Tillbaka till startsidan

Du är här:

Faderskap

Om ni som föräldrar inte är gifta när ni väntar barn, måste faderskapet fastställas (bestämmas) och detta kan vi hjälpa er med.

Beskriver min bild

Varför ska faderskapet bestämmas?

Innan faderskapet är bestämt har barnet inte några juridiska rättigheter i förhållande till fadern, som till exempel arv eller barnpension. Om barnet ska bära faderns efternamn kan namnet inte registreras förrän faderskapet är bestämt. Det är därför viktigt att faderskapet bestäms så tidigt som möjligt.


Ta kontakt med någon av våra handläggare via vårt kontaktcenter, 0325 - 180 00, så hjälper vi dig. 


Om det råder osäkerhet kring faderskapet görs en mer omfattande utredning.  Då vänder ni er till Familjerätten i Boråslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Detsamma gäller om ni varit sambo mindre än ett år vid beräknad nedkomst; då tar ni kontakt med Familjerätten i Boråslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bekräfta faderskapet innan födseln, hur går det till?

Båda föräldrarna kommer till oss på kommunkontoret och skriver under en bekräftelse. Samtidigt kan ni som föräldrar anmäla att ni vill ha gemensam vårdnad om barnet.
Kontakta någon av våra handläggare för att boka tid via Kontaktcenter på telefon 0325-180 00.

Bekräfta faderskapet efter födseln, hur går det till?

Om ni inte har bekräftat faderskapet innan barnets födelse, skickar vi ett brev till mamman med uppmaning att kontakta oss för att boka tid för faderskapsbekräftelse och anmälan om gemensam vårdnad.

Föräldraskap

Om du har andra frågor om föräldraskap, som till exempel vad som gäller för familjer med samkönade föräldrar, vänder du dig till Familjerätten i Borås.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: