Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Läsa och låna

Du kan läsa och låna gratis på biblioteket. Det enda du behöver för att låna är ett lånekort! På denna sida får du reda på mer om vad du kan låna, bibliotekskatalogen och kostnader.

person håller upp en bok för ansiktet

Bibliotekskatalog och mina sidor

Biblioteken i Sjuhärad har gått ihop i en samverkan och bildat Knallebiblioteken. Vi delar katalog och har ett gemensamt lånekort. Detta betyder att du kan låna och beställa böcker, tidskrifter, ljudböcker och tv-spel från alla åtta kommuner. Du kan till exempel beställa en bok från Borås stadsbibliotek och hämta den på Svenljunga bibliotek eller bokbilen.

Du kan söka i vårt utbud i i bibliotekskatalogen som du hittar på Knallebibliotekens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. När du har loggat in kan du också reservera det du vill ha där. Om du inte är låntagare än finns det också en funktion för att skaffa lånekort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där.

Vad ska jag tänka på när jag lånar?

Du hittar det mesta du behöver veta i vår broschyr om låneregler Pdf, 142 kB, öppnas i nytt fönster..  Det är bara att kontakta oss om du undrar något.

Vad händer om jag lämnar tillbaka mina lån försent?

Vi tar inte längre ut några förseningsavgifter. Om du inte lämnat tillbaka dina lån senast 7 dagar efter lånetiden har gått ut så blir du spärrad. Spärren tas bort när du har återlämnat dina böcker.
Om du fortfarande inte återlämnat efter ytterligare 14 dagar så skickas en räkning på dina lån ut.

Vad händer om jag tappar bort mitt lånekort eller lån?

Nytt lånekort är gratis. Om du tappar bort eller förstör något som du har lånat behöver du ersätta det. För dig som är under 18 år tas inga ersättningsavgifter ut.

Biblioteken förbehåller sig rätten att på förekommen anledning ta ut andra ersättningsavgifter, exempelvis när det gäller litteratur med väldigt högt inköpspris.

Vi debiterar borttappad eller trasig media eller lånekort enligt följande:‌

Media eller lånekort

Kostnad per styck

Lånekort

gratis

Vuxenböcker (inklusive ljudböcker)

300 kronor

Barnböcker (inklusive ljudböcker)

200 kronor

Tidskrifter

150 kronor

Barntidskrifter

50 kronor

Fjärrlån (lån utanför Knallebiblioteken)

600 kronor

Övrigt material

bibliotekets inköpspris

Om du inte kan komma till biblioteket, så kommer boken till dig! Denna tjänst är till för dig som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktions­variation. Kontakta biblioteket så hjälper vi dig att komma igång med Boken kommer.

Vad kan jag låna?

Du kan låna alla slags böcker, ljudböcker, tidskrifter, filmer med mera. Det finns böcker med extra stor stil för dig som har problem med synen. För dig som inte har möjlighet att läsa tryckta böcker finns det särskilt inlästa böcker. Dessa kallas talböcker. Du kan läsa mer om dess längre ner på denna sida under rubriken Talböcker och andra sätt att läsa.

Hur går det till?

Du kan få dina böcker levererade direkt hem. Bokbyten sker vanligtvis var sjätte vecka eller efter överenskommelse. Talböcker kan skickas med posten. Du skickar enkelt själv tillbaka dem genom att vända på adresslappen. Detta är gratis.

Kontakta biblioteket för att ta del av tjänsten.

Tidningsrummet

Du kan läsa dagstidningar i tidningsrummet på huvudbiblioteket. Tidningsrummet öppnar redan klockan 9 på vardagar (klockan 10 på lördagar) under normalöppettider.
Vi har följande dagstidningar:

  • 8 sidor lättlästa nyheter
  • Borås Tidning
  • Dagens ETC
  • Göteborgsposten
  • Svenljunga Tranemo Tidning
  • Svenska dagbladet

Vill du låna hem tidskrifter?

Du kan låna hem ett antal tidskrifter från biblioteket. Lånetiden för detta är fyra veckor. Det senaste numret av tidskrifter kan du läsa på plats. Här kan du se vilka tidskrifter vi har för utlåning Word, 12 kB..

Läs tidskrifter från hela världen via PressReader

Du kan läsa över 6 000 tidskrifter från över 100 länder på 60 olika språk på PressReader. Du kan läsa dem både på våra publika datorer på biblioteket och genom att ladda ner tidskrifterna till din smartphone eller surfplatta via appen PressReader.

För att läsa dagstidningar i PressReader loggar du in direkt på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Klicka på SIGN IN-knappen, välj LIBRARY OR GROUP, leta upp Knallebiblioteken, logga in med ditt personnummer och PIN-kod.

Vi har också en surfplatta tillgänglig i biblioteket som du kan låna och använda för denna tjänsten. Fråga personalen så visar vi dig hur det fungerar.

Vi kan låna hem böcker från andra bibliotek åt dig om vi inte har dem i vår bibliotekskatalog. Lånen kallas då fjärrlån. Fjärrlån inom Sverige är gratis.

Fjärrlån kan alla beställa som har lånekort hos Knallebiblioteken. Du kan skaffa ett lånekort hos oss om du inte har ett. Det finns två sätt att beställa fjärrlån. Antingen ansöker du om fjärrlån själv genom Kungliga bibliotekets söktjänst LIBRIS eller så ber du oss på biblioteket att hjälpa dig.
I båda fall är lånet knutet till ditt bibliotekskonto hos oss.

Vad ska jag tänka på?

  • Vi fjärrlånar inte något av följande material:
    böcker som redan finns på Knallebiblioteken, kurslitteratur som är digitalt publicerat och tillgängligt, film, ljudböcker, musik-CD, TV-spel, tidskrifter.
  • Beställ din kurslitteratur i god tid innan kursen. På det sättet har du större chans att få dina böcker i tid.
  • Vi kan inte garantera att böckerna kommer i tid eller att du får ha böckerna under hela kursen. Det är det ägande biblioteket som bestämmer lånetiden samt möjlighet till eventuellt omlån.
  • Det finns många böcker med identiska eller liknande titlar. Att ha ett ISBN-nummer underlättar mycket vid beställningar.
  • Vi köper in viss kurslitteratur som vi bedömer kommer att ha stor efterfrågan.
  • En del kurslitteratur finns digitalt publicerad, antingen fritt på Internet eller så kan du få åtkomst genom ditt högskole/universitetsbibliotek.

Hur beställer jag fjärrlån?

  • Allra först ska du själva söka i bibliotekets katalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se om vi har boken. Om du hittar den där kan du reservera den med hjälp av ditt lånekorts-/personnummer och din pin-kod.
  • Om du söker efter kurslitteratur så gör en sökning på Internet efter titlarna. Finns de tillgängliga digitalt så lånar vi inte in dem.
  • I första hand rekommenderar vi dig att använda Kungliga bibliotekets tjänst LIBRIS låntagarbeställningar. Är du studerande på högskola eller universtitet ska du använda detta alternativ. Guide för att skapa LIBRIS-konto och beställa böcker hittar du här:
    Välkommen till LIBRIS fjärrlån och låntagarbeställningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om du först vill läsa mer om vad det innebär så hittar du informationen på LIBRIS hjälp låntagarbeställningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Vid enstaka fjärrlån och/eller annat än kurslitteratur hjälper bibliotekspersonalen till att beställa ditt fjärrlån. Du kan skicka in din fjärrlåneförfrågan via mail till fjarrlan@svenljunga.se
    eller fylla i vårt fjärrlåneformulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt och för att du ska få din bok så fort som möjligt så behöver vi få veta:
    -titel
    -författare
    -utgivningsår
    -ISBN-nummer
  • När vi har fått in din fjärrlåneförfrågan via LIBRIS eller via bibliotekspersonalen så söker vi efter boken på olika bibliotek i Sverige. Alla bibliotek medger inte fjärrlån, särskilt kurslitteratur kan emellanåt vara svårt att få låna.
  • Om vi får negativt svar på fjärrlånet så kontaktar vi dig. Annars får du ett meddelande via
    e-post eller brev när din bok finns att hämta på biblioteket.
  • Du måste hämta fjärrlånet inom en vecka. Är det inte uthämtat då skickas det tillbaka.

Vill du läsa lättlästa böcker?

Är du exempelvis mindre läsvan kan du hitta lättlästa böcker på biblioteket. En del böcker är skrivna för att vara just lättlästa. Andra är böcker som kortats ned och där språket gjorts lättare att förstå.

Vill du läsa eller lyssna på böcker på andra språk?

Vill du läsa eller låna böcker på olika språk?

På biblioteket hittar du böcker på olika språk. Om det språk du vill läsa inte finns hos oss kan vi oftast låna in boken från något annat bibliotek. Du kan ringa eller skicka en beställning till Svenljunga bibliotek.

Vill du läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker på olika språk?

världens bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa strömmande e-böcker och lyssna på strömmande ljudböcker. De språk du kan läsa och lyssna på är albanska, arabiska, assyriska/syrianska, bosniska/kroatiska/serbiska, kurdiska, persiska/dari, polska, somaliska, thailändska, tigrinska och turkiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur. Kungliga biblioteket tillsammans med Internationella biblioteket ansvarar för tjänsten.

Alla som befinner sig i Sverige kan använda Världens bibliotek, som är gratis. Det är bara att registrera dig som användare med din e-postadress och välja ett lösenord. Sedan är du igång.

För dig som har svårt att läsa finns talböcker. Talböcker är inlästa böcker för alla som har svårt att läsa tryckt text. De produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen. Du kan endast låna dem på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.

Hur lyssnar jag på en talbok?

Lyssna på eller ladda ned talböcker hemifrån

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har en talbokskatalog som heter Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns över 90 000 talböcker att välja bland. Du kan lyssna på talböcker direkt genom Legimus hemsida. Du kan också ladda ner talböcker direkt till en dator, MP3-spelare, surfplatta eller mobiltelefon om du har ett nedladdningskonto. Bra instruktioner på hur du gör finns på Legimus hjälpsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hur kommer jag igång med nedladdningskontot? 

Boka en tid på Svenljunga bibliotek för att registrera dig för ett nedladdningskonto på Legimus. Vi visar också hur du gör för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med din vårdnadshavare. Din vårdnadshavare behöver skriva på ett avtal när du registreras.

Låna talböcker på skiva

Du kan också låna ett urval av olika titlar på skiva på biblioteket. Du har möjlighet att få skivan hemskickad gratis. Du kan också skicka tillbaka den gratis. Du kan endast spela dessa skivor på speciella spelare. På biblioteket kan du låna en talboksspelare under en kortare period för att prova hur det är att läsa talböcker.

Låna storstilsböcker

Du som ser dåligt kan låna storstilsböcker. Det är böcker i olika genrer som är tryckta med större stil.

.

Uppdaterad: