Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Inspirerande skolmat och mat för äldre

Till höstterminen satsar vi på en nyutvecklat matsedel som både är mer klimatsmart, innehåller mer grönt och ännu fler rätter lagat från grunden! Den nya skollunchen är framtagen av en matsedelgrupp och i samarbete med andra kommuner. Dessutom får även alla våra äldreboenden en gemensam matsedel. Detta är del av vår satsning på att uppfylla klimatlöften.

grönsaker ligger på en duk

Grön och hemlagad skolmat

Vår kostenhet jobbar för att öka andelen svenskt producerade råvaror, behålla en hög andel ekologiska råvaror, laga mer och mer mat från grunden och sänka vår klimatpåverkan.

För att uppnå detta och våra klimatlöften satsar vi på en ny matsedel till höstterminen. Den är skapad av matsedelsgruppen som består av flera kockar, verksamhetsutvecklare och vår kostchef. Alla rätter är provlagade och klimatberäknade. Dessutom är rätterna och hela matsedeln näringsberäknad. Vi har tagit hjälp av samarbete med andra kommuner för att servera populära gröna rätter. På detta sätt vet vi redan att många elever gillar dessa måltider och recept. Därutöver har våra kockar fått tillfälle att låta sin kreativa energi flöda - tillsammans har vi hittat många recept som vi ser jätte mycket fram emot att få dela med oss av till våra elever i höst!

Det kommer att finnas två alternativ att välja mellan på våra skolor med tillagningskök - en ordinarie rätt och ett grönt alternativ. På övriga skolor serverar vi det ordinarie alternativet.

Gröna rätter och gröna alternativ innebär att maten innehåller mer grönsaker och baljväxter. Samtidigt minskar vi ner på kött och halvfabrikat, vilket på ett enkelt sätt låter oss förbättra näringssammansättningen och minska klimatpåverkan. Dessutom ger den nya matsedeln ännu mer utrymme för att använda oss av säsongsanpassade råvaror!

Vi jobbar sedan många år också med att minska matsvinn. Nu blir det alltså ytterligare satsningar för att närma oss målen i kommunens klimatlöfte.

Den nya matsedeln presenterar vi i slutet av sommaren här på vår webbplats.

Gemensam matsedel i äldreomsorgen

Även inom äldreomsorgen blir det lite ändringar i maten. Från hösten har vi en gemensam matsedel för våra tre boenden. Även denna är beräknad i kostdataprogram och framtagen i en matsedelsgrupp. Fokus ligger på att alla ska få i sig bra och rätt näring av god mat som är klimatsmart och lagad från grunden.

Klimatprojekt

Dessutom kickar vi under hösten igång vårt klimatprojekt i alla kök! Mer information får du i september.

.

Uppdaterad: