Tillbaka till startsidan

Du är här:

Nya priser för färdtjänst

Från idag, måndag den 1 mars, gäller nya priser för färdtjänst. I korthet innebär den nya prismodellen att ju längre sträcka du åker, desto mer kostar resan.

rad med transportbilar, bara främre delen syns, alla är vita förutom den andra från vänster som är grå

Västtrafik har gjort om sitt zonsystem vilket innebär att Svenljunga kommun som avgiftszon försvinner. Västtrafik är vår färdtjänstleverantör, därför behöver vi ändra vår prismodell för färdtjänst för att matcha deras nya zonsystem.

Kostnad

Ett mål med den nya prismodellen är att möjliggöra större valfrihet för alla färdtjänstresenärer. I korthet innebär den nya prismodellen att ju längre sträcka du åker, desto mer kostar resan. Beräkningen av kostnad utgår från bostadsadressen.

Den nya prismodellen innebär en startavgift på 50 kronor och en avgift på 3 kronor per kilometer om resan överstiger 10 kilometer (alltså från den 11:e kilometern).

Bokning av resa

För bokning av din resa ringer du som vanligt till beställningscentralen på 020-91 90 90.

Var kan du resa?

Du kan använda färdtjänst inom Västra Götalandsregionen samt Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Gislaved (vid resor utanför länet gäller endast resa till och från målet, inte inom den andra kommunen).

 

Kommungränsen är inte längre en faktor i beräkningen, vilket innebär ökad valfrihet och bättre förutsättningar för ett miljömässigt hållbart resande. Detta eftersom den nya prismodellen möjliggör att välja att åka till närmaste apotek eller affär istället för att alltid behöva välja Svenljunga centralort på grund av kostnad för färdtjänstresan. Den nya modellen gör dessutom ingen skillnad mellan vuxen och ungdom, samma pris gäller för alla.

 

Det leder till att vissa resor blir billigare än förut. Andra, längre resor blir dyrare. I den tidigare modellen har de som åkt kortare sträckor i själva verket ”bekostat” en del längre resor, alltså ett slags utjämningssystem. Exempelvis kostar en resa mellan Svenljunga tätort och Borås enligt den gamla prismodellen 133 kronor, med den nya prismodellen kostar samma resa 125 kronor. Däremot kostar det nu 152 kronor att resa med färdtjänst till Gislaved från Svenljunga tätort, istället för 133 kronor enligt den tidigare modellen.

Kontakt

Uppdaterad: