Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Val till Europaparlamentet 2024

Söndag den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Cirka 8000 kommuninvånare är röstberättigade till valet. Ansvariga för att valet ska fungera på ett bra och säkert sätt är kommunens valnämnd, som är en lokal valmyndighet. Valnämnden har hela ansvaret för genomförandet av röstning inom kommunen.

Person står i kö till röstbåsen.

Hur går valet till

För att kunna genomföra valet har nämnden en valadministration som rekryterar, utbildar, ser till att det finns lämpliga, tillgänglighetsanpassade röstnings- och vallokaler samt att allt material finns på plats när röstning ska genomföras.

Europaparlamentsvalet går till på liknande sätt som valet till riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Skillnaden är att vallokalerna vid Europaparlamentsvalet är öppna en timme längre, från 08.00 till 21.00. I Europaparlamentsvalett är det även bara ett val som görs och inte tre val som vid val till riksdag, kommun- och regionsfullmäktige.

Rösträtt i Europaparlamentsvalet

Du har rösträtt i Europaparlamentsvalet om du är:

  • 18 år senast på valdagen, och
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Resultat i Europaparlamentsvalet 2019

Du kan se valresultatet för Svenljunga och våra valdistrikt på Valmyndighetens webbplats.
Valmyndigheten - resultat för Svenljunga kommun » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valdeltagandet för Svenljunga låg på 51,23 % vilket var en ökning med 7 % från valet 2014.

Röstmottagare

Inför EU-valet behöver valnämden i Svenljugna rekrytera ett stort antal röstmottagare till vallokalerna och röstningslokalerna.

Ansök och läs mer om att bli röstmottagre här .

.

Uppdaterad: