Här får du läsa om olika begrepp och hitta svar på olika frågor som handlar om integration.
Vad betyder asyl? När är man en flykting? Vad innebär uppehållstillstånd? Här förklarar vi några av de vanligaste begreppen i flyktingsituationen.
Oavsett vilket begrepp som används är det viktigt att tänka på att bakom varje begrepp är det alltid människor det handlar om.
Migrationsverkets boende för asylsökande som precis kommit till Sverige.
En utländsk medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstol. Kommunerna har inget ansvar för asylsökande, förutom viss barnomsorg och grundskola.
Asylsökande barn eller ungdomar under 18 år, som kommer till Sverige utan föräldrar eller annan vårdnadshavare.
En utländsk person som har ansökt om asyl och fått uppehållstillstånd i Sverige av flyktingskäl .
Det antal flyktingar som regeringen beslutat att Migrationsverket under ett år ska vidarebosätta till Sverige.
Utländsk medborgare som före resan till Sverige fått uppehållstillstånd inom den flyktingkvot som regeringen fastställt. Migrationsverket organiserar och betalar för kvotflyktings resa till Sverige.
Hem för vård eller boende.
En person som har fått beviljat uppehållstillstånd och är mottagen av en kommun enligt avtal med Länsstyrelsen.
En person som är född i ett annat land och har stadigvarande bosättning i Sverige.
Personers rörelse mellan länder, det vill säga in- och utflyttning.
Personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige baserat på bland annat flykting- eller skyddsskäl. Under den första tiden delar flera myndigheter ansvaret för nyanländas mottagande och etablering.
En utländsk medborgare som vill stanna i Sverige mer än tre månader måste ha uppehållstillstånd (gäller inte EU/EES-medborgare och deras familj eller nära släktingar). Kan vara tidsbegränsat eller permanent.
Vi har ett bra samarbete med Svenljunga Bostäder AB och flera privata fastighetsägare. Vi erbjuder lägenheter till anvisade nyanlända i hela kommunen.
En nyanländ har möjlighet att ta ett så kallad hemutrustningslån från CSN för att kunna utrusta sitt hem.
Efter avslutad etableringstid kan en nyanländ flykting vara aktuell på arbetsmarknaden, eller studera vidare. De som inte har kommit så lång på vägen har rätt att ansöka om stöd och hjälp på socialtjänsten. Vi ansvarar för att se till att ge nyanlända förutsättningar till att bli integrerade och delaktiga i samhället.
.