logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 41

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Korvstroganoff serveras med ris eller potatis

Toscapäron med grädde

Crepes med stuvning

Tisdag

Fiskgryta serveras med kokt potatis

Krusbärskräm med mjölk

Blomkålsgratäng

Onsdag

Biff a la Lindström serveras med kokt potatis och brunsås

Hallonsoppa med kardemummaskorpor

Mannagrynspudding serveras med sylt

Torsdag

Köttkorv serveras med rotmos

Äpplekräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Persiljestuvade morötter med korv

Lördag

Smarriga fisken serveras med potatismos

Knäckig rabarberpaj med vispad grädde

Janssons frestelse

Söndag

Plommonspäckad fläskkarré serveras med gräddsås och potatis

Apelsin pannacotta

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 42

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kålmaja serveras med kokt potatis och lingon

Fruktsallad med vispad grädde

Blomkålssoppa

Tisdag

Stekt strömming serveras med potaismos och lingon

Björnbärskräm med mjölk

Potatisbullar med bacon crisp

Onsdag

Herrgårdskyckling serveras med potatis

Ris i frutti med hemgjord sylt

Linsbiffar med stekt potatis och kall sås

Torsdag

Orientalisk gryta serveras med ris eller potatis

Ostkaka med grädde och sylt

Kockens val

Fredag

Tomatsoppa med hembakat bröd

Blåbärspaj med vaniljsås

Lasange serveras med sallad och dressing

Lördag

Räkfyllda fiskroulader med vitvinssås och kokt potatis

Citronfromage serveras med hallon

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Kinastek serveras med kokt potatis eller ris

Mandelkaka med bär och grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 43

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Pasta Carbonara

Persikor serveras med vispad grädde

Omelett med stuvning

Tisdag

Panerad fisk med kall ananassås och potatis

Stekta äpplen med glass

Stekt falukorv serveras med stuvad vitkål

Onsdag

Fläskköttsgryta serveras med kokt potatis eller ris

Skogsbärskräm med mjölk

Potatisgratäng med spenat och fetaost

Torsdag

Stekt falukorv med len senapssås och potatis

Chokladpudding med grädde

Kockens val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller serveras med hembakat bröd

Hallonpaj med vaniljsås

Raggmunk med bacon och lingonsylt

Lördag

Fisk Björkeby serveras med dillmos

Apelsinkaka med hallon

Evas tacopaj

Söndag

Hemgjorda köttbullar med brunsås och lingon

Hallon dessert med maränger och glass

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 44

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås med pasta eller potatis

Aprikoser serveras med grädde

Ost och broccolisoppa

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med potatis och kall sås

Hallonkräm med mjölk

Grönsaksplättar serveras med lingon

Onsdag

Tacogratäng med tortilla tacosås och gräddfil

Vinbärskräm med mjölk

Bondomelett serveras med sallad och dressing

Torsdag

Gratinerad kassler serveras med koktk potatis och kall sås

Katrinplommonkräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Köttfärsgratäng serveras med sallad och dressing

Lördag

Lax med dillslungad potatis och romsås

Ingefärspäron med vispad grädde

Halv special

Söndag

Fylld köttfärslimpa med gräddsås och potatis

Vaniljpudding serveras med chokladsås

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Chef kost o lokalvård, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Måltidschef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Måltidschef, 073-909 50 14

Uppdaterad: