Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Ledsagning

Den som inte har personlig assistans kan istället ha rätt till ledsagarservice. Ledsagarservice ska vara en personlig service, anpassad efter dina individuella behov och ge dig möjlighet att delta i samhällslivet. På denna sida kan du läsa om vad ledsagning är, vem som kan få det och hur du gör för att bli ledsagare.

En person hjälper en annan att ta sig upp- eller nerför en trappa i rullstol. 

Vad är ledsagning?

Ledsagarservice är till för att personer med funktionsnedsättning och ska ge dig möjlighet att delta i samhällets gemenskap. Det kan vara att gå på bio, fika, promenader, samtala, gå på shopping eller idrottsevenemang.

Vem kan få det och hur?

Om du tillhör en av de tre personkretserna inom LSS kan du ha möjlighet att få detta. Du behöver göra en ansökan som sedan utreds av en LSS-handläggare.

Vill du bli ledsagare?

Som ledsagare ger du personlig service som är anpassad efter individens behov.

En ledsagare kan följa med på olika aktiviteter. Det kan vara att gå på bio, fika, promenader, samtala, följa med på shopping eller idrottsevenemang. Alla aktiviteter är anpassade efter individens önskemål och förmåga.

För ett barn/ungdom blir du som ledsagare länken till självständighet där familjen hålls utanför.

Som ledsagare får du en timersättning.

Vill du veta mer?

Vi berättar gärna mer om uppdraget som ledsagare och du är välkommen att höra av dig.

Ring 0325-180 00 och be om att få prata med en LSS-handläggare. Telefontid är måndag-tisdag klockan 08.30-09.30, onsdag klockan 13.00-14.00, torsdag-fredag klockan 08.30-09.30.

.

Dennis Karlsson, LSS-Handläggare, 0325-183 71
Katarina Rickardsson, LSS-Handläggare, 0325-184 19

Uppdaterad: