Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Konst, gallerier och museer

Är du redo att samla in nya perspektiv på tillvaron, vandra i historiska miljöer och inspireras? På denna sida har vi samlat tips och länkar till dig som letar efter konst, gallerier eller ett museum.

En röd, grön och blå krita som droppar färg

Vill du gå på konstutställningar?

Det finns många duktiga konstnärer i och runt Svenljunga. Vi anordnar ofta utställningar inom bild, textil, foto, skulptur med mera på Svenljunga bibliotek. Här kan du se alster från både lokala konstnärer och konstnärer från andra orter. Följ vår evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller våra nyheter för att få reda på när du kan gå på nästa konstutställning.

Vävda rum

Med start lördag 20 maj kan du uppleva den digitala utställningen Vävda Rum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i centrala Svenljunga.
Konstverken i Vävda rum är gjorda med AR-teknik och är virtuella. Utställningen utnyttjar samma teknik som det kända spelet Pokémon Go, men i konstnärligt syfte. Genom att ladda ner appen Vävda rum till sin mobil kan besökaren på en karta se var konstverken är utplacerade i kommunen och besöka dem. Flera av konstverken i utställningen är interaktiva och förändras genom att besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktiga tillsammans med andra besökare.

För att se var konstverken är utplacerade kan du använda dig av appen eller denna karta. Pdf, 769 kB.

(X)-sites

(X)sites Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett utställningskoncept inom konstformen land art, där verksamma konstnärer från hela världen skapar temporära konstverk i landskapen anslutna till cykellederna Kattegattleden, Sjuhäradsrundan och Sydkustleden. I år ansluter även Uppsala Län genom Wikparken.

För platsen i Sexdrega längs Sjuhäradsrundan, Svenljunga kommun, kommer Julia Schuster att skapa ett platsspecifikt verk.

Julia Schuster (f. 1989 Wien) bor och arbetar i Bollebygd. Hon har en MA i keramik från Royal College of Art i London och en BA i design från Facoltà di Design e Arti, Libera Università di Bolzano, Italien. Hennes konst har visats bl.a. i Berlin, London, Kathmandu, Bornholm, Wien, Prag och Beijing. Utställningar i Sverige inkluderar Boy konsthall, GIBCA Extended 2021 och Röda Sten Konsthall. Schusters praktik rör sig i det utvidgade keramiska fältet och hon blandar skulpturinstallationer, poesi, fotografi, ljud och video. Lerans unika cellulära minne undersöks i relation till det minne som finns i våra egna mänskliga kroppar. Genom att utforska hur materialitet, skrivande och kroppens rörelser inåt och utåt förenas skapar hon djupt gripande, kontemplativa rum som bär på en jordnära och väsentlig kvalitet.

Platsen där konstnär Karen Macher Nesta ska arbeta är Strömsfors kommungräns, mellan Svenljunga och Tranemo.

Macher Nestas konstnärskap utforskar tillfälliga processer som äger rum i naturen. Macher har sin bas i skulptur och tredimensionella arbeten. Konstnären vägleds av vad projektet behöver och uttrycker sig med olika medier som performance, fotografi, video etc. Förutom skulptur arbetar konstnären med teckning och installationer kopplade till ekologiska material och teman. Licentiatexamen i skulptur vid konstfakulteten i Lima, Perú, och MFA i konst och teknologi i Valencia, Spanien. Karen Macher har representerat Peru i flera internationella symposier för skulptur och land-art i över 15 olika länder i Europa, Mellanöstern, Syd- och Nordamerika och Asien. Konstnären medverkande i grupputställningen "Ojo Latino", Luciano Bennettons konstsamling, som presenterades inom ramen för Venedigbiennalen 2014. Bor och arbetar i Lima, Peru.

Karon Nilzén (f. 1994) tog sin examen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm våren 2022 och är numera bosatt i Köpenhamn. I sin skulpturcentrerade praktik arbetar Karon utifrån kroppen som en ibland funktionell, ibland dysfunktionell, del av medvetandet. Metalldelar och textilier blir frånkopplade sina menade användningsområden och sammanfogas till organismer. Återkommande i Karons arbeten är de funna och återbrukade materialen; material som ofta bär på information om en händelse, en tid eller en plats. Det platsspecifika är därför ofta en ingrediens i Karons praktik och materialens ursprung eller tidigare sammanhang något som påverkar de olika arbetena.

Karon Nilzén kommer att arbeta med ett temporärt verk för (X)sites Sjuhäradsrundan centralt i Tranemo.

Utställninsperioden är 16 juni till 5 november.

Svenljunga skulpturpark

På en plats som tidigare var en gammal soptipp håller Svenljungas skulpturpark på att växa fram, som numera har tre konstverk av modell större. Sedan 2021 står här "Svensk älg 22" och därefter fått sällskap av "Silverörn" och "Björn 6500". Allatre konstverken är gjorda av konstnärern Mohannad Solaiman.
Skulpturparken har blivit ett mycket populärt besöksmål och en uppskattat utsikt även för discgolfsspelare. Ytan har blivit mer och mer av en mötesplats; både för motionärer, hundpromenaden, tillfälliga besökare och de som spenderar en längre stund på platsen vid grillen.

Du hittar parken vid utkanten av Svenljunga tätort. Du lämnar tätorten i södergående riktning och ser statyerna på kullen bakom Star Trading. Du kan med fördel parkera vid vår friskvårdsanläggning Moga Fritid Länk till annan webbplats. (Simmaregatan 1) och därifrån ta en kort promenad till statyerna. Eller spela en runda discgolf! Banan börjar bredvid simhallen och tar dig genom skogen till skulpturparken.

En av vägarna från Moga Fritid till statyerna är grusad och kan funka för barnvagnar. Tillgänglighetsanpassad väg finns från parkeringen bredvid Star Trading (Star Street 1, direkt vid väg 154). Vid behov kan du köra upp till konstverket som står högst upp på kullen.

Vad finns det för museer?

Är du intresserad av att uppleva historiens vingslag? Då kommer du hitta rätt bland museerna i vår kommun. Alla museer har någon form av historisk anknytning från den gamla Velocipedaffären, gästgiveriet eller bonadsmålningar över Gräne Gruva till motormuseet. Hitta ett museum efter dina intressen i vår digitala turistinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

.

Catrin Wolgner, Kultursekreterare, 0325-181 96
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65
Inlämning Bibliotek, Svenljunga bibliotek, 0325-181 99

Uppdaterad: