Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Tips för minskat matavfall

Planera dina inköp, inventera hemma och köp bara hem det du vet att du kommer äta upp. Det är en bra start för att minska på matsvinnet. Men hur ska du göra med maten du faktiskt köper hem? Här är några tips för att förlänga livslängden på maten du har hemma.

grönsaker ligger på en duk

Minska ditt matavfall

Du kan minska ditt matavfall och, framför allt, matsvinn, på flera sätt. Förutom att planera de inköp du gör och se till att äta upp den mat du har hemma, kan du ta hand om de råvaror du tar hem.

Koordinera ditt kylskåp

Få ordning i ditt skafferi och i ditt kylskåp. Då blir det lättare för dig att se vad du har hemma och därmed använda dig av det.

Gör det enkelt med smart förvaring, till exempel i form av lådor eller snurrande brickor, att nå även det som är längst in. Ha en egen hylla för sådant som är rester eller produkter du behöver äta snart. Du kan färgkoda eller märka upp hyllorna för att göra det enkelt att ställa sakerna på rätt plats.

Frys in

Många råvaror och färdiga rätter går att frysa. Frys in det du inte ska äta på en gång eller sådant med kort datum. Du kan även frysa bruna bananer, dem kan du till exempel baka på eller ha i en smoothie när du tinar dem.

Hela 18 kilo per person och år slänger vi ut i vasken. Det motsvarar 90 koppar kaffe. Just kaffe är något vi häller ut mycket av. Istället för att hälla ut den sista kaffeslatten kan du frysa in den som istärningar och använda i en iskaffe.

Lägg morötter i vatten

Frukt och grönt är bland våra vanligaste matsvinn. En anledning är att vi köper hem men inte äter upp. En annan anledning är att vi förvara frukten och grönsakerna fel.

En grönsak vi kan pigga upp efter att den börjat bli mjuk och skrumpen är moroten. Lägg morötterna i kallt vatten och sätt på ett lock. Låt det stå över natten och nästa morgon har du en fin morot igen.

Koka egen buljong

Innan du slänger skal och blast från frukt och grönsaker kan du koka buljong på det. Lägg allt i en gryta, tillsätt vatten och låt sjuda så att vätskan reduceras. Sila, salta och sedan har du en färdig buljong.

Du kan även göra buljong på kött och skaldjur.

Buljongen kan du använda som bas till en mängd maträtter. Det du inte behöver på en gång kan du frysa in.

Ägg-test

Ägg håller ofta längre än vad bäst före-datumet säger. Testa hur färskt ägget är genom att lägga ett okokt ägg i vatten.

Om ägget vilar med hela sidan på botten av kastrullen är det fortfarande färskt.

Om ägget sjunker, men står rakt upp, går det bra att äta, men du behöver äta det snart.

Om ägget flyter ska du slänga det.

.

Uppdaterad: