Museum Hammarlind - helt digitalt
Välkommen till vårt digitala museum om Hammarlindska donationen! Med invigningen denna vecka på biblioteket har vi öppnat dem digitala portarna. Men museet ska fortsätta växa, över tid vill vi fylla det mer fler bilder, berättelser och information.
Hammarlindska donationen skänktes av syskonen Agnes Höglund och Carl Herman Hammarlind vid deras bortgång. 1945 skrev de in i sitt testamente att allt de ägde skulle doneras till Svenljunga kommun. Donationen innehåller över 3000 objekt. Den ger en inblick i den historiska perioden och hur några av Svenljungas mest framstående invånare bodde. Via testamentet önskade familjen att kommunen skulle skapa ett museum som bevarade familjen Hammarlinds minne. Välkommen in till vårt digitala musem!
Familjen Hammarlind
Familjen Hammarlind flyttade till Svenljunga år 1867. Föräldrarna Antonius och Augusta tog över gästgiveriet 1870 efter att den tidigare gästgivarefamiljen Himmelman flyttade till Alingsås. Antonius Hammarlind dog tyvärr redan 1874. Änkan Augusta ärvde hans andel av gästgiveriet och tog över som gästgiverska. På den tiden ägde Hammarlindska familjen inte hela gästgiveriet. Men under de kommande åren kom både hela gästgiveriet, marken till torget och mer i deras ägo.
Gästgiveriet
Institutionen Gästgivariet skapades på 1200-talet genom en stadga av Kung Magnus Ladulås som sade att varje by behövde ha en rättare som stod för att resande kunde få kost, logi och häst. Innan var resande tvunga att gå runt och tigga mat och rum. De mäktigare tvingade bönder till tjänst utan betalning. Rättaren skulle visa resande till en bonde som kunde erbjuda tjänsterna mot rättvis betalning. Senare förvandlades denna stadgan till att tavernor, det vill säga gästgiverier, skulle erbjuda alla nödvändiga tjänster åt resande, speciellt häst och skjuts. När den gamla skjutsstadgan avskaffades 1933 försvann också gästgiverierna. Hammarlindska familjen var de sista gästgivarna för Svenljunga gästgiveri.
Såhär hittar du i museet
Museet är en webbplats vars sidor är uppdelade i olika rum, personer och relaterade ämnen. Du kan utforska Agnes och Carl Hermans liv och kolla på de olika rummen.
Det finns en meny till höger om du använder en dator. Är du inne på mobil eller surfplatta finns menyn gömd i dem tre strecken högst upp till höger. Här kan du hoppa vidare till mer fördjupning eller gå till ett annat rum.
Uppdaterad: