Du är här:

Se upp för algblomning

Nu blir det varmt både i luften och i vattnet. Värmen lockar till härliga bad i sjöar. Men tyvärr ökar värme också risk för algblomning. Innan du går i vattnet, kolla alltid av att det inte finns en misstänkt algblomning. Om du ser något som kan vara algblomning vid våra badplatser, hör gärna av dig.

Algblomning.

Varför är algblomning farligt?

Var alltid observant på hur vattnet ser ut på den plats där du, dina barn eller husdjur har tänkt bada. En algblomning kan uppstå både fort och lokalt, men även försvinna fort. Är vattnet väldigt grumligt kan det vara läge att söka upp en annan plats eller sjö att bada i. Läs mer om algblomning på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Små barn och djur ska vara extra försiktiga och bör hållas borta från vattnet och strandkanten, där det blommar. Små barn kan genom kallsupar lätt få i sig stora mängder vatten. Kliande hudutslag kan även uppkomma om du sitter på en strand där alger spolats upp på land. Husdjur kan inte känna om vattnet är giftigt. De kan därför få i sig dödliga doser av alggifter om de dricker vatten med alger eller då de slickar av pälsen efter ett bad i algblommande vatten.

Vanligt symptom

Några symptom på förgiftning är illamående, hudirritationer och ögonbesvär, mag- och tarmproblem eller feberattacker. Kontakta läkare om du fått sådana symptom. Om du har badat i vatten med algblomning bör du duscha efteråt.

De första symptomen hos djur som fått i sig giftigt vatten är kräkningar och diarré.
Ett husdjur som uppvisar symptom måste snabbt komma under behandling hos en veterinär. Om djuret har badat ska det snarast sköljas av och torkas.

Vi kontrollerar regelbundet våra badplatser

Vi vill att ni ska kunna njuta av alla våra badplatser och därför genomför vi kontroller minst fyra gånger per badsäsong. Då tar vi prover för att testa vattenkvalitén, vid dessa tillfällen gör vi även en visuell kontroll kring misstänkt algblomning. Läs mer om våra badplatser.

Vad är algblomning?

De algblomningar som sker hos oss under högsommaren utgörs nästan alltid av cyanobakterier (blågröna alger). Dessa alger kan under vissa omständigheter bilda starka nervgifter, algtoxiner, och innebära en hälsofara för människor och djur. Eftersom det inte med blotta ögat går att avgöra om en algblomning är giftig bör du för säkerhets skull undvika kontakt med blomningar och alltid räkna med att de är giftiga.

Kontakt

Uppdaterad: