Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Konst, gallerier och museer

Är du redo att samla in nya perspektiv på tillvaron, vandra i historiska miljöer och inspireras? På denna sida har vi samlat tips och länkar till dig som letar efter konst, gallerier eller ett museum.

En röd, grön och blå krita som droppar färg

Vill du gå på konstutställningar?

Det finns många duktiga konstnärer i och runt Svenljunga. Vi anordnar ofta utställningar inom bild, textil, foto, skulptur med mera på Svenljunga bibliotek. Här kan du se alster från både lokala konstnärer och konstnärer från andra orter. Följ vår evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller våra nyheter för att få reda på när du kan gå på nästa konstutställning.

 

(X)-sites

(X)sites Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett utställningskoncept inom konstformen land art, där verksamma konstnärer från hela världen skapar temporära konstverk i landskapen anslutna till cykellederna Kattegattleden, Sjuhäradsrundan och Sydkustleden. Svenljunga kommun har deltagit som utställningsplats i flera år, och hoppas kunna göra så även nästa gång som (X)-sites arrangeras, vilket troligtvis blir 2025.

Svenljunga skulpturpark

På en plats som tidigare var en gammal soptipp håller Svenljungas skulpturpark på att växa fram, som numera har tre konstverk av modell större. Sedan 2021 står här "Svensk älg 22" och därefter fått sällskap av "Silverörn" och "Björn 6500". Alla tre konstverken är gjorda av konstnärern Mohannad Solaiman.
Skulpturparken har blivit ett mycket populärt besöksmål och en uppskattat utsikt även för discgolfsspelare. Ytan har blivit mer och mer av en mötesplats; både för motionärer, hundpromenaden, tillfälliga besökare och de som spenderar en längre stund på platsen vid grillen.

Du hittar parken vid utkanten av Svenljunga tätort. Du lämnar tätorten i södergående riktning och ser statyerna på kullen bakom Star Trading. Du kan med fördel parkera vid vår friskvårdsanläggning Moga Fritid Länk till annan webbplats. (Simmaregatan 1) och därifrån ta en kort promenad till statyerna. Eller spela en runda discgolf! Banan börjar bredvid simhallen och tar dig genom skogen till skulpturparken.

En av vägarna från Moga Fritid till statyerna är grusad och kan funka för barnvagnar. Tillgänglighetsanpassad väg finns från parkeringen bredvid Star Trading (Star Street 1, direkt vid väg 154). Vid behov kan du köra upp till konstverket som står högst upp på kullen.

Vad finns det för museer?

Är du intresserad av att uppleva historiens vingslag? Då kommer du hitta rätt bland museerna i vår kommun. Alla museer har någon form av historisk anknytning från den gamla Velocipedaffären, gästgiveriet eller bonadsmålningar över Gräne Gruva till motormuseet.
Hitta ett museum efter dina intressen i vår digitala turistinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

.

Catrin Wolgner, Kultursekreterare, 0325-181 96
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65

Uppdaterad: