Tillbaka till startsidan

Du är här:

Skydda dig och ditt hem i jul

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund önskar en trevlig advent och skickar härmed några tips på hur du kan skydda dig och ditt hem i jul.

Person i röd tröja tänder ett ljus på en adventskrans med en tändsticka.

Under vintermånaderna ökar risken för att det börjar brinna i våra hem. Ha alltid fungerande brandvarnare, brandfilt och handbrandsläckare hemma om olyckan skulle vara framme.

Testa brandvarnaren regelbundet. Torsdag den 1 december är det brandvarnardagen, ta för vana att testa din brandvarnare och byta batteri.

Med brandfilt och en sexkilos pulversläckare hemma kan du göra en snabb insats om det skulle börja brinna.

Se hur Linda och Folke ingriper när olyckan är framme i julstöket:

Skydda dig och ditt hem mot brand

Vi på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund önskar dig en säker och olycksfri jul!

Släckutrustning

Alla bör ha släckutrustning hemma i form av en sexkilos pulversläckare och en brandfilt. Saknar du eller dina nära och kära sådan utrustning är det ett bra julklappstips.

Uppsikt på levande ljus

Ha som regel att den som tänder ljuset också släcker det. Sätt gärna upp en påminnelse på ytterdörren så att du inte lämnar hemmet med tända ljus.

Elektriska ljus blir allt vanligare. Kanske är det i år du byter ut dina levande ljus mot den varianten? Mysfaktorn är kvar, men olycksrisken med levande ljus försvinner.

Obrännbara ljusstakar

Ta bort brandfarliga dekorationer så som mossa, bomull och plastdetaljer.

Håll koll på spisen

Bortglömda spisplattor är en vanlig brandorsak. Håll uppsikt så att maten inte bränns vid och ta en extra koll efter att du värmt glöggen eller kokat knäcken. Släck aldrig en spisbrand med vatten! Kväv lågorna med ett kastrullock, en plåt eller en brandfilt.

Elda rätt

Visst är det mysigt att krypa upp framför brasan, men se till att eldstaden är sotad och kontrollerad och att askan hanteras på ett säkert sätt.

Läs mer om säker inomhuseldning på SÄRF:s webbplats Länk till annan webbplats..

Elektriskt ljus

Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ut stickkontakten ur vägguttaget. En timer är också ett bra hjälpmedel. Se till att alla kablar och kontakter är hela.

Ladda säkert

Ta för vana att dra ur laddare till elektrisk utrustning när du inte är hemma. Använd aldrig elapparater med skadade kablar.

.

Uppdaterad: