Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Förebygg självmord

På måndag 4 september börjar våra årliga Tillsammans för livet- dagar. Det är ett event om psykisk ohälsa och suicidprevention. Alla aktiviteter är helt kostnadsfria. Ta chansen att lära dig mer om hur andra mår, hur du kan göra skillnad, hur du kan bidra till att förebygga suicid och vilken hjälp som finns att få.

En hand med tatuering under handleden sträcker sig upp ur ett rapsfält.

Förutom en kväll med föreläsning, chans till möten och viktigt prat så finns även vår webbplats Tillsammans för livet. Här kan du i lugn och ro läsa om ämnet suicidprevention, titta på öppna föreläsningar från Suicide Zero, titta på korta filmer med berättelser och hitta listor över länkar till mer information och organisationer som kan hjälpa dig.

Program

Måndag den 4 september

Digital föreläsning med Ullakarin Nyberg

Var: Du kan välja att se det digitalt hemifrån eller på Svenljunga kommunhus, Boråsvägen 13.

Tid: 18.00.

Klicka här för att ansluta till mötet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ullakarin Nyberg är psykiater och forskare med inriktning på suicidprevention och stöd till närstående efter suicid. Hon har skrivit flera böcker inom sitt ämnesområde och är flitigt anlitad som föreläsare och expert i media, bland annat Nyhetsmorgon i TV 4 och programmet "Livet med Ullakarin Nyberg" i Sveriges radio. Hon leder också en podd som ges ut av MIND: På liv och död. Ullakarin kommer att prata om bakgrunden till suicidalitet, hur man kan känna igen en person som tänker på att ta sitt liv och vad var och en av oss kan göra för att hjälpa en medmänniska som sörjer. Föreläsningen ger konkreta tips och råd till deltagarna.

Tisdag den 5 september

  • Aktivitetshus Hammarlind är öppet, klockan 10.00-16.00.
  • Svenska kyrkan är på plats för samtal och frågor, Klockan 10.00-11.00.

Onsdag den 6 september

  • Aktivitetshus Hammarlind är öppet, klockan 10.00-16.00.
  • Sociala stödteamet är på plats för frågor om deras stödverksamhet, klockan 11.00-12.00.
  • Svenska kyrkan är på plats för samtal och frågor, klockan 13.00-14.00.

Torsdag den 7 september

  • Aktivitetshus Hammarlind är öppet, klockan 10.00-14.00.
  • Sociala stödteamet är på plats för frågor om deras stödverksamhet, klockan 11.00-12.00.
  • Digital utbildning psykisk livräddning, tillsammans med SPIV (Suicidprevention i väst). Klockan 13.00-15.00. Var: Hammarlind.

Syftet med psykisk livräddning (PLR) är att skapa en större trygghet kring ämnet själv­mord. Hur kan vi som medmänniskor prata om det som känns svårt och tungt? När är det akut läge och hur kan vi hjälpa någon vidare?

Innehåll: Vad är suicidalitet och hur kan det förklaras? Hur kan vi upptäcka att någon mår väldigt dåligt? Etik och föreställningar om suicid, verktyg för samtal och känsloreglering, strategier för hjälp och självhjälp.

Söndag den 10 september - Suicidpreventiva dagen

  • Svenljunga kyrka är öppen, klockan 16.00-18.00, möjlighet till ljuständning.
  • Sång och musik, klockan 16.30.

Måndag-torsdag på Aktivitetshus Hammarlind

Välkomna in på Aktivitetshus Hammarlind vid torget under veckan. Hammarlinds är öppet måndagar till torsdagar och erbjuder normalt sett olika aktiviteter främst riktade till seniorer men alla är välkomna in för att köpa en kopp kaffe och hembakt kaka till ett lågt pris. Under ”Tillsammans för livet” är alla åldrar välkomna att delta på programpunkterna.

.

Uppdaterad: