Tillbaka till startsidan

Du är här:

Kommunpolisen informerar

I samband med sommarens intåg brukar polisen se en tendens till ökning en viss typ av brottslighet och uppmärksammar därför alla på dessa och vad alla bör tänka på nu genom texten här.

grannsamverkan skylt på en trädstam

Då vi ser en tendens till ökning under de senaste veckorna gällande en viss typ av brottslighet vill vi göra er lite extra uppmärksamma på ett par saker. För er som har varit grannsamverkare ett tag är detta inga nyheter. Tyvärr återkommer liknande brottslighet med olika tidsintervall och därför kan det vara bra med en liten påminnelse!

Bedrägeri genom att utge sig för att vara döv/stum

I Tranemo och i Svenljunga har vi under den senaste veckan haft ärenden där personer utger sig för att vara döv/stumma och därigenom lura människor att antingen skänka pengar eller att kunna stjäla värdesaker.

Asfaltsläggare

Irländska asfaltsläggare som på ett mycket påträngande sätt försöker sälja sina tjänster. Detta skedde i Bollebygd i veckan.

Karttricket

Två män kommer fram till en kvinna som sitter vid ett bord på en restaurang i Borås. De lägger en karta på bordet och frågar efter en adress. Då de lämnat så inser kvinnan att hennes telefon är stulen.

Åldringsbrott

Oftast äldre personer som får besök av någon som frågar efter hjälp, det senaste tillfället bad de om vatten. En person avleder målsägande medan en annan gärningsperson passar på att stjäla värdesaker från hemmet. Göta och centrala delarna av Borås har varit aktuella under de senaste veckorna.

Viktigt att tänka på!

  • Ha koll på dina värdesaker. Förvara dem säkert så att du förhindar stöld- både gällande jackfickan/väskan men också i hemmet. Värdesaker behöver inte ligga framme i hallen och det är bra att använda innerfickor på både kläder och väskor.
  • Lägg inte ifrån dig värdesaker, inte ens på bordet bredvid dig (mobiltelefon eller väska) när du till exempel besöker caféer och restauranger.
  • Våga säga nej! De flesta människor vill hjälpa till när någon ber om hjälp, vilket är bra. Men våga säga ifrån om någon kommer för nära eller tränger sig på. Det är viktigt att det är du som har kontroll över situationen.
  • Släpp inte in främmande människor i hemmet. Använd fönster och/eller titthål för att ha bättre kontroll innan du öppnar dörren.
  • Köp inga tjänster av ”dörrknackare”. Ett erbjudande som låter lockande brukar inom dessa kretsar ändras under arbetets gång och det är lätt att hamna i en situation som är svår att hantera.

 

För att vi ska kunna lagföra dessa gärningspersoner är vi beroende av ett snabbt agerande från er. Vid pågående brott- ring 112! Försök ta så bra signalement som möjligt. Det kan handla om kroppsbyggnad, rörelsemönster, ålder, röst, kläder med mera. Vi är alltid intresserade av registeringsnummer.


Använd larmnumret 112 vid pågående brott och tänk på att ni kan lämna tips också via polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Uppdaterad: