logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 27

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsgratinerad falukorv med potatismos

Skogsbärskompott med mjölk

Stekt potatis med kalvsylta och rödbetor

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Fruktsallad serveras med grädde

Morotssoppa med baconsmul

Onsdag

Isterband serveras med stuvad potatis

Persikor med mandeltäcke och grädde

Köttbullesmörgås

Torsdag

Kyckling i gräddsås serveras med kokt potatis och gelé

Hemgjord ris i frutti med sylt

Kockens Val

Fredag

Gulaschsoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka med grädde och sylt

Gubbröresmörgås

Lördag

Ugnsbakad fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Rabarberpaj med vanlijsås

Ostpaj med sallad och dressing

Söndag

Örtinbakad karré serveras med potatisgratäng och rödvissås

Chokladmousse med grädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 28

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Korv stroganoff serveras med ris eller potatis

Toscapäron med grädde

Räkfyllda tunnbrödsrullar

Tisdag

Fiskgryta serveras med kokt potatis

Ananaskräm med mjölk

Persiljestuvade morötter med stekt korv

Onsdag

Biff a la Lindström serveras med gräddsås och kokt potatis

Smördegsbullar med glass

Raggmunk med lingonsylt och bacontärningar

Torsdag

Köttkorv serveras med rotmos och senapssås

Äpplekräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Cowboysoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Kasslergratäng med sallad

Lördag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis

Cheesecake med hallon

Shepards paj med sallad och dressing

Söndag

Portergryta serveras med kokt potatis

Kladdkaka med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 29

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med gräddsås och kokt potatis

Rabarberkräm med mjölk

Grönsaksgratäng

Tisdag

Fiskgratäng serveras med potatismos

Bärkompott med mjölk

Kassler med blomkål

Onsdag

Fläsklägg med rotmos och pepparrotssås

Mannagrynspudding med sylt

Blodpudding serveras med lingon

Torsdag

Dillkött serveras med kokt potatis

Chokladtryfflar

Kockens val

Fredag

Tomatsoppa med bacon serveras med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Matjesill med potatis, gräddfil och gräslök

Lördag

Kokt fisk med ägg och persiljesås serveras med kokt potatis

Kaffepannacotta med grädde

Spenat och ostpaj med sallad och dressing

Söndag

Herrgårskyckling serveras med potatis

Chokladpudding med grädde

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 30

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Falukorv med stuvade makaroner

Fruktsallad med grädde

Grön sparrissopppa med creme fraich

Tisdag

Lime och citronpanrad fisk med kall sås och kokt potatis

Äppleklyftor med mandelmassa och grädde

Stuvad vitkål och korv

Onsdag

Köttgryta med lingon serveras med kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Pytt Bellman

Torsdag

Pasta carbonara

Lingon mousse

Kockens Val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller

Amerikansk äpplepaj serveras med kardemummagrädde

Fläskpannkaka med lingon

Lördag

Fiskgratäng med tomat och dill serveras med kokt potatis

Blåbärskaka med vispad grädde

Kassler med potatissallad

Söndag

Mild kebabgryta serveras med kokt potatis

Bakelse

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: