Tillbaka till startsidan

Du är här:

Behöver du hjälp eller känner någon som far illa?

Jobbet och skolan är för många barn och vuxna den tryggaste platsen att vara på. Med anledning av samhällsspridningen av coronaviruset behöver många hålla sig hemma. Risken för att utsatta personer blir isolerade med sina förövare i hemmet och utsättas för våld ökar.

Stöd till barn och unga i coronatider

Har du funderingar eller är orolig? Vill du veta något om coronaviruset? Undrar du hur din framtid förändras? Eller behöver du hjälp i en otrygg situation? Vad du än behöver hjälp med eller vill prata om - vi finns här för dig!

Vi har sammanställt en sida med hur du som är barn eller ungdom kan nå oss och andra som kan hjälpa dig, vad det än gäller. Du är inte ensam, vi finns här för dig »

Misstänker du att någon i din omgivning far illa?

Huskurage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har bra råd på hur du kan hjälpa till om du misstänker att någon i din omgivning far illa.

 

Ladda ner affisch med råd till vuxna Pdf, 153 kB, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner affisch med råd till barn Pdf, 133 kB, öppnas i nytt fönster.

 

  1. Som vuxen kan du ringa till BRIS på 077-150 50 50 eller till Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50
    om du har oro för vuxen eller barn.
  2. Du kan göra en orosanmälan till socialtjänsten, skicka e-post eller ring via 0325-180 00. Berätta vad som gör dig orolig. Det kan handla om att du hör skrik, gråt eller dunsar från lägenheten intill. Det kan handla om att barnet ofta har trasiga, för små eller för tunna kläder. Att barnet uppvisar oro, ledsamhet, ofta har svåra mardrömmar, ångest eller på att sätt uttrycker otrygghet. Det kan handla om ensamma barn som rör sig själva i området där du bor under tider då barn borde vara hemma. Du behöver inte VETA hur det är utan endast uppleva ORO.
  3. Prata med barnen! Fråga hur det är hemma och berätta var du bor eller hur de kan nå dig så att barnet har en väg ut OM något skulle hända!
  4. Ring polisen! Vid en akut oro eller hotfull situation – ring polisen på 112!
  5. Knacka på! Du kan alltid också gå och knacka på hos den granne där du upplever oro. Berätta vad som gör dig orolig och fråga hur allt är. Säg också klart och tydligt var du bor och finns om det är så att någon behöver något. Tillsammans kan vi se till att fler barn upplever trygghet och att vi inte lämnar barnen ensamma i en svår stund.

Vad händer på internet?

Barn som är mer hemma tillbringar mer tid på nätet, vilket i sig kan kan öka risken att utsättas på nätet. För barn och unga är det ingen större skillnad att träffas digitalt eller på riktigt, allting hänger ihop. Som vuxen behöver du finnas där barnen finns, även i deras nätvardag. Surfa Lugnt har därför tagit fram fem tips för ökat engagemang i ungas vardag på nätet. Anpassa tipsen utifrån vad som fungerar bäst för dig och dina barn.

 

Ladda ner surfa lungt » Pdf, 281 kB, öppnas i nytt fönster.

Hjälporganisationer

Här finns telefonnummer att ringa och hjälporganisationers hemsidor att besöka för att få stöd.


Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Nationell stödtelefon för kvinnor som utsatts för våld och hot. Du kan ringa dygnet runt.
Du som anhörig kan också ringa. Ditt samtal är gratis och syns inte på telefonräkningen. OBS, det går inte att skicka SMS.

www.kvinnofridslinjen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Lex femme jourtelefon: 020-22 00 55 (stöd på olika språk).
Få hjälp på ditt modersmål.

www.lexfemme.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Barnens rätt i samhället (Bris): 116 111
Ring, chatta eller maila

www.bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Unga relationer

Chatta anonymt för dig under 20 år som blir utsatt i din relation.

www.ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


RFSL Brottsofferjour för HBTQI-personer: 020-34 13 16

 

Polisen: 114 14

 

Vid akut situation ring alltid 112

 

Fler stödlinjer hittar du på www.valdmotnara.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den här nyheten är relaterad till coronaviruset. Informationen i nyheten är baserat på det aktuella läget vid publicering och kan föändras om det kommer ny information. Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna på www.svenljunga.se/corona

Kontakt

Uppdaterad: