Tillbaka till startsidan

Du är här:

Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden

Det nationella besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden gäller fortsatt. Men det finns några möjligheter att ändå umgås med din anhörig eller vän: telefonsamtal, videosamtal, besök utomhus med plexiglasvägg emellan och i undantagsfall med ett positivt antikroppstest.

Besök utomhus

Om telefon- och videosamtal inte räcker till och du behöver träffa din anhörig eller vän på ett av våra boenden kan du boka en tid där ni träffas utomhus med en plexiglasvägg mellan er. Kontakta respektive boende för tidsbokning.

När du väl är på plats är det mycket viktigt att du följer de regler som finns uppsatta och att du följer personalens instruktioner. Ni får maximalt vara två besökare och måste vara symptomfria. Du får inte dela fika med den du besöker. Framförallt måste alla hålla sig på sin sida av skärmen.


Upplever ni att det är svårt att höra varandra? Be personalen att hämta en surfplatta. Sedan kan du ringa till den och ni kan prata över högtalare under besöket.


Njut av ditt besök hos din anhörig - men stanna på din sida plexiglaset! På våra vård- och omsorgsboenden bor det många människor, inte alla mår lika bra som din anhörig. När du utsätter din anhörig för smittorisk genom att exempelvis gå runt plexiglasskärmen utsätter du också alla andra som bor där för samma risk. Tack för att du håller avstånd, och håller dig på din sida av plexiglaset.

Antikroppstest

Vi följer de riktlinjer som Folkhälsomyndighetens och Västra Götalandsregionen ställt upp. Det nationella besöksförbudet gäller fortfarande. Chefen för det vård- och omsorgsboende där du vill besöka din anhörig eller vän kan göra undantag från besöksförbudet. Varje undantag bedöms helt individuellt och utifrån flera aspekter. I beslutet kan en komponent vara att du kan uppvisa ett positivt antikroppstest. Som del i beslutsunderlaget accepterar vi endast antikroppstest som är utfört på godkända laboratorier i offentlig verksamhet i Västra Götalandsregionens regi (alltså Klin Mikrobiologi SU och Unilabs).

Även om du skulle få ett undantag från besöksförbudet och då alltså får besöka din anhörig eller vän i dennes lägenhet eller rum, måste du agera efter försiktighetsåtgärderna såsom att vara helt friskt vid ditt besök, hålla avstånd och om möjligt genomföra besöket utomhus. Lyssna alltid på personalens instruktioner.

Observera att det inte räcker att ha ett positivt antikroppstest för att få komma på besök! Du måste ansöka om undantag från besöksförbudet i god tid innan ditt planerade besök. För att göra detta tar du kontakt med chefen för respektive boende genom att ringa Kontaktcenter på 0325-180 00 eller skicka e-post till socialforvaltningen@svenljunga.se

Kontakt

Uppdaterad: