Med anledning av händelsen i Örebro
Idag, onsdag, flaggar vi på halv stång för att hedra offren i den tragiska händelsen i Örebro. Våra tankar går till de drabbade, deras familjer och anhöriga. I denna nyhet finns information kring var du och barnen kan vända sig vid oro och vårt arbete med säkerhet på skolorna.
Igår, tisdag 4 februari, skedde en skottlosning med flera offer på en komvux skola i Örebro. För aktuell information om händelsen ber vi dig följa information från polisen. Kom ihåg att det är viktigt att endast dela information som är korrekt, exempelvis som du vet kommer från en säker källa.
Är ditt barn orolig på grund av skolskjutningen på komvux i Örebro?
Vi förstår att en sådan stor och hemsk händelse som syns överallt i media nu väcker mycket tankar och frågor. På skolorna fångar vi upp elevernas frågor när dem dyker upp, både i klassrummet och dessutom finns elevhälsans skolkurator och skolsköterska. Även personal från individ- och familjeomsorgen samt vårt sociala stödteam står redo.
Vi har skickat ut information till vårdnadshavare direkt via Infomentor.
Det är viktigt att vi alla vuxna har öppna öron för barnens frågor och kan ge dem betryggande svar. Även om vi vuxna själva kan känna oro och rädsla, är det viktigt att vi inte lägger över dessa känslor på barnen. Vi är deras trygghet.
Du och ditt barn kan få stöd av vår individ- och familjeomsorg samt av sociala stödteamet. Vi finns här för att ge stöd i svåra samtal. Du når individ- och familjeomsorgen via Kontaktcenter 0325-180 00 och sociala stödteamet kan du ringa på 0325-184 53.
Vi vill också passa på att hänvisa dig till att BRIS (Barnens Rätt I Samhället) erbjuder ett stort stöd. På bris.se hittar du som vårdnadshavare och annan viktig vuxen material kring hur du kan prata med barn kring denna och andra svåra händelser. Dessutom kan barnen oavsett tid på dygnet ringa eller chatta med BRIS stödlinje 116 111.
Hur arbetar vi med frågor kring säkerhet, utrymning och inrymning i skolor?
Det är viktigt att vi vuxna har rutiner och kunskap om hur vi ska agera vid en händelse. Det är vi vuxna som ska tänka på säkerheten, inte barnen. Barnen ska känna sig trygga på skolan och veta att vi vuxna har koll och kommer leda dem. Därför övar vi bara utrymning vid brand med våra elever.
Vi följer skolverkets rekommendationer i att inte öva inrymmning med barnen. Vi har genomfört andra insatser, exempelvis har polisen varit på en genomgång och rundvandring på Mogaskolan och gett oss råd inför arbete med krisrutiner. Bland annat har vi en krisrutin för hot om allvarligt våld och inrymning. Däri finns tydliga instruktioner som vår skolpersonal följer i en händelse. Ytterligare ett steg i detta arbete är att vi infört ett digitalt säkerhetssystem, cosafe, för vår skolpersonal på Mogaskolan. Det är ett system där vi både samlar våra rutiner och larmar direkt till personalen vid behov. Systemet kommer att införas på Lärcentrum med.
Tillsammans med skolpersonal arbetar rektorer och förvaltningsledning med rutiner och krisövningar.
Uppdaterad: