Tillbaka till startsidan

Du är här:

40 år inom äldreomsorgen

Britt-Marie Lyckhede jobbar nu sina sista dagar på Klockaregården innan hon i november går i pension. Vi tack henne hjärtligt för alla dessa år och önskar henne en härlig start in i pensionen.

”Det känns inte som 40 år i sinnet men i kroppen” sammanfattar Britt-Marie sin långa karriär i vården.

En arbetsplats att trivas på och växa med

I 40 år har hon jobbat på Klockaregården och sett hur arbetet och huset med åren har förändrats. På hennes första arbetsdag 1979 var Klockaregården inte så stort som nu, och då var traditionellt ålderdomshem. Genom åren har det byggts till och om i flera etapper.

 

Britt-Marie har alltid känt en glädje och trivts med att få vara nära och jobba med äldre. Blir glad av när vårdtagarna får den hjälp de behöver på ett bra sätt och känner sig nöjda och till freds. Det är det som gjort att hon har stannat kvar på samma arbetsplats genom alla år.

 

I början var utmaningen att lära sig att ”jobba med händerna på ryggen” - alltså att tillåta brukaren att ta tid på sig att klara sig själv, inte överhjälpa. Exempelvis kan en person knäppa knapparna i en skjorta själv men det tar lång tid, då är det viktigt att personalen som hjälper till inte tar över bara för att det ska gå fortare. Idag är det ett naturligt sätt att arbeta på för Britt-Marie. Att ge vårdtagarna en fin stund och omsorg är det som ligger Britt-Marie varmt om hjärtat.

 

Minnen genom åren är alla arbetskamrater som kommit och gått, vårdtagare som satt sin prägel och de gammaldags julborden där allt fanns med. Alla klädde sig fina och satt tillsammans i stora salen med eld i öppna spisen. Någon ur personalen fick agera tomte och det skapade en god gemenskap.

 

Britt-Marie har haft möjlighet att påverka äldreomsorgens utveckling på många sätt. Exempelvis som deltagare i Göteborgs Universitets forskningsprojekt Den sista socialisationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det handlade om vad som händer med de äldre när de flyttar in på ett äldreboende. Britt-Marie deltog i detta. Projektet mynnade ut i en bok och blev mycket uppmärksammat med deltagande på seminarier som resultat. I år tog två studenter från Göteborgs universitet kontakt för en intervju då de ville skriva en uppsats om projektet.

Framtidens personal

Britt-Marie har varit handledare för elever från vårdprogrammet och det har varit en rolig uppgift att ha och har aldrig varit en belastning. Det har varit roligt att få visa yrket och det har även varit ett lärande för Britt-Marie själv, exempelvis med att allt numera ska dokumentaras digitalt. För 40 år sedan var allt med penna och papper och inte alls de kraven som ställs idag. Man lär sig också åt båda håll.

 

Unga elever är inte alltid så rustade från skolan eller har rätt förväntningar på vad ett arbete med äldre och sjuka människor innebär. Därför är en bra praktik med en bra handledare så viktigt. Britt-Marie har flera gånger fått berätta vad arbetet innebär för elever på omvårdnadsprogrammet på Lärcentrum.

 

Tips till unga som vill eller kan tänka sig att jobba inom äldrevården är att lyssna och ta vara på vad de äldre kan berätta om sina liv så länge de kan göra det. De bär på erfarenheter och kunskaper som kommer att försvinna. Det är ett givande jobb som ger dig själv lika mycket tillbaka som du ger. Du får vara med om förtroliga samtal och skapar relationer.

 

Den närmaste tiden som pensionär ska Britt-Marie ägna sig åt vila då det har varit ett slitsamt år med bland annat Coronapandemin. Ett långt jullov väntar. På sikt kan det tänkas att hon återvänder som timvikarie i vården.

Kontakt

Uppdaterad: