Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Fjärrlån och kurslitteratur

Är du intresserad av en bok eller annan media som vi inte har på biblioteket? Då kan vi hjälpa dig! På denna sida får du reda på hur du kan fjärrlåna via vårt bibliotek.

någon som sitter och läser en bok och äter äpple sedan lagt de på ena sidan av boken 

Vi kan låna hem böcker från andra bibliotek åt dig om vi inte har dem i vår bibliotekskatalog. Lånen kallas då fjärrlån. Fjärrlån inom Sverige är gratis.

Fjärrlån kan alla beställa som har lånekort hos Knallebiblioteken. Du kan skaffa ett lånekort hos oss om du inte har ett. Det finns två sätt att beställa fjärrlån. Antingen ansöker du om fjärrlån själv genom Kungliga bibliotekets söktjänst LIBRIS eller så ber du oss på biblioteket att hjälpa dig.
I båda fall är lånet knutet till ditt bibliotekskonto hos oss.

Vad ska jag tänka på?

 • Vi fjärrlånar inte något av följande material:
  böcker som redan finns på Knallebiblioteken, kurslitteratur som är digitalt publicerat och tillgängligt, film, ljudböcker, musik-CD, TV-spel, tidskrifter.
 • Beställ din kurslitteratur i god tid innan kursen. På det sättet har du större chans att få dina böcker i tid.
 • Vi kan inte garantera att böckerna kommer i tid eller att du får ha böckerna under hela kursen. Det är det ägande biblioteket som bestämmer lånetiden samt möjlighet till eventuellt omlån.
 • Det finns många böcker med identiska eller liknande titlar. Att ha ett ISBN-nummer underlättar mycket vid beställningar.
 • Vi köper in viss kurslitteratur som vi bedömer kommer att ha stor efterfrågan.
 • En del kurslitteratur finns digitalt publicerad, antingen fritt på Internet eller så kan du få åtkomst genom ditt högskole/universitetsbibliotek.

Hur beställer jag fjärrlån?

 • Allra först ska du själva söka i bibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se om vi har boken. Om du hittar den där kan du reservera den med hjälp av ditt lånekorts-/personnummer och din pin-kod.
 • Om du söker efter kurslitteratur så gör en sökning på Internet efter titlarna. Finns de tillgängliga digitalt så lånar vi inte in dem.
 • I första hand rekommenderar vi dig att använda Kungliga bibliotekets tjänst LIBRIS låntagarbeställningar. Är du studerande på högskola eller universtitet ska du använda detta alternativ. Guide för att skapa LIBRIS-konto och beställa böcker hittar du här:
  Välkommen till LIBRIS fjärrlån och låntagarbeställningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om du först vill läsa mer om vad det innebär så hittar du informationen på LIBRIS hjälp låntagarbeställningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Vid enstaka fjärrlån och/eller annat än kurslitteratur hjälper bibliotekspersonalen till att beställa ditt fjärrlån. Du kan skicka in din fjärrlåneförfrågan via mail till fjarrlan@svenljunga.se
  eller fylla i vårt fjärrlåneformulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
 • För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt och för att du ska få din bok så fort som möjligt så behöver vi få veta:
  -titel
  -författare
  -utgivningsår
  -ISBN-nummer
 • När vi har fått in din fjärrlåneförfrågan via LIBRIS eller via bibliotekspersonalen så söker vi efter boken på olika bibliotek i Sverige. Alla bibliotek medger inte fjärrlån, särskilt kurslitteratur kan emellanåt vara svårt att få låna.
 • Om vi får negativt svar på fjärrlånet så kontaktar vi dig. Annars får du ett meddelande via
  e-post eller brev när din bok finns att hämta på biblioteket.
 • Du måste hämta fjärrlånet inom en vecka. Är det inte uthämtat då skickas det tillbaka.

.

Inlämning Bibliotek, Svenljunga bibliotek, 0325-181 99
Elisabeth Kroon, Bibliotekarie, 0325-181 54
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65

Uppdaterad: