Tillbaka till startsidan

Du är här:

Mat för äldre

På alla våra vård- och omsorgsboende serverar vi frukost, lunch, fika och kvällsmat. Till lunch och kvällsmat serverar vi alltid passande grönsaker och tillbehör. På denna sida hittar du aktuell matsedel för de kommande veckorna.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel för våra boenden

Vi skriver alltid in matsedeln för några veckor i taget, så du kan behöva scrolla en bit för att hitta dagens. Till maten serveras alltid en salladsbuffé med goda tillbehör.

Från och med hösten 2022 samarbetar våra två kök inom äldreomsorgen i form av en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangen på Klockaregården är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss! En lunch med dessert kostar 70 kronor och frukost kostar 35 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte.

Här kan du ladda ner hela matsedeln för vecka 20-32. Pdf, 188 kB, öppnas i nytt fönster.

Matsedel vecka 19

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kåldolmar serveras med gräddsås och potatis

Vaniljkeso med blåbär

Ugnspannkaka med sylt

Tisdag

Sjörövarfisk serveras med dillmos

Sjörövarfisk serveras med dillmos

Broccoligratäng med ädelost

Onsdag

Broccoligratäng med ädelost

Lingongrädde

Flygande jakob

Torsdag

Falufrestelse

Plommonkräm

KAJSA VARG

Fredag

Hedvigsoppa serveras med hembakat bröd

Glass med varma bär

Bondomelett

Lördag

Stekt strömming serveras med potatismos

Helgkaka

Ost och skinkpaj

Söndag


Portergryta serveras med kokt potatis

Vaniljpudding med bärsås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 20

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärsrutor med täcke serveras med kokt potatis och gräddsås

Skogsbärskräm med gräddmjölk

Spenatsoppa med ägghalva

Tisdag

Ugnsbakad sej serveras med dillsås och kokt potatis

Fruktkompott med gräddmjölk

Mannagrynspudding med saftsås

Onsdag

Ugnsbakad korv med bostontäcke serveras med potatismos

Bärsoppa med fyllda kex

Fläskpannkaka med lingon

Torsdag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Kladdkaka med bär och grädde

Potatissallad med kall kycklingkassler

Fredag

Minestronesoppa serveras med hembakat bröd

Ljummen Ostkaka med grädde och jordgubbssylt

Ägg och Sillsmörgås

Lördag

Spättaroulader med champinjon cream, tång kaviar och potatismos

Rabarberpaj med vaniljsås

Hamburgare med bröd, sallad och dressing

Söndag


Panerad kycklinglår filé, bearnaisesås och potatisgratäng

Mandelbakelser

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 21

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Lasagne

Fruktsallad med grädde

Äggröra med fräst korv

Tisdag

Fiskbullar i hummersås serveras kokt potatis

Blåbärskompott med gräddmjölk

Morotssoppa serveras med crème fraiche

Onsdag

Stekt Fläsk serveras med löksås och kokt potatis

Hallonsoppa

Omelett med räkstuvning

Torsdag

Stekt falukorv serveras med makaroner och vit sås

Äppelkräm serveras med gräddmjölk

KAJSA VARG

Fredag

Reddkycklingsoppa serveras med hembakat bröd

Päronkaka med kardemummagrädde

Makaronilåda med ost och spenat

Lördag

Stekt panerad fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Frukt och bär kaka med vaniljsås

Varmkorv med potatismos och räksallad

Söndag

Färsbiff serveras med gräddsås och kokt potatis

Bakelse

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 22

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kassler serveras med champinjonsås och kokt potatis

Päronhalvor med kanelgrädde

Omelett med stuvad spenat

Tisdag

Apelsin och chilibakad fisk serveras med potatismos

Bär kräm med kesogrädde

PyttiPanna serveras med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med brunsås och kokt potatis

Jordgubbskräm med gräddmjölk

Grön ärtsoppa serveras med en klick crème fraiche

Torsdag

Stekt kycklinglårfile serveras med currysås och potatis/ris

Katrinplommon med vaniljkräm

KAJSA VARG

Fredag

Gulaschsoppa serveras med crème fraiche och hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Kyckling paj med sallad och dressing

Lördag

Fiskbiffar serveras med kokt potatis och kall sås

Pannacotta med bär

Köttfärsgratäng med sallad och dressing

Söndag

Plommonspäckad karré serveras med kokt potatis, gräddsås och gelé

Persikomousse

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 23

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta/potatis

Rabarberkompott med gräddmjölk

Skinkfrestelse

Tisdag

Lax serveras med kokt potatis och kall sås

Sverigebakelse

Stuvad vitkål med stekt prinskorv

Onsdag

 Isterband serveras med dillstuvad potatis och rödbetor

Persikor med grädde

Risgrynspudding med grädde och sylt

Torsdag

Asiatisk fläskköttsgryta serveras med potatis

Änglamat

KAJSA VARG

Fredag

Grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Amerikansk äppelpaj med vaniljvisp

Omelett med svampstuvning

Lördag

Fiskgratäng med räkor i vitvinssås serveras med kokt potatis

Kolakräm med hallon

Räksmörgås

Söndag

Persiljejärpar serveras med kokt potatis och gräddsås

Marinerad fruktsallad med grädde

Halv special med tillbehör

Matsedel vecka 24

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Pannbiff serveras med örtsås och potatis

Aprikossoppa med kex

Raggmunk med lingon och tärnat bacon

Tisdag

Kokt fisk serveras med äggsås och kokt potatis

Päronkompott med gräddmjölk

Potatis och purjolökssoppa

Onsdag

Kalops serveras med kokt potatis och rödbetor

Lingongrädde

Kalvsylta med stekt potatis

Torsdag

Matjessill serveras med kokt potatis och gräddfil

Vaniljpudding med bärsås

KAJSA VARG

Fredag

Överlidas ostsoppa serveras med hembakat bröd

Bär kaka med vaniljglass

Kycklinggratäng

Lördag

Stekt panerad fisk serveras med potatismos och Sandefjords sås

Apelsin kaka med grädde

Potatissallad med skinka

Söndag

Kycklinlårfile med mangochutney täcke serveras med potatis/ris

Pannacotta med jordgubbssås

Risgrynsgröt

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

Vad ingår i helkost?

Med helkost menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Måltider som serveras

Klockslag

Namn

Innehåll

7.00-8.30

Frukost

Gröt/välling, filmjölk, flingor/müsli, bröd, margarin, pålägg, ägg, grönsak/frukt eller juice. kaffe/te

9.30-10.30

Mellanmål

Frukt, skorpa, kaffe/te

11.15-12.30

Lunch

Varmrätt med grönsaker, bröd, margarin, lättöl/mjölk/måltidsdryck, Dessert

14.00-15.00

Mellanmål

Kaffe/te, skorpa/bulle. Under helgen serveras en finare kaka

17.00-18.00

Kvällsmål

Lättare varmrätt enligt matsedel, grönsaker, bröd, margarin, mjölk/måltidsdryck

20.00-21.00

Kvällsfika

Kaffe/te, skorpa/bulle/smörgås




.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Kostansvarig, 073-909 50 14

Uppdaterad: