Fritid

Det finns massvis med upplevelser som ditt barn kan fylla sin fritid med. Vissa aktiviteter är bara för barnet och dess kompisar. Andra saker kan även du som förälder eller annan viktig vuxen vara med på. Hos Öppna Förskolan kan du och ditt lilla barn träffa andra. Hos Ung i Svenljunga är barn och ungdomar välkomna att forma sin egen fritidsgård. Vi har många föreningar som erbjuder aktiviteter till barn och ungdomar. I hela kommunen finns också ett stort utbud av platser utomhus där alla är välkomna att leka, träna och umgås på - till exempel lekparker, utegym, fotbollsplaner, grillplatser och badplatser. På denna sida kan du läsa mer om vad ni kan göra på fritiden.

En riktigt bra fritid ger glädje och känns meningsfull. Ett barn föredrar rutiner med regelbundet schemalagd aktivitet, ett annat barn jagar hellre spontant efter nästa hobby som fyller hjärtat.

Kultur, bibliotek, fritidgård och familjecentral

Kulturskolan Öppnas i nytt fönster. erbjuder undervisning i både olika musikinstrument och teater eller dans. Hos Ung i Svenljunga Öppnas i nytt fönster. kan barn och ungdomar delta i aktiviter – och skapa egna evenemang åt sina kamrater! Även på biblioteket Öppnas i nytt fönster. finns det fritidsaktiviteter, exempelvis regelbundna pysselkvällar. I biblioteket finns även fritidsbibblan där du kan låna utrustning för att prova på olika sporter. Bokbilen Öppnas i nytt fönster. har ofta med sig lek och media till små och stora barn.

Familjecentralens Öppna Förskola Öppnas i nytt fönster. kan du tillsammans med ditt lilla barn träffa andra föräldrar och småbarn. Där kan ni även delta i exempelvis läsecirklar och kurser.

Lovaktiviteter

Under alla skollov anordnar vi lovaktiviteter Öppnas i nytt fönster. som är kostnadsfria att delta i för alla barn och ungdomar. Det är allt från idrott och rörelse till pyssel och bio. Vi ser till att det finns något för alla i varje program.

Badplatser, simhall och fiske

En riktigt bra fritid på sommaren i Svenljunga kan innehålla härliga bad, och bra badplatser Öppnas i nytt fönster. har vi gott om! Hela tolv stycken från norr till söder, en del med hopptorn andra med långa stränder och långgrunt vatten. Till resten av året finns vår simhall Moga Fritid Öppnas i nytt fönster. med allt från motionsbana till bubbelpool och bastu. Du kan även hyra hela simhallen eller boka in barnkalas med fika där!

En sommarkväll kan du komplettera bad med fiske. Öppnas i nytt fönster. Så mysigt att meta och vänta på napp medans du kan prata om allt mellan himmel och jord med barnen.

Rörelse och lekplatser

Har barnet mycket spring i benen? Spenderar då en eftermiddag på friskvårdsanläggningen Moga Fritid, Öppnas i nytt fönster.en discgolfsbana, Öppnas i nytt fönster. i lekparken Thilanderska parken eller någon av våra lekplatser Öppnas i nytt fönster. som finns i alla tätorter.

Evenemang

När sommarsolen strålar samlas vi till Allsång på torget, fortsätter med gemensam kräftfiskepremiär och avslutar sommaren på Texasdagarna. Under dessa och andra arrangemang på torget finns det alltid också särskilda aktiviteter för barn.

De flesta evenemang finns i kommunens evenemangskalender. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykla, vandra, paddla

I hela kommunen hittar du flera olika cykel- och vandringsleder. Det finns möjlighet att göra kanotutflykter och övernatta under bar himmel i något av våra vindskydd. Vill du ha tips på vandringsleder, sevärdheter, upplevelser eller mysiga fikaställen så besök www.svenljungatranemo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Påverka fritidsutbudet

En riktigt bra vardag är smidig, variationsrik och meningsfull. Flera aktiviteter som du kan njuta av med barnen har blivit till tack vare förslag från andra invånare eller lokala föreningar. I Svenljunga finns den lilla kommunens fördelar: närheten till varandra, till idéerna och till besluten. Här har du all möjlighet att påverka, exempelvis genom att lämna in ett Svenljungaförslag Öppnas i nytt fönster. eller engagera dig i ett byalag. Öppnas i nytt fönster. Barn och ungdomar har en särskilt möjlighet att påverka – hos Ung i Svenljunga Öppnas i nytt fönster. (vår mobila fritidsgård). Här kan ungdomarna påverka programmet tillsammans med fritidsledarna. De kan även anordna helt egna aktiviteter med stöd av fritidsledarna och genom ungdomspengen. Öppnas i nytt fönster.

Starta förening

I Svenljunga kommun finns ett stort utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Tillsammans med föreningar och idrotts- och motionsanläggningar finns det aktiviteter för alla - året om.

Ja det kan du via barnrättsorganisationen Majblomman. Majblomman delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Det kan handla om ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktiviteter eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts. Arbetet med att fatta beslut om ansökningar görs av volontärer som är engagerade i Majblomman på sin fritid.

Webbadress:

De flesta föreningar tar ut en årlig avgift från de som deltar i aktiviteter för att kunna utveckla och finansiera aktiviter. Alla föreningar drivs av ideella krafter (personer utan lön). Vilken medlemsavgift föreningen tar ut varierar. Kontakta föreningen direkt för mer information. Samtliga föreningar finns i föreningsregistret på Svenljunga kommuns webbplats.

Det finns ett ordspråk: det finns inga dåligt väder, bara dåliga kläder. Men ibland vill du eller barnet inte vara utomhus i alla fall. Kanske inte ens gå hemifrån. Ni kan spela spel, baka, läsa, rita och pyssla. Ni kan också lära er dansa, spela gitarr eller trummor, experimentera, göra en egen dockteater. Familjecentralens Öppna Förskola delar också tips på facebook och instagram och du kan fråga efter specifika tips.

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

  • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
  • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
  • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
  • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer om skärmtid på Statens medieråds webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla barn vill inte spela fotboll, gå på gymnastik eller delta i någon annan sport. Då får du vara lite påhittig och ”smyga” in aktiviteter i vardagen; exempelvis genom att gå eller cykla till skola, handla tillsammans, begränsa skärmtiden eller spela TV-spel med dansövningar, träna med instruktör på Youtube, ta en skogspromenad (de flesta barnen älskar att gå i skogen!).

Webbsidor för mer tips:

Nej, det kostar inget. Du ansöker om ett lånekort på biblioteket. Du hittar kontaktuppgifter till biblioteken på kommunens webbplats. Det är viktigt att lämna tillbaka böckerna i tid och att vara rädd om det du lånar så de inte går sönder. Om något går sönder eller du lämnar in det försent får du betala böter. Barn som går i skolan brukar även kunna låna hem böcker från skolans bibliotek.

Ha för vana att alltid ta med en mobiltelefon när du går i skogen. Har du ingen själv kanske du kan låna, eller gå tillsammans med någon som har en? Berätta gärna för någon vilken skog du ska gå till.

Om ditt barn har försvunnit så ring alla kompisars föräldrar och få hjälp att leta efter barnet. Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Fråga alltid vart barnet ska gå och vilka kompisar det ska vara med. Be om telefonnummer till kompisar och kompisens föräldrar.

Det finns flera sjöar och vattendrag där ni kan fiska. Det är olika fiskevårdsområden som sätter upp regler och pris. I vissa kan yngre barn få fiska kostnadsfritt.

Du hittar information om alla fiskevårdsområden på Svenljunga kommuns webbplats.

Det finns också en broschyr med all denna information som du kan hämta i Kontaktcenter på kommunhuset eller på biblioteket i Svenljunga.

Tänk på att barn som fiskar vid vatten behöver ha flytväst på sig och att du inte kan lämna barn utan uppsikt vid vatten.

Vid dem flesta av våra badplatser finns också grillplatser. Vid bad- och friskvårdsanläggningen Moga Fritid i Svenljunga tätort har vi också grillplatser längs med motionsspår och längs discgolfbanan. En av dessa ligger uppe på kullen i Skulpturparken.

Dessutom har vi flera lägerplatser i områet kring sjön Fegen och Kalvsjön, vid alla dessa finns grillplats. Du betalar en avgift för att övernatta och för veden.

Vår simhall Moga Fritid finns i Svenljunga tätort, på Simmaregatan 1 (kör från rondellen i tätorten ut mot Tranemo). Här finns en stor bassäng för motionssim, en bassäng för småbarn och en träningsbassäng. Självklart finns också rutschkana! Moga Fritid erbjuder också vattengympa. Dessutom finns bubbelpool, bastu och café.

Du behöver ta kontakt med respektive gym. Ofta har gym en åldersgräns. Priser är också olika mellan gym och vilken typ av avtalsperiod du väljer.

Friskis och Svettis har särskilda grupper för barn.

Vi tipsar även om dessa sidor