Tillbaka till startsidan

Du är här:

Vad gör ditt barn på internet?

Till dig som är en viktig person i ett barns eller ungdoms liv: För våra barn och unga är det ingen större skillnad att träffas på riktigt eller digitalt, det hänger ihop. Vi vuxna är allt mer medvetna om detta, i olika utsträckning, men det tål att upprepas. Därför behöver vi finnas där barnen finns, det vill säga även i deras vardag på nätet.

Nu är barnen på sommarlov och vi från skolan påminner därför om vikten av att vara närvarande och delaktiga i barnens användande av nätet generellt och sociala medier mer specifikt.

 

Du kan hitta mer stödmaterial hos Surfa Lugnt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., här kommer några tips och råd:

 • Var närvarande.
  Visa intresse genom att exempelvis fråga ditt barn ”Hur var det på nätet idag?” på samma sätt som du kanske brukar fråga ”Hur skoldagen har varit?”.
 • Var nyfiken!
  Visa intresse för vilka sidor som barnen besöker, både genom att besöka sidorna på egen hand för att ha koll men häng också gärna på nätet tillsammans med ditt barn.
 • Sätt gemensamma regler.
  Gör barnen delaktiga i samtalen kring familjens regler gällande sociala medier. Det kan handla om vilken tid som är sista tid för dagen som de får användas på, vilka sidor som är okej att besöka samt vad man får skriva eller publicera för bilder.
 • Anmäl om något skulle hända.
  Hjälp ditt barn att alltid anmäla kränkningar på nätet, antingen genom att som vuxen göra anmälningen eller vara med när barnet gör en anmälan. Längst ner på webbplatserna som ditt barn besöker finns det oftast en text där det står att man kan anmäla.
 • Sist men inte minst: Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Vi vuxna behöver vara förebilder för våra barn och ungdomar i vårt användande av sociala medier!
Kontakt

Uppdaterad: