Tillbaka till startsidan

Du är här:

Hälsoveckan: tema rörelse

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Läs om hur du på ett enkelt sätt kan träna och öka din fysiska aktivitet i vardagen.

Om du rör dig minst 30 minuter varje dag löper du mindre risk för sjukdomar som typ 2-diabetes, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Att sitta stilla flera timmar i sträck ökar däremot risken för dessa sjukdomar. Det gäller även för den som tränar! (källa: Folkhälsomyndigheten)

Denna vecka kan du delta i olika fysiska aktiviteter för alla åldrar, helt kostnadsfritt. Exempelvis kan du prova på golf, line dance, promenader med balansövningar och mycket mer.

Tips att hitta ett sätt för dig som fungerar

Aktiva vardagsval. Ta trapporna istället för hissen och passa på att cykla eller promenera till jobbet.

Åk kollektivt istället för att köra bil och hoppa av några hållplatser för tidigt. Det finns mängder med motionstillfällen i vardagen som både du och miljön mår bra av.

Rolig rörelse - Det är mycket lättare att röra på sig om du hittar en motionsform som verkligen passar. Vad tycker just du är roligt? Gymma, springa, dansa eller bollsporter? Testa dig fram!

Fler ger mer - Ofta blir man mer motiverad av att sporras av andra. Dra igång en stegräknartävling på jobbet eller i släkten. Gå ihop ett kompisgäng och anmäl er till ett lagom svårt lopp. Gå en vandringsled tillsammans istället för att träffas över middag.

Powerpauser - Sitt inte stilla för länge, ta många aktiva mikropauser. Lägg in en påminnelse i mobilen! Bra både för dig som sitter vid ratten eller jobbar på kontor.

Höj pulsen - Rör du dig mycket på jobbet kan det ändå vara viktigt att gå till gymmet eller ge dig ut på en löprunda ibland. Som belöning får du starkare muskler och bättre kondition.

Läs mer om fysisk aktivitet och träning på 1177. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på rörelse och träning

Centrum för fysisk aktivitet har tagit fram ett träningsprogram med tips på övningar att göra utomhus - både på en lättare och en svårare nivå. Du hittar även en tillhörande instruktionsfilm på www.vgregion.se/traningsprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fle tips på rörelse och träning:

5 tips för en roligare och mer utmanande promenad

Intervall-gå

Gå fortare under korta sträckor så att du får upp pulsen, lägg gärna in 4-5 intervaller under samma runda. Du kan till exempel öka farten mellan två gatlyktor, fram till nästa avtagsväg eller uppför en backe.

Backträna

Varje gång du kommer till en backe, gå uppför den i hög fart. Ta armarna till hjälp och håll tempot ända till toppen. Superträning för lår och rumpa! Överkurs för dig som vill ha mer: gå nedför backen och ta den en gång till i samma höga tempo.

Gör styrkeövningar under promenaden

Passa på att under din promenad göra 5 olika övningar för att väcka dina muskler: Utfallssteg, armhävningar mot en bänk, Dips mot en bänk, benböj (med hopp om din kropp tillåter det).

Räkna stegen

I de flesta mobiler finns en inbyggd hälsoapp som enkelt håller koll på antalet steg och sträckan du går. Eller så kan du ladda ner en app som räknar stegen. Försök sedan att slå ditt eget rekord, vecka för vecka. Att se sin utveckling är motiverande!

Gå ut i naturen

Om du vill väcka liv i rumpmusklerna (vem vill inte det?), ge dig ut i terrängen! Hela kroppen mår bra av att röra sig på stigar, i skogen och på ojämna underlag.

De flesta former av friluftsliv betyder fysisk aktivitet, som i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Men att utöva friluftsliv kan också innebära mer stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning.

Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv, där naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet och kan underlätta för sociala kontakter. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen (Källa: Folkhälsomyndigheten).

.

Uppdaterad: