Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat i hemmet

Maten är viktig för alla och om du har svårt att klara det själv kan du få hjälp på olika sätt. På denna sida får du reda på hur du kan få hjälp med måltider av oss.

en man som levererar mat till en gammal person

Kan jag få hjälp med måltider?

Du kan få hjälp med måltider om du på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte själv kan ordna det och inte har någon annan som kan hjälpa dig ordna dina måltider. Du kan få hjälp från hemtjänsten med att värma mat, ordna enklare måltider eller få färdiglagad kyld mat inköpt i butik levererad hem till dig. Hjälpen kan du få flera gånger om dagen.

Vad kostar hjälpen?

Du får varje månad betala en avgift för hjälpen och/eller måltiden. Hur mycket du får betala beror på hur mycket hjälp du har. Avgiften ändras varje år efter beslut i Kommunfullmäktige.

Du som inte har så hög inkomst kan ha rätt till reducerad avgift på hjälpen, men inte på kosten, den måste allid betalas.

Du ansöker hos om hjälpen hos våra biståndshandläggare. Du kan ansöka skriftligen på en blankett eller muntligen genom att ringa.

Blankett för ansökan om insatser enligt socialtjänstlagen. Pdf, 850 kB, öppnas i nytt fönster.

Vem ska jag kontakta?

Du behöver kontakta den biståndshandläggare som är ansvarig för det område där du bor.
Telefontid: helgfria vardagar mellan klockan 08.30-09.30

  • Bor du i Sexdrega, Roasjö eller Hillared?
  • Bor du i Östra Frölunda, Kalv, Håcksvik, Mårdaklev, Överlida, Mjöbäck eller Holsljunga?
  • Bor du i Svenljunga tätort, Axelfors, Strömsfors, Örsås, Revesjö, Redslared eller Ringestena?

Vad händer om jag får hjälp med måltider?

Om biståndshandläggaren beslutar att du har rätt till hjälp skickar handläggaren en beställning till hemtjänsten. Personal från hemtjänsten kontaktar dig och tillsammans bestämmer ni när och hur hjälpen ska utformas.

Vad kan jag göra om jag inte har rätt till hjälpen?

Om biståndshandläggaren beslutar att du inte har rätt till hjälpen kan du överklaga det. Information om hur du gör det kommer du att få tillsammans med beslutet. Du kan även kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp med att överklaga.

Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

.

Uppdaterad: