Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Internationella elevdagen, en dag värd att fira

Våra elever är de bästa som finns! Den internationella elevdagen lyfter elevens rätt till stöd i skolan för att nå kunskapsmålen. En dag med mål om en likvärdig skolgång. Under veckan har delar av årskurs 9 från Mogaskolan varit ute på praktisk arbetslivsorientering, prao. Två elever har genomfört sin praktik på kommunhuset och fått gå bredvid personal från de olika förvaltningarna. I denna nyhet får du ta del reflektioner om skolan, från våra två praktikanter.

nio ungdomar hoppar. i bakgrunden syns en solnedgång

En framtidstro på en bättre skola

Söndag 17 november är det den internationella elevdagen. Alla elever har rätt till en kvalitativ utbildning vilket i grunden handlar om att få tillgång till en kunskapsutvecklande och lustfylld lärandemiljö. Vi vill att vår skola ska bli bättre och vi tror att tre viktiga komponenter till detta är trygghet, lärande och delaktighet. Genom att skapa större trygghet i skolan, ger vi bättre förutsättningar för det livslånga lärandet. En annan viktig del i lärandeprocessen är att eleverna får känna sig mer delaktiga i skolan.

Skolans för- och nackdelar

Det finns många fördelar med skolan enligt praktikanterna. Det bästa är att ha nära till Moga Fritid och slöjdsalar. Det är också viktigt att ha tillgång till Uppan, uppehållsrummet på skolan, och nära till sina vänner. En förbättring i skolan skulle vara att göra lektionssalarna med personliga. Lektionssalarna upplevs idag lite tråkiga och kala. Praktikanterna vill att kommunikationen förbättras mellan alla på skolan. Detta gäller både kommunikationen mellan elev och personal men också personalen emellan.

Elevernas möjlighet att påverka

Idag kan eleverna påverka sin skolgång genom elevrådet. De får även möjlighet att påverka vissa lärare när det gäller vilken dag de ska ha prov, med hänsyn till elevernas schema och eventuella andra prov. Vissa lärare ger dem även möjlighet att påverka upplägget av lektionen. Praktikanterna skulle vilja påverka fler lärare och deras lektionsupplägg. Detta för att alla elever lär sig på olika sätt och att en variation på lektionsupplägg är bra.

Praktikanterna lyfter vikten av kommunikation i skolan men också vikten av att ha förståelse för varandra. Genom att ha en god kommunikation skapas bättre förutsättningar för en större delaktighet.

Elevpraktik, prao

Den 1 juli 2018 blev praktisk arbetslivsorientering (prao) obligatorisk inom grundskolan i Sverige.

All personal som arbetar inom skolan har i uppdrag att vidga elevernas perspektiv när det gäller studier och arbetsliv. Detta gör vi bland annat genom prao och undervisning som rör arbetslivet.

Prao ger dig som elev möjlighet att nätverka och skaffa dig viktiga kontakter som du kan ha nytta av i framtiden till exempel när du söker sommarjobb. Du får också möjlighet att se nya arbetsplatser och vidga dina perspektiv. Syftet är att få dig att upptäcka nya färdigheter och intressen som kan bli ett stöd inför ditt framtida studie- och yrkesval.

.

Uppdaterad: