Tillbaka till startsidan

Du är här:

Ris och ros till vårt företagsklimat

Både ris och ros till Svenljunga när Svenskt näringsliv presenterar 2020 års kommunranking. Vi sjunker två placeringar jämfört med förra året i den sammanställda rankingen, men har klättrat i samtliga frågor som vi jobbat med under året, såsom tillgång till kompetens, tjänstepersonernas attityder, service och bemötande.

en person målar fem stjärnor med svart penna på blå bakgrund. det enda som syns är personens hand.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2020 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2020 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.


Årets ranking har en liten annan utformning än tidigare, några frågor har lagts till och andra har tagits bort. Detta har tydligt påverkat vårt resultat.


Positivt är att vi klättrar i samtliga frågor som togs upp förra året, med undantag för frågan kring mobilnät och bredband där vi sjunker 71 placeringar.

Glädjande är att de frågor vi fokuserat på under året gett utslag i rankingen. Vi klättra 74 placeringar i service och bemötande, 54 placeringar i tillgång till kompetens samt 14 placeringar i tjänstepersonernas attityder.


Anledningen till att vi i den sammanställda rankingen sjunker två placeringar jämfört med förra året är att vi fått väldigt låga omdömen i de frågor som är nya för årets ranking. Dessa rör dialog, information och upphandling. Här måste vi bli bättre och vi har mycket att jobba med - en resa som vi ser fram emot.


Se den fullständiga statistiken för Svenljunga kommuns företagsklimat 2009-2020 på Svenskt näringslivs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


.

Uppdaterad: