Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 36

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås servreas med pasta eller potatis

Ananaskräm serveras med mjölk

Skinkgratäng serveras med sallad

Tisdag

Stekt makrill serveras med stuvad potatis och kokt potatis

Hallonkräm serveras med mjölk

Ost och broccolisoppa serveras med hembakat bröd

Onsdag

Isterband med dillstuvad potatis oc rödbetor

Persikor med grädde

Kalvsylta med stekt potatis

Torsdag

Köttgryta med soltorkade tomater servreas med kokt potatis

Äpplepaj med vaniljsås

Kockens Val

Fredag

Kött och grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Citroncheescake serveras med bärsås

Omelett med stuvning









Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Jordgubbsmousse toppad med kakflarn

Stuvad blomkål serveras med egengjorda köttbullar

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Trollkaka med vaniljsås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 37

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärskaka med täcke serveras med kokt potatis

Aprikoser med grädde

Raggmunk serveras med lingon

Tisdag

Fiskbullar i dillsås och kokt potatis

Päronkräm serveras med mjölk

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakat bröd

Onsdag

Kalops serveras med kokt potatis och rödbetor

Blåbärskräm serveras med mjölk

Grönsaksplättar serveras med lingonsylt

Torsdag

Currygryta med hönskött, röd curry, kokosgrädde och ris eller potatis

Vaniljpudding med bärspegel

Kockens Val

Fredag

Överlidas ostsoppa serveras med hembakat bröd

Bärkaka serveras med glass

Shepards paj serveras med sallad och dressing

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med potatis och kall sås

Pannacotta

Potatissallad med skinka

Söndag

Dillkött serveras med kokt potatis

Marängsviss

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 38

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Mild kebabgryta serveras med kokt potatis

Soppa Surprise

Upp och nedpå vänd broccoli och bacon paj

Tisdag

Italiensk fisk serveras med potatismos

Körsbärskräm serveras med mjölk

Stekt potatis och ägg serveras med korv

Onsdag

Kålpudding serveras med brunsås, kokt potatis och lingon

Hallonkräm serveras med mjölk

Blodpudding med bacon och lingon

Torsdag

Köttkorv serveras med rotmos

Åpplekräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Nikkaluoktasoppa serveras med hembakat bröd

Hallon och persikakaka

Tomatpizza med basilika och vitlök

Lördag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Belgisk våffla serveras med sylt och grädde

Kassler med mimosasallad och kokt potatis

Söndag


Persiljejärpar serveras med brunsås, potatis och inlagd gurka

Krusbärspaj med vaniljsås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 39

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis och brunsås

Rabarberkräm med mjölk

Ugnspannkaka med äpple och kanelkeso

Tisdag

Currypanerad fisk med kall ananassås och potatis

Ingefärspäron serveras med grädde

PyttiPanna serveras med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Hannas apelsinkyckling serveras med potatis

Fruktkräm serveras med mjölk

Stuvad spenat med ägghalva

Torsdag

Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis

Fruktsoppa med kex

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Halv special

Lördag

Fisk med frasigt täcke serveras med potatismos

Fruktkaka serveras med grädde

Goda Lådan

Söndag

Rimmad bog serveras med kokt potatis och pepparrotssås

Blåbärskräm med mjölk

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: