Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Ny meny för skollunch

Denna vecka börjar ett nytt skolår och med detta också vår nya meny för skollunch! Den nyutvecklade matsedeln är både mer klimatsmart, innehåller mer grönt och ännu fler rätter lagat från grunden! Smaklig måltid!

grönsaker ligger på en duk

Grön och hemlagad skolmat

Vår kostenhet jobbar för att öka andelen svenskt producerade råvaror, behålla en hög andel ekologiska råvaror, laga mer och mer mat från grunden och sänka vår klimatpåverkan.

Många av rätterna i den nya menyn är barnens favoriter från de senaste åren. Den är skapad av en matsedelsgrupp som består av flera kockar, verksamhetsutvecklare och vår kostchef. Alla rätter är provlagade och klimatberäknade. Dessutom är rätterna och hela matsedeln näringsberäknad. Vi har tagit hjälp av samarbete med andra kommuner för att servera populära gröna rätter. På detta sätt vet vi redan att många elever gillar dessa måltider och recept. Därutöver har våra kockar fått tillfälle att låta sin kreativa energi flöda - tillsammans har vi hittat många recept som vi ser jätte mycket fram emot att få dela med oss av till våra elever!

Två gånger per termin träffas vi på matråd och pratar bland annat om matsedeln. I matrådet ingår elever, lärare och kökspersonal.

Två alternativ

Från och med nu finns det två alternativ att välja mellan på våra skolor med tillagningskök (Mogaskolan, Överlida skola och Hillareds skola). Det blir en ordinarie rätt och ett grönt alternativ. På övriga skolor serverar vi det ordinarie alternativet.

Gröna rätter och gröna alternativ innebär att maten innehåller mer grönsaker och baljväxter. Samtidigt minskar vi ner på kött och halvfabrikat, vilket på ett enkelt sätt låter oss förbättra näringssammansättningen och minska klimatpåverkan. Dessutom ger den nya matsedeln ännu mer utrymme för att använda oss av säsongsanpassade råvaror!

Den nya menyn

Läs matsedelen för de kommande veckorna »

Den nya menyn är uppdelad i fyra delar efter säsong. Under en vecka serverar vi fisk, fågel, kött, vegetariskt och köckets val. Vi prioriterar svenskt kött och ekologiska råvaror. På torsdagar eller fredagar har vi soppdag. Vi vill slå ett slag för soppans värde. Tillbehören är då bra varierade grönsaker och nybakat bröd.

Köketsval är ett sätt att ge kockarna möjlighet till kreativitet och att göra plats åt recept som är särskilt populära på respektive förskola eller skola. Dessutom ger detta möjlighet att hantera matsvinn i köken, där råvaror som inte kom till användning kan få ett nytt liv.

Det blir också enklare för eleverna att veta vad som är i maten. Vi använder nu färger och symboler för att göra det tydligare för eleverna vilka grundläggande råvaror rätten innehåller. På detta sätt markera vi framförallt det huvudsakliga proteinet i måltiden, exempelvis gul för fågelkött, rött för nötkött och grön för vegetarisk.

Dessutom får varje rätt en markering på en skala stjärnor för att visa hur pass klimatsmart den är.

Vill du smaka på skolmaten?

Vårdnadshavare har möjlighet att följa med till skolan och även äta skolmat en gång per skolår. Anmäl dig till köket innan så vi fixar en extra portion till dig.

.

Uppdaterad: