Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Nyinflyttad

Vad kul att just du vill flytta eller har flyttat hit! Du är nu en av omkring 10 800 invånare i vår natursköna kommun. Här finns mycket att upptäcka och många möjligheter att förverkliga dina drömmar.

Här finns möjligheter

En av våra största tillgångar är vår fantastiska natur med över 300 sjöar och vattendrag.
För dig som uppskattar vatten har vi mycket att erbjuda inom paddel, fiske och bad.
Ett mångsidigt föreningsliv erbjuder något för dig oavsett ålder och intresse.
På de flesta orter i kommunen finns byalag som engagerat jobbar med den lokala
utvecklingen och har ett gott samarbete med kommunen.

Jämför oss med andra

På nykommun.se kan du jämföra vardagliga förutsättningar mellan olika kommuner och se vilka skillnader det finns med den kommun där du bor nu.

Vi finns till för dig

För oss är barn och ungdomar viktiga, därför satsar vi på deras fritid genom bland annat
en inkluderande lekpark och en massa lovaktiviteter.
I vår småföretagarbygd växer och frodas entreprenörsandan. För dig som har en affärsidé
står vi redo att hjälpa dig med förverkliga den.
Likaså finns vi till för dig när du är i behov av personligt stöd, till exempel erbjuder vårt
sociala stödteam fem fria samtal.

I vår kommun är det alltid nära till varandra och vi hoppas att du ska trivas hos oss. Vi
erbjuder dig en god kommunal service och ett gott bemötande när du vänder dig till oss
i någon fråga, så tveka inte att höra av dig om det är något du undrar eller vill berätta!
Per post får du ett välkomstpaket av oss för att du ska få en bra start i din nya kommun.
Återigen, välkommen till Svenljunga - här skapar vi det godaste livet!

En riktigt bra fritid

...innehåller härliga bad, och bra badplatser har vi gott om! Hela tolv stycken från norr till
söder, en del med hopptorn andra med långa stränder och långgrunt vatten. Och dessutom
en simhall med allt från motionsbana till bubbelpool och bastu.
Men vad är väl en sommarkväll utan fiske? Det mysigaste som finns kan vara att meta och vänta på napp under tiden solen går ner.
Har du mycket spring i benen? Spenderar då en eftermiddag på friskvårdsanläggningen Moga Fritid eller i lekparken Thilanderska parken.

När sommarsolen strålar sammlas vi till Allsång på torget och avslutar sommaren på Texasdagarna.
I hela kommunen hittar du flera olika cykel och vandringsleder och det finns möjlighet att
göra kanotutflykter och övernatta under bar himmel i något av våra vindskydd.

Här finns upplevelser

Vill du ha tips på vandringsleder, sevärdheter, upplevelser eller mysiga fikaställen så besök www.svenljungatranemo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En riktig bra vardag

...är smidig, variationsrik och meningsfull. Vi har den lilla kommunens fördelar: närheten till varandra, till idéerna och till besluten. Här har du all möjlighet att påverka, exempelvis genom att lämna in ett Svenljungaförslag eller engagera dig i ett byalag.

Vår vision är ”Svenljunga - här skapar vi det godaste livet”

Visionen innebär att vi vill vara den tryggaste, hälsosammaste och vänligaste kommunen.
Svenljunga är en attraktiv kommun för de som vill ha livskvalitet och goda möjligheter att
förena arbete och studier med familj, vänner och fritidsaktiviteter. Bygdens samarbetsanda
har möjliggjort ett rikt föreningsliv och en fullmatad evenemangskalender.

I Svenljunga hittar du ett rikt och diversifierat näringsliv. I söder finns ett av Västsveriges
starkaste fästen inom byggbranschen; i centralorten och norrut samlas starka företag
inom logistik och handel. Genom att komplettera varandra och arbeta tillsammans har
framgångsrika kluster utvecklats. Varumärken som Blåkläder, Västkuststugan, Mjöbäcksvillan,
Elmo Sweden och Star Trading är alla startade av entreprenörer i vår kommun.

Välkomstpaket

Inom några veckor från att du folkbokförd dig hos oss får du ett välkomstpaket. Paketet innehåller information och erbjudanden från lokala företag och föreningar.

Våra orter

Alla våra tätorter ligger i anslutning till vatten.

Centralorten bjuder både på service och upplevelser. Här finns vårdcentral, bibliotek, vår högstadieskola, ett naturbruksgymnasium, kommunhuset med kontaktcenter... och alla möjligheter för en aktiv fritid: lek- och aktivitetesparken Thilanderska parken, simhall och skatepark på Moga Fritid, shopping och restauranger runt torget, biomys på Teaterbiografen, konstutställningar på biblioteket, flera promenadslingor såsom hälsans stig och kulturleden. Sommartid sker stora evenemang på torget: Allsång och Texasdagarna är ett måste.

Högvad

Känd för sin vackra strand med fikamöjlighet på campingens kafé. Här finns ett engagerat och välkomnande föreningsliv! I Holsljunga samlas bygdens träningssugna på det lokala gymmet. Här ligger också Bertas camping, Sveriges kanske vackraste rastplats? Rastplatsen ligger precis vid Holsjön där det enligt sägnen göms dyrbara kyrkklockor som sänktes under kriget mot dansken.

Ett samhälle med stark textilhistoria precis vid vackra sjön Hallången. Pendlingsavstånd på en timme till flera städer som Borås, Falkenberg, Varberg och Göteborg. Här ligger förebilden för de lokala bankerna, Mjöbäcks Sparbank. Den uppskattade campingen Överlida camping bjuder på flera fritidsaktiviteter. I Överlida har kända textilprodukter formgivna av Carl Malmsten producerats och här fanns under mitten av 1900-talet Europas största hönsgård!

Västergötlands ”lilla Gnosjö” med tyngdpunkt inom byggbranschen som exempelvis Västkuststugan och Mjöbäcksvillan. Nära service och uppskattad livsmedelsbutik med det lilla extra. Bli aktiv inom fotbollsklubben, byalaget eller skytteföreningen. Mjöbäck nämns redan under 1300-talet och historier är fulla av hemligheter, varifrån kommer egentligen den gamla stenen som finns att se vid kyrkogården?

Axelfors

Bygd med anor från 1500-talet där kyrkan och bygdegården står som centrala punkter. Redslaredsområdet är stort och utspritt och består av flera gårdar och hus. Naturens lung med närhet till service i Svenljunga centralort och goda kommunikationer. Önskar du dig nåd och lycka? Skänk då en slant i armbössan som står i närheten av kyrkan så kanske Herren dig belönar?

Den gamla kyrkbyn Revesjö består av flera gårdar, många med lantbruk. Kyrkan i byn har anor från medeltiden. Här i det böljande landskapet har du närhet till servicen i Svenljunga centralort men bor tyst och ostört. Revesjöborna kan stoltsera med att ha Sveriges godaste smör som tillverkas av Revesjö Gårdsmejeri.

Nära Svenljunga tätort och service men samtidigt på landet. Perfekt för fiskeintresserade, välj mellan strömmande vatten, sjöar och ädelfiske. Kinds Golfklubb ligger nära, bygdegården är fylld av aktiviteter och om sommaren fikar du hembakt i hembygdsgården vid sjön. Idyllen svärtas kanske lite av historien ”Mordbron” från 1500-talet där kärleksdramat mellan bröderna Eriksson och Sköna Magnhild slutade i tragik.

Brukssamhälle från 1800-talet som är under omvandling. Anrika disponentvillan har tagit ny form och fylls nu av bröllop, fester och möten. I brukslokalerna arrangeras publika evenemang av ideell förening. Husens arkitektur i Strömsfors präglas av sin tid och platsen ligger smidigt mellan Svenljunga och Tranemo.

Kindaholm

Ett av fyra samhällen i området Kindaholm. Medborgarhuset och ortens lokala gym eller populära samlingsplatser. Naturen och husen skvallrar om spännande historia i området med fästningsruiner från 1200-talet och förläggargård från knallebygdstiden.

Landsbygdsamhälle vid Ätran som erbjuder trygg uppväxtmiljö nära naturen. Kulturhistoriska miljöer där Klevs Gästgiveri sticker ut och utsiktsplatsen från Klevaberg i naturreservatet bakom Gästgiveriet! Enligt traktens gamla gumma kan du från berget, vid de rätta förhållandena, se en drake vars färdriktning spår snö eller tö under vintermånaderna.

Ett av de mindre samhällena i kommunen men med stort utbud. Här i kanten av Kalvsjön finns både affär, drivmedelstation, camping med aktivitetsutbud, sommarkafé och vandrarhem. Det natursköna området gränsar till Fegens naturreservat, en attraktiv plats för naturälskaren!

Samhälle med starkt engagemang och ideell kraft. Här finns minigolfbana och loppis där du också kan hyra kanot och cykel. Drivkraften och idéerna har gjort att samhället har sitt egna bostadsbolag och såklart finns flera möjligheter till träning och motion i AJAB-hallen. Även i sägnerna om bygden hittas kreativiteten, som när bonden band fast kon på stugtaket för där fanns det gott om mat. Taket som tillhör stugan, Olofsbo, finns kvar än idag och är en utav flera kulturarv i området.

Lysjö

Nära till Borås, bra kommunikationer och fina naturupplevelser. Här badar du i vackra sjön Såken som omges av vandringleden Såken runt. Hillared stoltserar med unika möjligheter till Öringfiske i Ätran. Bli medlem i idrottsförening, trailklubb eller samhällsföreningar. I Hillareds kyrkdörr vittnar de fem kulhålen om danskarnas invasion och sägner om gömt och aldrig hittat kyrksilver.

En sommarby som har utvecklats till populär plats för fastboende på kommunens gräns till Borås. Här vänder sig husfasaderna mot Lysjön och natur. Goda kommunikationer ligger vid husknuten. Från dansbanan sprids musiken under sommarmånaderna där många kärleksagor genom tiderna krossats och gått i uppfyllelse.

Gott utbud av service genom livsmedelsbutiken Larssons livs, kända för sina revbev. Här finns pizzeria, gym och ett föreningsliv av bredd med utbud av bland annat fotboll, ridning och boule! Goda kommunikationsmöjligheter för pendling. Här tillverkades den unika Sexdrega mousserande punsch och du hittar fortfarande den intakta spritutlämningslokalen från 1897, idag ett museum.

Böljande odlingslandskap kantad av historiska inslag som domarringar och gravrösen. Här finns fyra populära vandringsslingor om totalt 25 kilometer. I byn hittar du den vackra röda träkyrkan och i bygdegården huserar den anrika skytteklubben från 1909.

.

Svenljunga kommun, 0325-180 00

Uppdaterad: