Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

På alla våra vård- och omsorgsboende serverar vi frukost, lunch, fika och kvällsmat. Till lunch och kvällsmat serverar vi alltid passande grönsaker och tillbehör. På denna sida hittar du aktuell matsedel för de kommande veckorna.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel för våra boenden

Vi skriver alltid in matsedeln för några veckor i taget, så du kan behöva scrolla en bit för att hitta dagens. Till maten serveras alltid en salladsbuffé med goda tillbehör.

Från och med hösten 2022 samarbetar våra två kök inom äldreomsorgen i form av en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangen på Klockaregården är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss! En lunch med dessert kostar 70 kronor och frukost kostar 35 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte.

Matsedel vecka 47

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Lasange serveras med sallad och dressing

Persikor serveras med vispad grädde

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Tisdag

Stekt sej med kokt potatis och dillmajonnäs

Nyponsoppa serveras med mandelbeskvier och grädde

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Onsdag

Stekt fläsk serveras med löksås och kokt potatis

Skogsbärskräm med gräddmjölk

Ägg och sill smörgås

Torsdag

Stekt falukorv serveras med makaroner och vit sås

Ananaskräm serveras med gräddmjölk

Kockens val

Fredag

Krämig fisksoppa serveras med hembakat bröd

Hallonpaj serveras med vaniljsås

Makaronipudding serveras med sallad

Lördag

Herrgårdskyckling serveras med kokt potatis

Chokladmousse med hallonsås

Potatis och ostkaka serveras med skinksallad

Söndag

Portetgryta serveras med kokt potatis

Hallon och persiko kaka

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 48

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler i champinjonsås serveras med kokt potatis

Blåbärskräm med gräddmjölk

Risgrynspudding med sylt och grädde

Tisdag

Fiskgratäng med dill och tomat serveras med kokt potatis

Hallonkräm med gräddmjölk

Potatisbullar serveras med bacon crisp och lingonsylt

Onsdag

Rimmad fläskbog med kokt potatis och pepparrotssås

Trollkaka serveras med vaniljsås

Kockens val

Torsdag

Stekt kycklinglårfilé serveras med gräddsås, kokt potatis och gelé

Jordgubbskräm med gräddmjölk

Köttfärsgratäng serveras med sallad och dressing

Fredag

Ärtsoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Pastagratäng serveras med sallad

Lördag

Stekt fisk serveras med tartarsås och kokt potatis

Chokladpudding med vispad grädde

Ost och grönkålspaj serveras med sallad och dressing

Söndag


Kreolsk köttgryta serveras med kokt potatis

Citonkladdkaka serveras med vispad grädde

Risgrynsgröt serveras med julskinkesmörgås

Matsedel vecka 49

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärsås serveras med pasta/potatis

Rabarberkräm serveras med mjölk

Grillkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

Tisdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingon

Björnbärspaj med glasskräm

Egengjorda köttbullar serveras med stuvad vitkål

Onsdag

Korvstroganoff serveras med kokt potatis/ris

Katrinplommonkräm med mjölk

Krämig spenatlasagne serveras med sallad

Torsdag

Thailändsk fläskköttsgryta serveras med ris/potatis

Päronkräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller

Fruktsallad med glasskräm

Crepes med stuvning serveras med sallad och dressing

Lördag

Husets fisk serveras med kokt potatis

Vaniljpudding med bärspegel

Köttfärspaj med sallad

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Bakelse

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 50

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Pannbiff med stekt lök serveras med kokt potatis och brunsås

Päron serveras med vispad grädde

Raggmunk med lingon

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Stekta äpplen med glass

Kockens val

Onsdag

Bratwurst serveras med dillstuvad potatis

Lussebulle bakelse

Risgrynspudding med glöggsaftsås

Torsdag

Gulaschgryta serveras med kokt potatis

Kolakräm med bär

Omelett med svampstuvning

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakad bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Shepards pie

Lördag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras med kokt potatis

Blåbärskladdkaka serveras med vispad grädde

Matjesilltårta

Söndag

Köttgryta serveras med potatis, gelé och gurka

Jordgubbsmousse toppad med kakflarn

Risgrynsgröt

 

Matsedel vecka 51

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler i sås serveras med kokt potatis

Äpplekräm med mjölk

Risplättar serveras med sylt

Tisdag

Kokt fisk med ägg& persiljesås serveras med kokt potatis

Persikor serveras med grädde

Makaronipudding

Onsdag

Stekt falukorv serveras med bruna bönor och kokt potatis

Skogsbärs kräm med mjölk

Kockens val

Torsdag

Kyckling i currysås serveras med ris/potatis

Fruktkaka serveras med grädde

Blodpudding med bacon och lingonsylt

Fredag

Kött och grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Jordgubbskräm serveras med mjölk

Ägg & Sill smörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Chokladpudding med vispad grädde

Omelett med spenatfyllning

Söndag

Julkorv, doppkött serveras med pepparrotssås och kokt potatis

Pepparkaksmousse

Köttbillar, prinskorv och Janssons frestelse

med vanKrusBelgisk

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

Vad ingår i helkost?

Med helkost menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Måltider som serveras

Klockslag

Namn

Innehåll

7.00-8.30

Frukost

Gröt/välling, filmjölk, flingor/müsli, bröd, margarin, pålägg, ägg, grönsak/frukt eller juice. kaffe/te

9.30-10.30

Mellanmål

Frukt, skorpa, kaffe/te

11.15-12.30

Lunch

Varmrätt med grönsaker, bröd, margarin, lättöl/mjölk/måltidsdryck, Dessert

14.00-15.00

Mellanmål

Kaffe/te, skorpa/bulle. Under helgen serveras en finare kaka

17.00-18.00

Kvällsmål

Lättare varmrätt enligt matsedel, grönsaker, bröd, margarin, mjölk/måltidsdryck

20.00-21.00

Kvällsfika

Kaffe/te, skorpa/bulle/smörgås




.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Kostansvarig, 073-909 50 14

Uppdaterad: