Tillbaka till startsidan

Du är här:

Digitala biblioteket

Vill du sköta dina lån och reservationer elektroniskt, använda 3D-skrivare och prova robotar i Skaparbibblan, läsa e-böcker eller lyssna på e-ljudböcker på olika språk, streama film eller läsa dagstidningar och tidskrifter digitalt? Här kan du läsa om bibliotekets digitala tjänster.

Beskriver min bild

Använd bibliotekskatalogen med din pin-kod

Du kan söka efter de media som finns på Svenljunga bibliotek via bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du också förlänga din lånetid och beställa böcker efter att du har loggat in med bibliotekskort och pin-kod. Kontakta biblioteket om du behöver skaffa ett bibliotekskort och/eller pin-kod.

Gå på tekniksupport

Behöver du hjälp med Internet, din smarta mobil eller surfplatta, eller bibliotekets digitala tjänster? Det kan du få hjälp med i bibliotekets tekniksupport! Du kan titta i evenemangskalendern för att se kommande tillfällen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skapa i Skaparbibblan

Skaparbibblan består av en vagn med teknikpyssel och inspiration för stora och små. Vi har Littlebits, ett legoliknande verktyg för att bygga enkla teknikprylar och uppfinningar. Sphero bolt är små robotbollar som kan programmeras på olika sätt. Vi har också micro:bit, ett enkelt kretskort som kan utvecklas nästan i det oändliga.

Med högre svårighetsgrad finns skärmaskin, som kan användas för modellbygge, stickers, allt tänkbart finare pappersarbete. Det finns också utrustning för stop-motionfilm, som är väldigt kul att jobba med. Vi har också VR-headet Oculus Quest.

3D-skrivare

Skaparbibblan har också en 3D-skrivare där du kan skriva ut och skapa allt möjligt kul. Vill du lära dig använda 3D-skrivaren på egen hand? Vi erbjuder en kort introduktion med möjlighet att skriva ut något litet för att testa. Om det blir skärpta restriktioner kommer vi att erbjuda kursen digitalt. Efter att ha gått kursen får man använda 3D-skrivaren på egen hand.

Läs e-böcker och lyssna på e-ljudböcker

Biblioteken i Kind har en egen portal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för e-lån och inloggning. för dig som vill läsa e-böcker i din dator eller läsplatta. Välj Biblioteken i Kind som ditt bibliotek. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer, och pinkod. Du får låna fyra böcker i veckan och lånetiden är 28 dagar.

Ladda ner e-bok och -ljudboksappen Biblio 

Du kan lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i appen Biblio. Är du redan inloggad i appen behöver du logga ut och sedan logga in igen, välj sedan Biblioteken i Kind. Du kan välja att lyssna direkt online eller välja att ladda ner och lyssna på offline.

På andra språk
världens bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker på andra språk. De språk du kan lyssna och läsa på är: albanska, arabiska, bosniska, kroatiska, kurdiska, persiska, polska, serbiska, somaliska, tigrinska, thailändska och turkiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur.

Alla som befinner sig i Sverige kan använda den tjänsten, som är gratis. Det är bara att registrera dig som användare med din e-postadress och välja ett lösenord. Sedan är du igång!

Låna strömmande film via Cineasterna 

Har du ett lånekort, pinkod och internetuppkoppling kan du låna två filmer i veckan gratis via www.cineasterna.com. Lånetiden är en vecka. Så här gör du:

  1. Starta webläsaren i din dator, surfplatta eller smartphone.
  2. Gå till Cineasterna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Välj Biblioteken i Kind.
  4. Välj en film du vill låna.
  5. Ange ditt lånekortsnummer och pinkod och klicka på Låna film.

Läs tidskrifter digitalt

Du kan läsa över 6000 elektroniska tidskrifter från över 100 länder på 60 olika språk på Pressreader. Du kan läsa dem på våra publika datorer på huvudbiblioteket. Du kan även ladda ner tidskrifterna till din smartphone eller surfplatta via appen Pressreader när du är på plats på huvudbiblioteket. Hemifrån kan du komma åt Pressreader genom att logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod i bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och klicka dig vidare till Pressreader, som finns i menyn till vänster när du loggat in.

Sök olika typer av information i våra databaser

På de publika datorerna på biblioteket i Svenljunga kan du söka i följande databaser:

  • Arkiv digital - Släktforskarbas
  • Pressreader - Tidningar och tidskrifter från hela världen
  • Landguiden - Läs information om olika länder
  • Sveriges dödbok - Släktforskardatabas
Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt
Inlämning Bibliotek, Svenljunga bibliotek, 0325-181 99
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65

Uppdaterad: