Tillbaka till startsidan

Du är här:

Inga busskort till ungdomar i sommar

De senaste åren har vi delat ut busskort till ungdomar som gällde under sommarlovet. I år är detta tyvärr inte möjligt eftersom Västtrafik med hänvisning till restriktioner för att minska smittspridningen inte säljer sommarlovskort till kommuner.

blå buss från Västtrafik

Vi planerade att dela ut busskort till ungdomar även denna sommar, för att underlätta för feriearbete, sommarjobb och ett större utbud av fritidsaktiviteter. Men det är inte möjligt för oss att ge dessa busskort till ungdomarna. Vi förstår att detta kan påverka många planer inför sommaren. Vi jobbar på att hitta en lösning till ungdomarna som kommer att feriejobba i våra verksamheter.


Smittskydd Västra Götaland är tydliga i sin avrådan från att skapa incitament för ett ökat resande. Västtrafiks ägare VGR, som också äger sjukhusen i regionen, är tydliga med att Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalands råd och rekommendationer är att betrakta som skall-krav för regionens verksamheter. Därför har Västtrafiks ledning fattat beslut om att kommunerna inte kan köpa sommarlovskort under 2021.


Västtrafik arbetar för att uppfylla Folkhälsomyndighetens föreskrifter för kollektivtrafik, vilka ställer krav på att se till att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel, begränsa antalet passagerare per fordon samt informera passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning. Att tillåta skolungdomar att resa fritt under sommaren skulle tvärtom innebära ett ökat resande, i en tid då Västtrafik uppmuntrar till att inte resa tillsammans alls.


Läs mer om Västtrafiks viktiga råd för tryggt resande under pandemin » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Uppdaterad: