Så pratar du pengar med ditt barn

Har ditt barn koll på vad saker kostar eller vad månadspengen ska räcka till? I skolan får barnen lära sig om både privatekonomi och samhällsekonomi men de behöver också prata om pengar med dig som förälder. Det är viktigt att ni pratar om värdet av pengar och om vikten av att spara.

Men det är svårt att prata om pengar. Och jobbigt. Hur gör du som förälder när ditt barn vill ha samma tv-spel eller dyra intressen ”som alla andra kompisar” men av något skäl inte vill eller kan köpa det barnet önskar sig?

Tips hur du kan prata pengar med ditt barn:

  • Vad är det för skillnad på ”måste ha” och ”vill ha”? Förklara varför det finns pengar till mat och hygienartiklar, men inte till leksaker eller ny mobiltelefon.
  • Förklara varför inte alla familjer har råd att göra allt eller köpa dyra saker.
  • Involvera barnen i de situationer som de kan hjälpa till att prioritera och ”välja”. Ska ni åka på en semester eller köpa ny TV?
  • Vad tycker barnet att veckopengen ska räcka till?

Om du har lite äldre barn:

  • Prata om vad saker och ting kostar. Hur mycket handlar ni mat för? Vad kostar el, restaurangbesök, medlemsavgifter, semester?
  • Förklara varför man ska spara pengar för att pengarna till exempel ska räcka till semester eller oförutsedda kostnader som att bilen går sönder.

Erfarenheter visar att barn med kunskap om privatekonomi får färre betalningspåminnelser som vuxen. De blir dessutom bättre på att spara regelbundet. Så fortsätt prata pengar med ditt barn.

Vi tipsar även om dessa sidor