Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Talböcker och andra sätt att läsa

Har du svårt att läsa en tryckt bok? Det finns såklart alternativ för dig!

en bärbar dator, bredvid ligger det en telefon och ett par hörlurar

För dig som har svårt att läsa finns talböcker. Talböcker är inlästa böcker för alla som har svårt att läsa tryckt text. De produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen. Du kan endast låna dem på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.

Hur lyssnar jag på en talbok?

För att läsa talböcker behöver du en särskild talboksspelare eller ett läsprogram till dator. Du kan ladda ner läsprogram från Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Mp3-spelare för cd-skivor fungerar ibland, men spelaren måste ha en minnesfunktion. På biblioteket kan du låna en talboksspelare under en kortare period för att prova hur det är att läsa talböcker. 

Ladda ned talböcker hemifrån

Du kan också ladda ner talböcker själv direkt till en dator, MP3-spelare, surfplatta eller mobiltelefon om du har ett nedladdningskonto. I Myndigheten för tillgängliga medier, MTMs, talbokskatalog Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns över 90 000 talböcker att välja bland.

Hur kommer jag igång med nedladdningskontot? 

Boka en tid på Svenljunga bibliotek för att registrera dig för ett nedladdningskonto på Legimus. Vi visar också hur du gör för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med din vårdnadshavare. Din vårdnadshavare behöver skriva på ett avtal när du registreras.

Låna talböcker på skiva

Du kan låna ett urval av olika titlar på biblioteket. Du har möjlighet att få skivan hemskickad gratis. Du kan också skicka tillbaka den gratis. Du kan endast spela dessa skivor på speciella spelare. På biblioteket kan du låna en talboksspelare under en kortare period för att prova hur det är att läsa talböcker.

Låna storstilsböcker

Du som ser dåligt kan låna storstilsböcker. Det är böcker i olika genrer som är tryckta med större stil.

.

Ann-Charlotte Johansson, Bibliotekarie, 070-245 37 01
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65

Uppdaterad: