Skärmtid och internet

Det blir mycket tid framför skärmen idag. Det är inget konstigt i sig - från skola till fritid och socialt umgänge är det mycket som händer i den digitala världen. Men var går gränsen? Hur mycket tid är ok att spendera framför en skärm, och i vilken ålder? Vilka sidor, spel och appar är bra och mindre bra för barn? Hur ska du som vuxen hålla koll på och hur ska du agera?

Allt fler (både vuxna och barn) spenderar sin tid framför en skärm. Många barn och unga lever idag en stor del av sitt sociala liv på internet via chattar, spel och social medier. De flesta barn och unga ser på film i dator, surfplatta eller telefon istället för på TV eller bio. Och via internet lyssnar de även på böcker, poddar och musik. Att sitta framför en dator eller motsvarande är dessutom en del i det pedagogiska arbetet på förskola och skola.

Många barn och unga kan spela digitala spel utan att det innebär problem. De flesta upplever spelandet som roligt med lockande äventyr och en kul stund med vännerna. Men spelandet kan ibland också ta över andra intressen, orsaka ohälsa och sociala problem som påverkad skolgång och sämre relationer med familj och vänner.

Säkerhet online

Internet har blivit en självklar del av nästan alla barns vardag – där de leker, spelar, träffar vänner och lär sig många nya saker. Det har gett barn en större tillgång till världen utanför. Men samtidigt har världen utanför getts större tillgång till våra barn. Det kan kännas svårt och oroande att tänka på barns liv på nätet och veta hur vi ska kunna skydda dem.

Spel om pengar

Många spelbolag erbjuder vadhållning på e-sport och det har blivit vanligt bland tonåringar. Många sociala plattformar där man tittar på andra som spelar har också kasinostreaming som kan locka till spel. Det kan vara ett första steg in i ett spelberoende.

TV-, mobil- och dataspel kan ha inslag som påminner om eller har en koppling till spel om pengar, så kallade lootlådor. Lootlådor är olika digitala föremål som vapen eller utrustningar som man i flera fall kan köpa för riktiga pengar där det sedan sker ett lotteri­liknande moment med chans att vinna diverse innehåll till spelet. Då många barn och ungdomar spelar dataspel blir de tidigt introducerade till spel och lotteri, och det finns flera fall där minderåriga har fastnat i vad man kan klassificera som ett spelberoende.

Sveriges Riksdag om åtgärder mot lootlådor och andra lotteriliknande moment inom dataspel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkerhetstips du kan ge till barn

  • Man ska inte tala om sitt namn och sin adress för okända personer.
  • Man ska vara försiktig med vad man lägger upp på nätet.
  • En person på en chatt kan vara någon annan än den utger sig för att vara.
  • Berätta för en förälder eller annan vuxen om du lär känna en ny person på nätet.

Säkerhetskollens guider om barns säkerhet online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prata med ditt barn

Prata om spelandet, skärmtid och intressera dig för vad ditt barn gör online. Lyssna på barnet och bestäm ramar och rutiner tillsammans. Spelandet ska inte gå ut över skola, sömn, sociala aktiviteter, kost och motion.

Det finns spel på internet som uppmuntrar barn att köpa och spela om saker som kostar pengar. Prata med ditt barn om risker med spelandet, pengars värde och diskutera åldersgränser och din inställning till dem.

Om ditt barn spelar på ett sätt som påverkar barnet negativt kan det vara avgörande att du finns där och hjälper till att sätta gränser för spelandet. Lita på din känsla och prata med ditt barn om du är orolig.

Ett bra sätt att sätta sig in i barnens liv på nätet är att fråga ”hur var det på nätet idag?”, lika naturligt som du frågar om hur skolan varit. Visa att du är nyfiken och vill veta mer. Barn visar gärna nya appar och klipp de upptäckt. Men det är viktigt att våga sätta gränser för vad som är ok att skriva, eller vilka spel och appar som är lämpliga!

Surfalugnt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du ÅTTA tips för att bli mer delaktig i ditt barns digitala värld.

Det är viktigt att prata med ditt barn om hur den personliga informationen inklusive bilder kan spridas på nätet.

Läs mer om hur du kan skydda ditt barns integritet på Mediemyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte på nätet kallas det för grooming. Det är varje förälders mardröm att barnet ska bli utsatt, men det finns mycket du kan göra för att stärka barnet och förebygga att det råkar illa ut.

Så pratar du med ditt barn om grooming. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om hur du pratar med ditt barn om kroppslig integritet och samtycke, läs på sidan Kropp och hälsa.

Ja, skärmen kan störa sömnen på olika sätt. Det finns viss forskning som tyder på att det blåa ljuset från skärmar triggar den ”vakna hjärnan”, men andra sätt skärmen kan störa sömnen kan vara att barnet vill fortsätta sitta framför skärmen istället för att sova eller att det dyker upp notiser i mobilen.

Tips inför läggdags:

  • Stäng av notiser på ditt barns skärm för att undvika viljan att plocka upp skärmen igen.
  • Ställ om ljusstyrkan till ”nattläge”.
  • Bestäm gemensamt en tid på kvällen när ni lägger undan skärmen för att varva ner. Ofta brukar en timme innan läggdags räcka bra.

Läs mer om skärmtid här:

En bra riktlinje är när skärmen tar över så mycket att sömn, fritidsaktiviteter och kompisrelationer påverkas negativt – då är det alldeles för mycket skärmtid.

Läs mer om skärmtid på webbsidorna:

Det finns ingen medicinsk diagnos som heter skärmberoende. Men att ständigt känna ett behov av att jaga likes eller poäng (belöningar) blir som beroende.

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

  • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
  • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
  • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
  • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer om skärmtid på Lajkas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sätt upp reglerna tillsammans med ditt barn. Skriv gärna ner reglerna och gå igenom dom då och då om så behövs. Handfasta tips för skärmtid:

  • Sätt en klocka för att hålla reda på tiden
  • Säg till en stund innan det är dags att stänga av för att förbereda barnet
  • Varför inte införa en skärmtid dag för hela familjen?
  • Prata gärna med kompisarnas föräldrar, och enas eventuellt om regler som gäller för hela kompisgänget

Läs mer om skärmtid på Lajkas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi tipsar även om dessa sidor