Du är här:

50 år Svenljunga kommun

År 1971 skapades Svenljunga kommun genom sammanslagning av Svenljunga Köping med hela eller större delar av landskommunerna Kindaholm, Högvad, Lysjö och Axelfors. Under 2021 uppmärksammade vi denna historiska händelse. På denna sida hittar du historiska dokument och information om firandet. Om du undrar något - hör gärna av dig så söker vi efter svaret i kommunarkivet.

Svenljunga kommun bildades genom att följande ”kommuner” slogs samman:

  • Svenljunga köping
  • Kindaholms landskommun
  • Högvads landskommun
  • Lysjö lanskommun
  • Axelfors landskommun

Blommor för att fira

Under juni 2021 skickade vi ut brev med blomsterfrön till alla hushåll för att fira 50-års jubileet. Blomsterfröna är en mix av färgstarka, doftande sommarblommor som är särskilt utvalda för att attrahera bin och fjärilar. Vackert och bra för den biologiska mångfalden. Tillsammans ger vi en blombukett till kommunen. Under sommaren har vi fått många fina bilder på hur fröerna har börjat växa och sedan slagit ut till en vacker variation av blommor i trädgårdar och krukor på altanen.

En del av ljuständningen

Ett gemensamt firande hade vi hoppats på kunde ske den varma årstiden, men pandemins restriktioner ledde till att alla våra tankar och idéer kring ett firande pausades om och om igen. Att träffas tillsammans under perioden har varit allt annat än självklart på grund av den pågående pandemin. Nu har restriktionerna lättat rejält och vi är i ett läge där vi kan och faktiskt behöver fira både kommunens bildande och att vi kommit så långt i att hantera en för många svår situation. Vi behöver träffas och glädjas!

Tillsammans med föreningen Svenljunga köping och handel hittade vi en speciell dag som absolut kan omfamna allt detta: Ljuständningen på söndag den 14 november. Ett evenemang med tradition som sedan många år uppskattas av invånare och besökare som glädjas åt underhållning och att se all ljusbelysning kring torget i Svenljunga tätort. Att få samarbeta tillsammans med näringslivet i form av Svenljunga köping känns extra bra. Gemensamt kan vi både lyfta denna vackra sed ytterligare och på ett riktigt festligt sätt fira kommunes jubileum - med juleljus, glögg, sång och mycket mer.

Efter en lång tid i pandemins mörker och ensamheten är det dags att omfamna ljuset och gemenskapen som finns i Svenljunga. Ljuständningen blir därmed i år även en symbol för både kommunsammanslagningen och att vi tillsammans tagit oss igenom dessa år av pandemin.

Under Ljuständningen hade vi öppet på Mötesplatsen Hammarlind vid torget. Här bjöd vi på fika från arbetsmarknadsenhetens caféverksamhet, besökare kunde svara på vår trygghetsundersökning, delta i kampanjen Vit Jul och få julgranspynt. Dessutom var kommunpolisen och nattvandrarna på plats.

Kommunfullmäktige börjar sitt arbete
Första budgeten
Kommunförbundets utredning
Samarbetsnämnden
Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt
Svenljunga kommun, 0325-180 00

Uppdaterad: