Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Gifta sig

Har ni planer på att gifta er? Hör av er till oss på Kontaktcenter så hjälper vi er med en borgerlig vigsel. Ni har möjlighet till att utforma er vigsel enligt era önskemål. På denna sida får du reda på allt som ni måste göra innan er stora dag..

Beskriver min bild

Att gifta sig borgerligt är rättsligt bindande utan religiösa inslag.

Hur gör vi för att gifta oss borgerligt?

  1. Ansök om hindersprövning på skatteverket. Detta kan du göra genom att ladda ned blanketterna på Skatteverkets webbplats eller kontakta närmaste Skatteverkskontor. Blankett för hindersprövning hittar du på skatteverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. Fyll i blanketten och skriv under.
  3. Skicka tillbaka blanketten till Skatteverket.
  4. Sedan får du tillbaka blanketterna intyg hindersprövning och intyg vigsel. Dessa intyg gäller i 4 månader.
  5. Lämna vigsel intyg och hindersprövning till Kontaktcenter.
  6. Välj vigselförrattare, vittnen, datum, tid och plats. Använd gärna formuläret på denna sida.
  7. Njut av vigseln

Vi på kontaktcenter hjälper dig

När du fått vigselintyg och hindersprövning lämnar du dessa till kontaktcenter personligen eller per post. Intygen används som underlag till protokoll och vigselbevis. Hos kontaktcenter väljer ni förrättare, och anger datum, tid och plats. Efter vigseln får paret ett vigselbevis. Administration såsom underrättelse till Skatteverket hanteras av kontaktcenter. Borgerlig vigsel är kostnadsfri här hos oss i Svenljunga kommun.

Vilka ska vara med?

Vid vigseln ska två vittnen vara närvarande. Ni kan själva ta med er vittnen och måste då ange deras namn vid bokning av vigselförrättare. Ni kan också be kontaktcenter att ordna vittnen. Vittnena måste vara över 18 år.

Vigselförrättare

En vigselförrättare är en person som har laglig rätt att binda er i ett juridiskt giltigt äktenskap. För att en vigsel ska vara juridiskt giltig krävs att den förrättas av en behörig vigselförrättare. En borgerlig vigselförrättare utses av länsstyrelsen.

Kommunens borgerliga vigselförrättare

I Svenljunga har vi fem borgerliga vigselförrättare.

Birgitta Peterson
Anne-Marie Franzén Molin
Barbro Johansson
Sonja Fransson

Dag Forsström 

Formulär för borgerlig vigsel

Fyll i formuläret här nedan för att skicka din ansökan till Kontaktcenter. Kom ihåg att också lämna in intyg för vigsel och hindersprövning från Skatteverket till Kontaktcenter.
Önskat datum för vigsel
Önskat datum för vigsel.

Kontakt

Uppdaterad: 26 november 2019