Tillbaka till startsidan

Du är här:

Mat för äldre

På alla våra vård- och omsorgsboende serverar vi frukost, lunch, fika och kvällsmat. Till lunch och kvällsmat serverar vi alltid passande grönsaker och tillbehör. På denna sida hittar du aktuell matsedel för de kommande veckorna.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel för våra boenden

Vi skriver alltid in matsedeln för några veckor i taget, så du kan behöva scrolla en bit för att hitta dagens. Till maten serveras alltid en salladsbuffé med goda tillbehör.

Från och med hösten 2022 samarbetar våra två kök inom äldreomsorgen i form av en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangen på Klockaregården är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss! En lunch med dessert kostar 70 kronor och frukost kostar 35 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte.

Här kan du ladda ner hela matsedeln för vecka 46-6. Pdf, 706 kB, öppnas i nytt fönster.

Matsedel vecka 1

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Smarriga fisken med potatismos

Chokladmousse med lingon och grädde

Kycklingpytt

Tisdag

Grönkålslasagne

Blåbärskompott

Spenatstuvning med ägghalvor

Onsdag

Lingongryta med potatis

Persikor med mandelkräm

Ugnspannkaka

Torsdag

Kyckling i västerbottensås med potatis

Glacad fruktsallad med karameliserad mjölk

KAJSA VARG

Fredag

Lutfisk med potatis och vit sås

Pannkakor

Grönsaksplättar med lingonkeso

Lördag

Kycklingsnitzel med potatis

Mannagrynspudding

Grönsaksplättar med lingon

Söndag

Fylld köttfärslimpa med stekt potatis

Fruktsallad med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 2

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Dillkött

Mangosoppa

Rotfruktsjansson

Tisdag

Fiskgratäng med dill & tomat & kokt potatis

Fruktkompott

Kycklingkorv med stuvade morötter

Onsdag

Fläsk med bruna bönor och potatis

Jordgubbar och bananer med kaksmulsgrädde

Blodpudding med fläsk

Torsdag

Populära kålpuddingen

Nyponsoppa med mandelbiskvier

Kajsa Varg

Fredag

Krämig köttfärssoppa

Ostkaka

Räkpaj varm

Lördag

Kokt lax med kalls sås och potatis

Äppelpaj med vaniljsås

Raggmunk med fläsk

Söndag

Karré med potatisgratäng

Citronfromage

Smörgås med räkröra

Matsedel vecka 3

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa med potatis och gräddsås

Lingonkräm

Creeps med skinkröra

Tisdag

Kycklinggryta med röd curry och kokosgrädde

Ananaskompott

Makaronipudding

Onsdag

Lime och citronpanerad sej med potatis med kall sås

Fruktsallad

Kyckling och grönsaksgratäng

Torsdag

Tagliatelle med krämig svampsås

Hallonsoppa

KAJSA VARG

Fredag

Kålsoppa med frikadeller

Amerikans äppelkaka med vaniljsås

Fläskpannkaka

Lördag

Fiskgryta

Bärkaka

Varmkorv med räksallad

Söndag

Kycklingfilé i lingonsås

Chokladpudding med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 4

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kalopps

Apelsinsoppa

Grön sparrissoppa

Tisdag

Carbonara på höns med potatis

Gratinerade äppelklyftor

Prinskorv och stuvad kål

Onsdag

Viltgryta

Skogsbärskräm

Stekt potatis och stekt ägg

Torsdag

Kokt fisk med äggsås

Chokladpudding med grädde

KAJSA VARG

Fredag

Minestronesoppa

Hallon och persikakaka

Gräddstuvad pyttipanna

Lördag

Stekt fisk med kallsås och s och potatis

Chokladyoghurt

Västerbottenpaj

Söndag

Ädelostgryta

Päronkaka med kardemummagrädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 5

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kåldolmar

Blåbärskräm

Broccolisoppa

Tisdag

Fiskgratäng

Hallonmousse

Stekt falukorv och blomkål

Onsdag

Tacogratäng med potatis

Mandarin och grädde

Risgrynspudding med saftsås

Torsdag

Fläskkorv och rotmos

Äppelsoppa med kardemumma

KAJSA VARG

Fredag

Ängamatssoppa

Ris à la malta

Lyxig sill och äggmacka

Lördag

Fiskpudding

Pannacotta med sås

Korv och potatissallad

Söndag

Currykyckling med potatisgratäng

JJordgubbspaj med vaniljgrädde

Ost och skinkpaj

Matsedel vecka 6

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Hannas apelsinkyckling

Kesogrädde

Fiskpudding

Tisdag

Köttbullar med potatis och brunsås

Jordgubbskräm

Ost och broccoligratäng med ädelost

Onsdag

Sjörövarfisk med dillmos

Lingongrädde

Flygande Jakob

Torsdag

Falufrestelse

Plommonkräm

KAJSA VARG

Fredag

Hedvigsoppa

Glass med bär

Bondomelett med grönsaker och potatis

Lördag

Stekt fisk med kallsås och potatis

Änglamat

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Kotlettrad

Fruktsallad med grädde

Risgrynsgröt

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

Vad ingår i helkost?

Med helkost menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Måltider som serveras

Klockslag

Namn

Innehåll

7.00-8.30

Frukost

Gröt/välling, filmjölk, flingor/müsli, bröd, margarin, pålägg, ägg, grönsak/frukt eller juice. kaffe/te

9.30-10.30

Mellanmål

Frukt, skorpa, kaffe/te

11.15-12.30

Lunch

Varmrätt med grönsaker, bröd, margarin, lättöl/mjölk/måltidsdryck, Dessert

14.00-15.00

Mellanmål

Kaffe/te, skorpa/bulle. Under helgen serveras en finare kaka

17.00-18.00

Kvällsmål

Lättare varmrätt enligt matsedel, grönsaker, bröd, margarin, mjölk/måltidsdryck

20.00-21.00

Kvällsfika

Kaffe/te, skorpa/bulle/smörgås




.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Kostansvarig, 073-909 50 14

Uppdaterad: