde

Ljummen potatissallad med kallskuret

Söndag

Kyckling i gräddsås serveras med kokt potatis och gelé

Pannacotta med jordgubbssås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 25

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Krämig fläskköttsgryta serveras med potatis eller ris

Soppa Surprice

Grönsaksplättar med lingon

Tisdag

Fisk med frasigt täcke serveras med potatismos

Äpplekräm med mjölk

Pytt Bellman med rödbetor

Onsdag

Kålpudding serveras med brunsås, kokt potatis och lingon

Inlagda aprikoser med grädde

Ägg och sill smörgås

Torsdag

Ugnbakad kyckling med kokos och ananas serveras med ris eller potais

Skogsbärskräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Matjesill, kokt potais och gräddfil

Basilika marinerade jordgubbar med glass

Kavringstårta med räkor

Lördag

Torsk med västerbottenmos och brynt smör

Mandelkaka med persikor och grädde

Omelett med stuvning

Söndag

Kassler i Bergakungens sås serveras med rostad potatis

Glass med bär och chokladsås

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 26

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Lingonkräm med vaniljgrädde

Ugnpannkaka med sylt

Tisdag

Stekt makrill med stuvad spenat och kokt potatis

Ingefärspäron med grädde

Risgrynspudding med sylt

Onsdag

Kycklinggryta serveras med potatis eller ris

Marinerade stekta äpplen med glass

Ägg fried rice med kyckling

Torsdag

Stekt fläsk black and white med löksås och kokt potatis

Fruktkräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ästsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakaor med sylt och grädde

Lyxig laxsmörgås

Lördag

Örtcrunchbakad fisk med potatismos och vitvinssås

Jordgubbs mousse

Stuvad vitkål med hemgjorda köttbullar

Söndag

Ädelostgryta serveras med potatis eller ris

Bryllepudding

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: