Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Anpassat boende

Vi har flera typer av anpassade boenden för dig som har fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. På denna sida får du reda på dem olika typerna av boenden, var desa finns och hur du kan ansöka om en plats.

Händer ovanför en träyta håller litet trähus i handflatorna. 

Olika typer av boenden

I vissa boenden har du en egen hyreslägenhet men det finns också ett gemensamt vardagsrum, kök och uteplats. I gruppboenden har alla en egen lägenhet, men delar på kök och vardagsrum.

Är du en ungdom som går på gymnasium i en annan kommun och din resvägen mellan hem och skola är för lång för att pendla? Du kan efter ansökan få ett elevhemsboende i anslutning till skolan.

En särskilt anpassad bostad är en lägenhet som är fysiskt anpassad med till exempel med taklift, större badrum eller anpassningar i kök.

Vem kan få ett boende?

För att få flytta till ett LSS-boende krävs att du tillhör personkretsen för LSS och att du bedöms ha behov av ett anpassat boende. Om du inte tillhör LSS-kretsen kan du ändå få flytta till ett boende om ditt behov av hjälp är så omfattande att du har svårt att klara dig i ditt nuvarande boende. När du ansöker om ett boende utreder en handläggare hur ditt behov av hjälp ser ut.

Så här ansöker du

Ansökan om bistånd till boende för personer med funktionsnedsättning prövas enligt LSS-lagen eller socialtjänstlagen. Du ansöker hos våra handläggare. Om du får ett avslag på din ansökan har du rätt att överklaga.

Jägarstigen är ett gruppboende för personer med funktionsnedsättningar och tillhör LSS.

Personalen är inriktad på habilitering och stöttar de boende med allt från matlagning och vård till aktiviteter och utflykter efter var och ens behov.

Boendet ligger i en enplansvilla, trevligt beläget i ett villaområde, med närhet till naturen.

I gruppboendet finns 5 lägenheter med pentry och badrum. Det finns också ett gemensamt kök och vardagsrum med soffgrupp, matsalsmöbel och TV.

Enhetschef för Jägarstigen är Visare Ukehaxhaj 0325-181 74

Mårtensdal är ett boende för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Lägenheterna har egen toalett, dusch och kök.

Du möblerar med egna möbler. Alla lägenheter har egen uteplats och det finns en gemensam trädgård. Det finns ett gemensamt kök och allrum med TV. Lunch lagas på boendet och serveras varje dag.

På Mårtensdal finns också stödlägenheter som man komma till i kortare perioder när man inte mår så bra.

Besöksadress: Kindsvägen 3, Svenljunga

Enhetschef för Mårtensdal är Lena Wikander 0325-181 72

Prästagärdet är ett gruppboende för personer med funktionsnedsättningar och tillhör LSS.

Boendet ligger på Prästgårdsgärdet i Svenljunga och har lägenheter. Boendet består av en huvudbyggnad och intilliggande parhus. Personalen är inriktad på habilitering och stöttar de boende i deras vardag.

I huvudbyggnaden finns tre lägenheter samt personalutrymmen, gemensamt kök och gemensamhetsutrymme. Parhusen har två lägenheter. 

Enhetschef för Prästagärdet är Catrin Norrström 0325-181 69

Rydins väg är ett LSS-boende för personer med funktionsnedsättningar.

De boende har egna hyreslägenheter och tillgång till en baslägenhet. Baslägenheten har gemensamt vardagsrum, hobbyrum, kök och uteplats. I baslägenheten erbjuds möjligheten att umgås, laga mat, titta på TV, spela spel mm.

I den egna lägenheten/boendet erbjuds stöd från personal utifrån den enskildes behov. Det kan t.ex vara stöd med struktur, tidsplanering, hjälp med inköp eller andra hushållssysslor. Personalen stöttar också möjlighet till en meningsfull fritid.

Enhetschef för Rydins väg är Visare Ukehaxhaj 0325-181 74

Hagabacken ligger i Östra Frölunda och är ett LSS-boende för personer med funktionsnedsättningar.

De boende har egna hyreslägenheter och även tillgång till gemensamt vardagsrum, kök och uteplats.

I den egna lägenheten erbjuds stöd från personal utifrån den enskildes behov. Det kan t.ex vara stöd med personlig omsorg, struktur, tidsplanering, hjälp med inköp eller andra hushållssysslor. Personalen stöttar också möjlighet till en meningsfull fritid.

Enhetschef för Hagabacken är Catrin Norrström. 0325-181 69

.

Katarina Rickardsson, LSS-Handläggare, 0325-184 19
Dennis Karlsson, LSS-Handläggare, 0325-183 71
Hanna Edlund, Utvecklingsledare, 0325-180 98
Lena Wikander, Enhetschef, 0325-181 72
Visare Ukehaxhaj, Enhetschef, 0325-181 74
Catrin Norrström, Enhetschef, 0325-181 69
Fredrik Olsson, Utvecklingsledare, 0325-181 43

Uppdaterad: