Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Stenbron har delvis rasat

Under natten mellan onsdag och torsdag har tyvärr en del av vår gamla stenbro rasat. Detta är oerhört tråkigt eftersom bron är en viktig symbol för vår centralort. Vi informerade i början på förra veckan om att vi behövde stänga av bron eftersom en besiktning visade att den inte längre är säker. Bron är tillsvidare avstängd och vi utreder om och hur det går att åtgärda skadan och dem andra problemen.

stenbro med rasat del

Det är inte säker att visatas på bron, därför förstärker vi under dagen avspärrningen. Du som går eller cyklar tar exempelvis vägen över Brogatan istället.

Varför är bron avstängd?

Vi har vid rutinarbete i området uppmärksammat att pelare börjar lutar och material från översta skiktet börjat försvinna neråt snabbare än vanligt. Därför har vi genom en konsult utfört en brobesiktning. Resultat är att vi stängde av bron på tisdag 1 november. Besiktningen har visat brister i strukturvalv och på andra ställen. Under natten mellan onsdag 9 november och torsdag 10 november rasade en del av sidan på bron.

Under 90 talet plockades bron ner och återställdes till originalskick efter många år med olika typer av förstärkningar. Sedan dess har bron fått stå ut många översvämmningar. Inte minst den största någonsin uppmätta vattenflödet 2019, då stenbrons hela valv var under vatten. Vi har varsamt gett den stöd genom alla år under Ätrans höga flöden och kontinuerligt tagit hand om den.

Nu börjar vi utreda om, vad och hur det går att reparera bron.

Ljuständning och 200 år

Under ljustänningen skulle vi tillsammans med Svenjunga Köping och Star Trading fira brons 200 års jubileum genom att lysa upp den. Detta är tyvärr inte längre möjligt.

.

Uppdaterad: