Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Bli röstmottagare till EU- valet!

Söndag den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet! Ungefär 8000 av våra kommuninvånare är röstberättigade till valet. Det är valnämnden som är ansvarig för att valet ska fungera på ett bra och säkert sätt. Valnämnden är en lokal valmyndighet och har hela ansvaret för genomförandet av röstning inom kommunen.

Val kuvert röst med pass

För att kunna genomföra valet har vi en valnämnd en valadministration. Administrationen är ansvariga för att anställa och utbildar röstmottagare. Valadministrationen ser även till att det finns lämpliga och tillgänglighetsanpassade röstnings- och vallokaler. De ser också till att allt material finns på plats när röstning ska genomföras.

I Svenljunga kommun har förberedelserna med arbetet inför valet till Europaparlamentet 2024 redan kommit igång.

Vill du bli en av våra röstmottagare?

Är du intresserad av ett viktigt och intressant uppdrag? Vill du lära dig mer om hur vårt demokratiska system fungerar? Inför kommande val söker vi röstmottagare som kan hjälpa till. Som ersättning får du ett skattepliktigt arvode.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat:

  • Se till att det är god ordning i röstnings- och vallokalen
  • Dela ut valkuvert
  • Ta emot röster och lägga dem i urnan
  • Hjälpa de väljare som ber om hjälp

Arbetet i vallokalerna innefattar att kontrollera och räkna rösterna efter lokalens stängning. Arbetet kräver att du är hjälpsam och vänlig. Arbetet ställer höga krav på noggrannhet. Röstmottagaren ska medverka till att valet genomförs rätt, trygg och säkert. För att få jobba som röstmottagare behöver du ha fyllt 18 år och genomgå en utbildning som valadministrationen anordnar.

Är du intresserad av att bli röstmottagare? Läs mer och anmäl ditt intresse på sidan om röstmottagare.

.

Uppdaterad: